Unele mămici sunt confuze atunci când copilul lor face febră, și nu știu sigur cu ce tip de infecție se luptă acesta. Până a se adresa la medic, ele încercă să administreze diferite tratamente în condiții casnice, și dacă în infecțiile virale acestea ar ajuta, în cele bacteriene nu doar că nu vor avea nici un efect benefic, dar vor agrava boala din cauza că nu s-a administrat tratamentul potrivit.
Oxana Turcu, medic pediatru, ne explică cum putem să ne dăm seama dacă o infecție este virală sau bacteriană:
„Dacă vorbim despre copii, trebuie să înțelegem că practic peste 90% din infecții sunt de etiologie virală de la bun început. Cu siguranță virozele pot evolua în timp în infecție bacteriană, dar acestea sunt cazuri unice, foarte rare . Majoritatea copiilor sănătoși fac infecții virale. De obicei, infecțiile bacteriene le fac copiii cu patologii cronice: pulmonare, cardiace, de altă etiologie. Din start știm că acești copii sunt purtători de infecții și presupunem că infecția care o au este una bacteriană”.
Diferența dintre un copil cu o infecție virală și un copil cu infecție bacteriană
„Atunci când copilul devine apatic, chiar și atunci când îi scade febra, el mai mult dormitează, nu vrea să mănânce, să bea, nu vrea să se joace. Acest copil este intoxicat, atunci deja se suspectează că copilul are o infecție bacteriană.
Copilul care a făcut o infecție virală este un copil care între febre este activ. Acesta se joacă, mănâncă, bea și se simte bine.” a afirmat doamna pediatru.
Tratamentul Infecției virale
„Tratamentul unei viroze este pur simptomatic. Copilul care are o infecție virală trebuie oprit acasă, nu merge la școală, grădiniță. Acesta trebuie hidratat la maxim. Dacă copilul refuză să mănânce, nu este nimic grav, important este să i se ofere lichide. La fel este foarte important ca odaia în care se află copilul să fie aerisită cât mai des și copiii să fie îmbrăcați cât mai lejer. Antipireticele se administrează atunci când copilul are un disconfort pentru ca să îi creștem confortul”
Tratamentul infecției bacteriene
„În infecția bacteriană este nevoie de o analiză de sânge și urină, ca să confirmăm sau infirmăm prezența infecției bacteriene. Copilul trebuie să fie văzut de un doctor, și în funcție de ce a văzut doctorul, saturația, examenul clinic, analizele, acestui copil i se va prescrie tratamentul corespunzător.”
Câte lichide trebuie să consume un copil care face febră?
„Cantitatea de lichide pe care trebuie să le consume un copil se calculează în funcție de kilogramele pe care le are. De exemplu un copil de 10 kg ar avea nevoie de 1l de lichide pe zi (se includ toate lichidele pe care el le consumă timp de o zi). Atunci când copilul face febră, la cantitatea de lichide pe care trebuie să o consume zilnic se mai adaugă 10 %.”
Doamnă doctor, mulțumim pentru aceste informații!