Explicația detaliată a contracepției de urgență - când poate fi administrată și care sunt riscurile

Ca și restul metodelor anticoncepţionale, contracepţia de urgenţă ajută la prevenirea dezvoltării unei sarcini nedorite. Aceasta înseamnă că metodele contracepţiei de urgenţă previn dezvoltarea sarcinii atunci când aceasta încă nu se dezvoltă şi nu inhibă dezvoltarea unui embrion deja existent, aşa cum se întâmplă în timpul unui avort.

Aceasta este diferenţa fundamentală între contracepţia de urgenţă şi avort.

După cum se ştie deja, concepţia are loc nu în timpul sau chiar după actul sexual, dar peste câteva zile sau chiar câteva săptămâni după. Astfel, după actul sexual neprotejat există o perioada de timp, aproximativ 3-4 zile, în care dezvoltarea sarcinii poate fi oprită.

Ce se poate face dacă nu am reuşit să administrez la timp pastilele contracepţiei de urgenţă?

Dacă după un contact sexual neprotejat au trecut mai mult de 3-4 zile, nu are niciun sens să administraţi medicamente pentru contracepţia de urgenţă. Acestea vor fi absolut inutile.

Dacă, totuşi, aţi rămas gravidă, nu faceţi prostii şi nu încercaţi să scăpaţi de sine stătător de sarcina nedorită. Pentru aceste scopuri, adresaţi-vă medicului care vă va ajuta să găsiți o soluție, în funcție de mai mulți factori, precum termenul sarcinii.

Cât de eficiente sunt măsurile contracepţiei de urgenţă?

Conform studiilor eficienţa generală a contracepţiei de urgenţă este, în medie, de 75%. Acest lucru ar trebui sa fie înţeles astfel: dintre 100 de femei care au avut un contact sexual neprotejat şi au întreprins măsuri de contracepţie de urgenţă, aproximativ, la 8 femei va fi un risc real de sarcină, dar numai două dintre ele, într-adevăr, vor rămâne gravide.

Care sunt dezavantajele măsurilor contracepţiei de urgenţă?

Un dezavantaj major al măsurilor moderne ale contracepţiei de urgenţă este o perioadă scurtă de eficacitate. Medicamentele din acest grup sunt eficiente numai în primele 3 zile (72 de ore) după contactul sexual neprotejat şi acţionează doar câteva zile după administrarea lor. Astfel, medicamentele pentru contracepţia de urgenţă nu dau protecţie pe termen lung împotriva sarcinii nedorite.

Un alt dezavantaj important al măsurilor contracepţiei de urgenţă este faptul că administrarea lor este, adesea, însoţită de un număr mare al efectelor secundare.

Medicamentele pentru contracepţia de urgenţă sporesc riscul dezvoltării sarcinii ectopice, aşa că, dacă în trecut, fie că aţi avut o sarcină extrauterină, fie că aţi suferit o intervenţie chirurgicală pe trompele uterine, fie că aţi avut inflamaţia trompelor uterine sau a ovarelor, trebuie să luaţi în considerare posibilitatea re-dezvoltării acestora.

Ce medicamente sunt utilizate pentru a preveni dezvoltarea unei sarcini nedorite?

În niciun caz, nu este recomandată administrarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă, pe cont propriu, fără o consultare prealabilă cu medicul ginecolog.

În prezent, în Moldova sunt disponibile următoarele medicamente pentru contracepţia de urgenţă:

  • Postinor 
  • Escapelle 

În ce cazuri nu se poate administra Escapelle şi Postinor?

Escapelle sau Postinor nu pot fi utilizate în cazul în care:

  • fie că, la moment, suferiţi de o boală de ficat (hepatită, ciroză, icter etc.), fie că aţi suferit de aceste boli în trecut;
  • încă nu aveţi 16 -18 ani;
  • sunteţi gravidă;
  • alăptaţi copilul;
  • dacă aveţi alergie la oricare dintre componentele medicamentului (de exemplu, în timpul ultimei administrări a unui medicament similar aţi avut, fie că o erupţie puternică, fie că prurit).

Pot administra medicamentele pentru contracepţie de urgenţă dacă administrez pilule anticoncepţionale hormonale?

Da, mijloacele pentru contracepţia de urgenţă pot fi administrate pentru a preveni dezvoltarea unei sarcini nedorite, în cazul în care aţi scăpat administrarea unei sau mai multor pastile anticoncepţionale. După administrarea acestor medicamente, ar trebui să continuaţi administrarea contraceptivelor orale în conformitate cu schema stabilită.

Pot oare fi utilizate Postinorul sau Escapelle pentru a întrerupe dezvoltarea sarcinii?

Administrarea de Postinor sau Escapelle, în timpul sarcinii, este strict interzisă din cauza riscului complicaţiilor periculoase, dar, chiar dacă administraţi aceste medicamente, ele nu vor putea să întrerupă sarcina.

Pot oare fi administrate Postinorul sau Escapelle în perioada de alăptare?

Postinorul şi Escapelle pot fi utilizate în timpul alăptării, dar numai cu condiţia că alăptarea va fi suspendată pentru un timp de 36 de ore de la administrarea medicamentului. În această perioadă, pentru a evita lactostaza, copilul ar trebui să fie hrănit cu un amestec pentru sugari, iar laptele matern trebuie stors.

Cât de des pot fi administrate medicamentele pentru contracepţia de urgenţă?

Medicamentele pentru contracepţia de urgenţă conţin doze foarte mari ale hormonilor sexuali şi, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai atunci când sunt absolut necesare ca o "metodă de urgenţă".

În niciun caz nu se recomandă utilizarea acestor medicamente ca o metoda principală de contracepţie.

Cum se poate schimba starea mea de sănătate şi ce efecte secundare sunt posibile după administrarea Postinorului sau a Escapelle?

Modificarea ciclului menstrual

Chiar utilizarea foarte rară a Postinorului sau a Escapelle poate perturba ciclul menstrual. De aceea, după ce administraţi aceste medicamente, este posibil că menstruaţia se va începe cu câteva zile sau, chiar cu câteva săptămâni mai înainte (este posibil începutul menstruaţiei cu 1-2 săptămâni mai înainte de timp) sau, cu 3-5 zile de întârziere. Este imposibil de prezis exact, când se va începe menstruaţia după ce aţi administrat aceste medicamente. Sosirea menstruaţiei înainte de timp sau cu întârziere, de până la 7 zile, nu ar trebui să vă provoace nelinişte şi nu are nevoie de niciun tratament.

După cum se va arăta mai jos, întârzierea menstruaţiei cu mai mult de 7 zile poate fi un semn că, în ciuda măsurilor de contracepţie postcoitală, sarcina, totuşi, se dezvoltă.

Durata menstruaţiei se poate schimba - ea poate fi mai scurtă sau mai lungă.

În următoarele câteva luni după ce aţi administrat Postinorul sau Escapelle sunt posibile unele modificări minore în regularitatea ciclului menstrual (menstruaţia apare cu câteva zile mai devreme sau mai târziu).

În unele cazuri, la câteva zile după ce aţi administrat Postinor sau Escapelle, se pot manifesta sângerările vaginale, mai mult sau mai puţin abundente, care pot dura câteva zile. Acest lucru este firesc şi nu are nevoie de niciun tratament. Adesea, sângerarea după administrarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă, trece direct în menstruaţie. În acest caz, durata totală a sângerării poate fi de peste 10 -12 zile. Asemenea eliminări nu sunt periculoase şi nu necesită niciun tratament special.

Apariţia sângerărilor peste câteva zile după contracepţia de urgenţă, nu este un efect obligatoriu, prin urmare, lipsa sângerării vaginale după câteva zile după administrarea Postinorului sau a Escapelle ar trebui să fie considerată un fenomen firesc, care nu este legat de posibilitatea unei sarcini.

Modificarea stării generale de sănătate

Admiterea Postinorului sau a Escapelle, adesea, este însoţită de următoarele simptome: greaţă, vărsături, dureri surde în abdomen, dureri în zona lombară, tensiune sau furnicături în sâni, slăbiciune, iritabilitate, pierderea sau amplificarea poftei de mâncare, ameţeli. Aceste simptome sunt o consecinţa firească a administrării unei doze unice mari a hormonilor sexuali şi nu necesită niciun tratament.

Poate Postinor sau Escapelle să afecteze, în vreun fel, dezvoltarea fătului?

În cazurile în care, în pofida măsurilor contracepţiei de urgenţă, sarcina, totuşi, a apărut, şi aţi decis să păstraţi copilul nu există niciun motiv sa vă temeţi pentru sănătatea copilului nenăscut. Levonorgestrelul care se conţine în Postinor şi în Escapelle, este un analog sintetic al hormonului care, în cantităţi admisibile, se produce în organismul femeilor gravide.

Materialul integral poate fi citit pe Sitemedical.ro

Sursa foto: 
midianews.com.br
La Inceput