Infecția cu virusul Coxsackie: Cauze, simptome și tratament

Virusurile coxsackie sunt o cauză obișnuită de infecție la adulți și copii. Infecția cu virusul coxsackie se răspândește de la o persoană la alta, când o persoană infectată nu își acoperă gura atunci când tușește, strănută sau atinge pe cineva cu mâinile nespălate. Deși, cele mai multe cazuri de infecție sunt ușoare, cu simptome care includ diaree și durere în gât, infecția poate provoca, de asemenea, meningită, encefalită, durere toracică și miopericardită. Infecția la nou-născuți poate fi fatală. Cheia prevenirii infecției este spălarea frecventă a mâinilor și acoperirea gurii atunci când se tușește sau se strănută.

Ce cauzează o infecție cu virusul Coxsackie?

Virusurile coxsackie fac parte dintr-un gen viral numit Enterovirus. Acestea sunt împărțite în două grupe: coxsackie grupa A și coxsackie grupa B. Fiecare grup este împărțit în mai multe serotipuri. Virusul nu este distrus de acid în stomac și poate trăi pe suprafețe timp de câteva ore.

Care sunt factorii de risc pentru o infecție cu virusul Coxsackie?

Fiind în locuri unde există un risc ridicat de expunere la aceste virusuri, crește riscul de a dezvolta atât boli virale, cât și bacteriene. Copiii care frecventează grădinița sau școala pot răspândi infecția printre colegii lor. Nou-născuții, ca urmare a unei imunități scăzute, sunt extrem de vulnerabili să sufere complicații substanțiale (inclusiv deces) în cazul în care dezvoltă o infecție cu virusul coxsackie. Alte persoane mai în vârstă, la fel cu un sistem imunitar mai scăzut (de exemplu, cele care fac chimioterapie) sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a dezvolta o infecție cu coxsackie, cu consecințe grave.

Care este perioada de incubare pentru o infecție cu virusul Coxsackie?

La fel ca multe boli contagioase respiratorii sau intestinale, o dată ce virusul coxsackie intră în organism, durează în medie de la o zi până la două, pentru a se dezvolta simptomele (perioada de incubație).

Care este perioada contagioasă pentru o infecție cu virusul Coxsackie?

Oamenii sunt cei mai contagioși în prima săptămână de boală, dar virusul poate să mai fie prezent până la o săptămână după ce simptomele se diminuează. Virusul poate fi mai persistent la copii și la cei a căror imunitate este slabă.

Cum se răspândește virusul Coxsackie?

Virusul coxsackie se răspândește de la o persoană la alta și este prezent în secrețiile și fluidele corporale ale persoanelor infectate. Virusul este contractat în momentul când intrăm în contact cu un pacient infectat. Dacă oamenii infectați își freacă nasul și apoi ating o suprafață, acea suprafață poate conține virusul și poate deveni o sursă de infecție. Infecția se răspândește atunci când o altă persoană atinge suprafața contaminată și apoi atinge gura sau nasul.

Persoanele care au conjunctivită pot răspândi virusul prin atingerea ochilor și apoi a altor persoane sau a unei suprafețe. Conjunctivita se poate răspândi rapid și poate apărea într-o zi de la expunerea la virus. Virusul coxsackie pot fi, de asemenea, răspândit dacă mâinile nespălate sunt contaminate cu materii fecale și apoi puse pe față, care poate fi o sursă de transmitere în rândul copiilor mici. Diareea este cel mai comun semn al infecției intestinale cu virusul coxsackie.

Care sunt semnele și simptomele infecției cu virusul Coxsackie?

Majoritatea infecțiilor cu virusul coxsackie sunt ușoare și nu pot cauza simptome. Virusul este o cauză a răcelii comune sau a unei erupții cutanate generalizate observată mai ales în lunile de vară. De asemenea, poate provoca diaree sau durere în gât.

Există unele sindroame mai severe cauzate de virus, dar acestea sunt mai puțin frecvente. Acestea includ meningita (o infecție a căptușelii măduvei spinării și a creierului), encefalita (inflamația creierului), pleurodina (dureri toracice) și miopericardita (inflamația inimii). Infecția nou-născuților poate fi deosebit de gravă.

Când cineva ar trebui să caute îngrijiri medicale pentru o infecție cu virusul Coxsackie?

Cereți îngrijiri medicale dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră are o erupție cutanată, febră, convulsii, dureri de cap severe sau durere în gât. Durerea toracică și dificultăți de respirație ar trebui, de asemenea, să vă convingă să apelați la ajutorul medicilor.

Ce specialiști tratează o infecție cu virusul coxsackie?

Pediatrii, interniștii și medicii de familie servesc nevoilor majorității pacienților cu infecție cu virusul coxsackie. Dacă există o confuzie cu privire la diagnosticul exact, poate fi consultat un specialist în boli infecțioase. Pentru tratamentul complicațiilor grave poate fi necesar un specialist cardiolog sau specialist în terapie intensivă.

Ce examene și teste se fac medicii pentru a diagnostica infecțiile cu virusul Coxsackie ?

La persoanele cu simptome de răceală sau erupție cutanată, nu sunt de obicei necesare teste. La persoanele cu conjunctivită, medicul poate examina ochii cu ajutorul unui oftalmoscop portabil pentru a confirma diagnosticul. Dacă este prezentă o durere în gât, medicul poate lua un tampon și face un test rapid pentru a exclude gâtul infectat cu streptococ.

În meningita aseptică, un medic poate lua o probă de lichid vertebral, făcând o puncție lombară.  Miopericardita este o afecțiune gravă și necesită o evaluare cu o electrocardiogramă (ECG sau EKG) și o ecocardiogramă. Electrocardiograma poate prezenta probleme de ritm cauzate de mărirea inimii și poate dezvălui dacă sacul din jurul inimii este inflamat. Ecocardiograma arată cât de mare este inima, cât de bine pompează sângele și dacă există lichid în jurul inimii. Testele de sânge se fac pentru a spune dacă alte organe sunt deteriorate.

Care este tratamentul pentru o infecție cu virusul Coxsackie?

Nu există niciun medicament specific care să omoare virusul coxsackie. Din fericire, sistemul imunitar este, de obicei, capabil să distrugă virusul. În cazurile de boală severă, medicii apelează, uneori, la terapii care par promițătoare, dar care nu au fost testate temeinic pentru a vedea dacă într-adevăr funcționează. De exemplu, unele rapoarte sugerează că poate exista un beneficiu pentru imunoglobulina intravenoasă, care este produsă din seruri umane și care conține anticorpi.

Tratamentul pentru miopericardită este de susținere. Acesta include folosirea medicamentelor pentru a susține tensiunea arterială. În cazuri extreme, poate fi necesar transplantul de inimă.

Există remedii interne pentru o infecție cu virusul Coxsackie?

Acetaminofenul, ibuprofenul și agenții similari pot fi utilizați pentru a reduce durerea și febra. Evitați utilizarea aspirinei la copii și adolescenți, din cauza riscului unei tulburări hepatice grave.

Cum pot fi prevenite infecțiile cu virusul Coxsackie?

Spălarea frecventă a mâinilor atât de către bolnavi, cât și de oameni neinfectați este cheia reducerii transmiterii acestui virus. Săpunul și apa sunt eficiente, la fel ca și produsele pe bază de alcool, aflate acum pe piață. Oamenii care strănută sau tușesc ar trebui să-și acopere gura. Scutecele și deșeurile de fecale ar trebui strânse cu grijă și aruncate corespunzător. Suprafețele trebuie păstrate curate, iar cele deja contaminate trebuie dezinfectate cu ajutorul unei soluții diluate în înălbitor de uz casnic.

Care sunt simptomele evidente că am luat o infecție cu virusul Coxsackie?

Majoritatea persoanelor infectate nu au simptome sau au o simptomatică ușoară și se recuperează repede. Persoanele care fac febră sau se simt prost ar trebui să rămână acasă, deoarece infecția este contagioasă.

Majoritatea pacienților cu miopericardită se recuperează complet, dar până la o treime va continua să aibă un anumit grad de insuficiență cardiacă. Infecțiile severe la nou-născuți sunt letale în aproximativ jumătate dintre cazuri.

Coxsackie virus: cercetare și vacin

Interesant este că unii cercetători au propus o legătură între virusul coxsackie și debutul diabetului juvenil (tip I). Printre altele, acest lucru se bazează pe dovezi care arată că dezvoltarea diabetului zaharat de tip I este mai frecventă în lunile după ce virusurile coxsackie se răspândește în rândul populației. Cu toate acestea, legătura este departe de a fi dovedită și necesită mult mai mult studiu.

Specialiștii depun toate eforturile în căutarea unui vaccin împotriva virusului coxsackie.

Sursa foto: 
http://emedicine.medscape.com
La Inceput