Cum îmbrăcăm copilul pe timp de caniculă sau când e frig afară

Apariția copilului în familie este un eveniment așteptat, dar și plin de emoții. Din cauza nivelului enorm de responsabilitate pe care îl poartă pentru copiii lor, mamele nu sunt sigure dacă au ales hainele potrivite pentru ei, dacă este bine să fie scos afară când temperatura aerului este mai joasă sau prea înaltă, dacă și-a îmbrăcat micuțul suficient. V-am pregătit un articol cu sfaturi despre cât de multe haine trebuie să poarte un bebeluș, care este temperatura optimă pentru ei și cât de des este bine să faceți plimbări în aer liber.

Temperatura camerei

 O temperatură ambientală de 20 - 25 C este potrivită  pentru copil atunci când acesta mănâncă și se joacă (dacă acesta cântărește peste 2.500 de grame), la fel ca și pentru copii mai mari și pentru adulți. Copii mai mici își pot regla mai dificil temperatura corporală și de aceea ar trebui să fie îmbrăcați puțin mai gros pentru a putea să se mențină calzi. Copii foarte mici își controlează cel mai bine temperatura corpului atunci când sunt ținuți în contact direct cu unul dintre părinți. Evitați curenții de aer cald sau rece care provin de la un aparat de aer condiționat sau de la un radiator.

Atenție: Copiii își mențin cel mai bine temperatura corpului când sunt lipiți de corpul părintelui

Când este frig afară, aerul de la exterior conține mai puțină umezeală. Atunci când aerul este încălzit în casă el acționează ca un burete, absorbind umezeala de la nivelul tegumentului și al nasului. Mucusul uscat îngreunează respirația copiilor și le poate reduce rezistența la infecții. Orice sursă de umezeală poate ajuta: plantele de casă, farfuriile cu apă puse pe radiator, umidificatoarele. Cu cât mai caldă este temperatura camerei, cu atât mai uscat va deveni aerul.

Problema asigurării unei cantități suficiente de aer rece pentru copil este complicată și ține mai mult de anxietate și tendința naturală a părintelui fără experiență de a-și proteja copilul. Aceștia tind să-și țină copii mult prea îmbrăcați într-o încăpere prea încălzită. În aceste condiții unii copii fac iritații, din cauza căldurii, inclusiv iarna. Supraîncălzirea crește de asemenea riscul de moarte subită a sugarului.

Atenție: Supraîncălzirea crește de asemenea riscul de moarte subită a sugarului

Cât de multe haine?

Un copil normal are un termostat intern la fel de bun ca cel al unui adult atâta timp cât nu este îmbrăcat sau acoperit excesiv. Bebelușii și copiii care sunt hrăniți bine și au depozite normale de grăsime au nevoie de mai puțină protecție decât adulții. De obicei, copiii sunt în general îmbrăcați excesiv decât prea puțin. Acest lucru nu este benefic pentru ei. Dacă o persoană este tot timpul îmbrăcată prea gros, corpul își pierde capacitatea de a se adapta la schimbări și este mult mai probabil să se răcească. Așadar, în general, mai degrabă îmbrăcați copilul prea puțin decât prea mult, iar apoi urmăriți modul în care acesta reacționează. Nu îl îmbrăcați cu suficiente haine cât să aibă mâinile calde, mânuțele majorității copiilor sunt reci chiar și atunci când aceștia sunt îmbrăcați confortabil. Cel mai bine este să verificați temperatura picioarelor, brațelor și a gâtului. Cel mai bun ghid este culoarea feței. Copiii cărora le este frig au obrajii decolorați și pot începe și să se agite.

Dacă vremea este rece o căciuliță este esențială pentru că bebelușii pierd foarte multă căldură la nivelul capului, un model cu care copilul să poată dormi când este frig și care să țină suficient de cald ar trebui să fie confecționat din acril, astfel încât dacă alunecă peste fața copilului acesta să poată totuși respira.

Atenție: mai degrabă îmbrăcați copilul prea puțin decât prea mult

Modalități practice de acoperire a copilului

Un sfat bun este să folosiți saci de dormit din acril 100% atunci când copilul doarme într-o cameră răcoroasă (20- 22 C). Acestea asigură cea mai bună combinație de căldură și ușurință la spălare. Șalurile tricotate pot fi mai ușor înfășurate în jurul corpului copilului decât păturile, în special când copilul este treaz, și datorită faptului că acestea sunt mai subțiri. Evitați să acoperiți copilul cu lucruri prea groase, cum sunt de exemplu plăpumile. Într-o cameră caldă (peste 24 C), sau când afară este cald, copilul are nevoie doar de niște haine de bumbac.

Atenție: La 24 C copilul are nevoie doar de niște haine din bumbac

Aerul curat

Schimbările temperaturii aerului ajută la tonifierea corpului și la capacitatea acestuia de a se adapta la frig sau căldură. Este mult mai probabil ca unui funcționar de la bancă să-i fie mai frig atunci când stă afară iarna față de un tăietor de lemne, acesta din urmă fiind obișnuit cu o astfel de vreme. Un copil care stă tot timpul într-o cameră caldă de obicei este palid și are un apetit redus. Un copil care cântărește patru kilograme poate fi scos afară fără nicio problemă când temperatura este peste 20 C. Temperatura aerului nu reprezintă singurul factor important. Umezeala are de asemenea, un rol important- aerul umed având o putere mai mare de răcire a corpului în comparație cu aerul uscat, la aceeași temperatură. Vântul răcește corpul cel mai puternic. Chiar și atunci când temperatura este mai scăzută, un copil de șase kilograme se poate simți confortabil într-un loc acoperit și însorit dacă este îmbrăcat corespunzător.

Este bine pentru un bebeluș  să fie scos din casă la plimbare două-trei ore pe zi, mai ales în anotimpul când casa este încălzită. Copii adoră plimbarea, iar aceasta le dă culoare în obraji și un apetit sănătos.

Tipsuri – câte straturi adăugăm în funcție de gradele de-afară

Pe vreme rece (23.88 grade Celsius) copilul va avea nevoie de mai multe straturi de îmbrăcăminte pentru a se încălzi. În general, este bine să îmbrăcați copilul într-un maiou, pijama și, în funcție necesitate, o pătură ușoară din bumbac sau alt material natural. Pentru un strat suplimentar puteți folosi sacul de dormit.

Pe vreme caldă ( peste 23.88 grade Celsius) puteți reduce îmbrăcămintea copilului la un singur strat. O regulă bună este să îmbrăcați copilul cu un strat suplimentar decât sunteți îmbrăcați dumneavoastră, în același mediu. Dacă bebelușul este prematur poate avea nevoie de încă un strat de îmbrăcăminte până când greutatea sa ajunge la cea a unui copil născut la termen.

Atenție: Singurii care trebuie să poarte căciuli în casă sunt prematurii până la 3 kilograme, în rest toți sugarii trebuie să fie obișnuiți progresiv fără căciuli, ciorapi și cât mai lejer îmbrăcați.

Sursa foto: 
totuldespremame.ro
Sursa: 

Fragment din Cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului” de Dr. Benjamin Spock

La Inceput