Febra la copii – ce funcționează și ce este ineficient în lupta cu aceasta

Compresele reci pe frunte, păturile groase și fricțiunile cu alcool sunt cele mai frecvente metode utilizate de părinți pentru a reduce febra la copii. În timp ce unele sunt eficiente, altele pot fi absolut inutile, ba chiar mitologice, constituind o pierdere de timp. Află în continuare ce metode funcționează potrivit pediatrilor și cum să procedezi pentru a reduce eficient febra la copii.

Potrivit specialiștilor în pediatrie, febra este fenomenul în care temperatura corpului este mai înaltă de 38 grade Celsius. În continuare îți prezentăm trei categorii de remedii – eficiente, posibil eficiente și ineficiente în lupta cu febra la copii.

Remedii eficiente:

- Medicamentele care reduc febra;

- Scoaterea hainelor;

- Evitarea îmbrăcării excesive a copilului;

- Aplicarea compreselor reci;

- Timpul.

Remedii posibil eficiente:

- Băi călduțe;

- Remedii pe bază de plante;

- Hidratarea eficientă.

Remedii ineficiente:

- Învelirea copilului cu pături groase;

- Băile reci;

- Aspirina (NU pentru copii);

- Fricțiunile cu alcool.

Preparatele acetaminofen și ibuprofen sunt bine cunoscute de majoritatea părinților și sunt principalele remedii pentru reducerea febrei cu posibilitatea utilizării și în cazul copiilor. Primul medicament poate fi utilizat în cazul bebelușilor trecuți de vârsta de 3 luni, iar cel de al doilea după 6 luni. În cazul în care copilul tău are mai puțin de 3 luni și a făcut febră, contactează medicul de familie sau pediatrul pentru a obține ghidarea și prescripțiile necesare pentru soluționarea acestei probleme.

La o vârstă mai fragedă febra poate indica la o infecție serioasă, care trebuie tratată corespunzător, pe când copiii mai mari pot fi ajutați considerabil de medicația dată. În cazul celor din urmă, hidratarea eficientă este crucială, deoarece în cazul febrei are loc o pierdere considerabilă a lichidelor.

Doza de administrare pentru aproape toate preparatele ce reduc febra este calculată luând în considerare kilogramele copilului, iată de ce este foarte important să cunoști, cel puțin aproximativ, greutatea acestuia.

Este foarte important să citești atent prospectul medical și să dozezi preparatul cu seringa din ambalaj, nu aproximativ, cu lingurița. Acetaminofenul poate fi administrat la fiecare 4-6 ore, iar ibuprofenul la fiecare 6-8 ore. O perioadă îndelungată, în tratamentul febrei au fost utilizate prin alternare ambele preparate la fiecare 4-6 ore, însă clinicienii au renunțat la acest obicei din cauza confuziei și a dificultății de monitorizare a procesului.

Astfel, cea mai bună metodă este abordarea unui singur medicament pentru a evita confuziile. E foarte important să NU administrezi în nici un caz aspirina copilului tău. Aceasta este toxică și periculoasă pentru copiii mai mici de 18 ani, fiind implicată în apariția sindromului Reye, caracterizat prin hepatită fulminantă și edem cerebral.

Cum rămâne cu înfofolirea copilului în mai multe haine groase „pentru a-i reduce febra”? Această metodă este total inutilă, deoarece adaugă la temperatura în creștere a corpului un plus de căldură și nu îl ajută cu nimic, deoarece frisoanele resimțite la începutul procesului au rolul de a ridica temperatura corpului pentru a lupta eficient cu virusurile sau bacteriile care au invadat corpul.

Băile și compresele

Scopul metodelor aplicate este reducerea temperaturii corpului fără a provoca frisoane adiționale copilului. Astfel, urmând acest scop, băile reci sau cele cu gheață nu sunt deloc o opțiune potrivită. În plus, senzațiile de rece provocate de aceste remedii nu sunt deloc confortabile, iar scopul acestor sfaturi este reducerea febrei copilului cu păstrarea senzației de bine.

De cealaltă parte, aplicarea compreselor reci poate fi o opțiune de reducere a febrei fără a provoca frisoane adiționale copilului. Dacă baia rece este o opțiune total nepotrivită și îngrozitoare pentru o persoană bolnavă, compresele reci în zonele prin care corpul pierde căldura este o opțiune cu mult mai potrivită. Cele mai potrivite arii pentru aplicarea compreselor sunt capul, axilele, zona inghinală și picioarele.

Fricțiunile cu alcool sunt un remediu destul de popular în rândul părinților, însă pe lângă faptul că este  total ineficient, poate cauza iritații ale pielii, toxic dacă este ingerat și trebuie EVITAT în procesul de reducere a febrei copilului.  

De asemenea, nici fricțiunile cu acid acetic (oțet), nici cu uleiuri esențiale de mentă sau ghimbir (care ar încuraja transpirația și ar micșora temperatura corpului) nu sunt utile în reducerea febrei, fiind denumite remedii populiste. În plus, studii medicale la acest subiect nu pot fi găsite în nici o revistă științifică.

Uleiurile esențiale de mentă și eucalipt aplicate pe suprafața tălpilor nu sunt acceptate drept un remediu eficient pentru diminuarea febrei, deși pot reduce mirosul neplăcut al picioarelor. Utilizate cu cumpătare, acestea pot fi inofensive. Pur și simplu, nu este cazul să ai încredere doar în ele.

Reține! Apelează urgent la 112 dacă observi următoarele simptome la copilul tău:

- Febră și dificultăți de respirație;

- Febră și modificări de comportament;

- Febră și evoluție rapidă a erupțiilor purpurii pe corp.

Febra este un fenomen neplăcut, ce contribuie la oboseală și la slăbirea organismului. Încearcă unul dintre remediile din prima categorie, alături de o hidratare eficientă și vei obține un control suficient asupra acestui fenomen.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
bundoo.com
Sursa: 

pmpediatrics.com

La Inceput