Herpesul genital în timpul sarcinii – cum afectează copilul

Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală, cauzat de virusul herpes simplex. Principalul simptom este un focar de leziuni în zona genitală. La femei, herpesul genital poate apărea pe pielea din vagin și din interiorul acestuia, pe vulva, uretră (tubul prin care urina iese din vezică) și anus. La bărbați, herpesul genital poate apărea pe pielea penisului, pe uretră și în zona anală.

Există două tipuri de virus herpes simplex:

tip 1 (HSV-1) și tip 2 (HSV-2)

Atât herpesul de tip 1, cât și cel de tip 2 poate provoca herpes genital. Ele pot provoca, de asemenea leziuni în zona gurii sau, mai rar, un tip de infecție pe mâini numită panarițiu.

Infectarea cu herpes genital poate avea loc prin:

  • Contactul cu pielea a zonei afectate
  • Sex, fie oral sau obișnuit
  • Prin schimbul de jucării sexuale

Odată ce ați fost infectat cu un virus herpetic, fie că este vorba herpes genital sau de alt tip, acesta rămâne în corpul dumneavoastră pentru întreaga viață. Dar virusul nu este întotdeauna activ, astfel încât nu veți avea simptome tot timpul. Oamenii pot avea focare și leziuni repetate.

Trebuie să-i comunicați neapărat medicului dacă dumneavoastră sau partenerul aveți herpes genital, deoarece în unele situații, virusul poate fi dăunător pentru copil.

Care sunt simptomele herpesului genital?

După cum am precizat deja, principalul simptom sunt apariția leziunilor herpetice în zona vaginului, uretră și anus la femei, iar la bărbați – pe penis, scrot și anus.

Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta. Este posibil în general ca o perioadă, după ce ați luat virusul, să nu aveți simptome. Leziunile pot să apară în câteva luni sau ani mai târziu de la contractarea infecției primare. Acest lucru înseamnă că o persoană poate avea herpes genital fără să știe.

În cazul altora, simptomele apar la scurt timp după expunerea la virusul herpetic.

O mare parte dintre cei care au luat virusul vor avea dureri în timpul micțiunii, usturimi vaginale și vor avea o stare generală de rău, similară ca și atunci când ați avea gripă.

Herpesul îmi poate afecta copilul?

Acest lucru depinde de o mulțime de factori. De exemplu, dacă ați contractat herpesul înainte de rămâne gravidă, este foarte puțin probabil ca virusul să provoace copilului vreun rău. Dacă ați luat virusul herpetic în timpul sarcinii, situația devine mult mai gravă, dar îngrijirea adecvată te poate ajuta să-ți menții copilul în condiții de siguranță.

În cazul în care un copil contractează virusul herpetic în timpul sau după naștere, este mult mai îngrijorător. Nou-născutul poate lua herpesul dacă aveți un focar activ în sau în jurul vaginului în perioada când trebuie să nașteți sau dacă există o rană deschisă pe mâinile celor care au virusul.

Atunci când un copil ia virusul, se numește herpes neonatal. Aceasta este o boală rară, dar gravă care poate provoca handicap sau chiar pune viața unui copil în pericol.

Ce se întâmplă dacă aveam deja herpes genital înainte de a rămâne însărcinată?

În acest caz, riscul pentru copilul tău este scăzut. Acest lucru se datorează faptului că tu vei transmite anticorpi copilului, care îl vor ajuta să lupte împotriva virusului. Dacă doriți o protecție suplimentară, doctorul vă poate prescrie un medicament antiviral, pe bază de Aciclovir și care este sigur pentru administrare în timpul sarcinii. Probabil, medicul nu vă va sfătui să renunțați la nașterea pe cale naturală.

Ce se întâmplă dacă am luat herpesul la începutul sarcinii?

Infecția primară (prima dată) în timpul sarcinii este un motiv de îngrijorare. Dar dacă se întâmplă înainte de 28 de săptămâni de sarcină, vă va produce anticorpi împotriva virusului care vor trece și la copil.

Cel mai probabil doctorul îți va indica tratament în ultimele patru săptămâni de sarcină, pentru a reduce șansele de un alt focar în momentul nașterii. Aciclovirul în acest sens este sigur. Oricum, nu este cazul să renunți la nașterea pe cale naturală.

Ce se întâmplă dacă iau virusul herpetic în a doua parte a sarcinii?

Dacă ați luat virusul în ultimele șase săptămâni de sarcină organismul nu poate produce anticorpi la timp pentru a-i transmite copilului. Deci, copilul poate lua herpesul în timpul nașterii. Este, de asemenea, probabil ca obstetricianul dumneavoastră să vă propună o cezariană planificată, astfel încât copilul să nu fie expus la virus în timpul nașterii.

După ce se va naște copilul, pentru a evita răspândirea virusului, spălați-vă bine pe mâini întotdeauna, mai ales dacă ați atins leziunile herpetice.

Ce se întâmplă dacă un copil contractează herpesul?

Atunci când un copil se infectează cu herpes acesta se numește herpes neonatal. Este o afecțiune rară, dar gravă. Herpesul poate afecta creierul unui copil, nervii sau alte organe. Tratamentul poate ajuta, dar, din nefericire, uneori, există daune permanente, inclusiv invaliditate. În câteva cazuri, foarte rare, herpesul neonatal poate fi suficient de sever pentru a pune viața unui copil în pericol.

 

 

Sursa foto: 
timepartner.com
La Inceput