Mamele singure și școala – cum faceți față stresului

Începerea școlii este o perioadă plină de provocări pentru toți părinții. Cu mai puține resurse și neavând un sprijin emoțional, mamele singure ajung să se streseze în mod inutil și neproductiv. Această energie emoțională le-ar putea ajuta, dacă s-ar concentra pentru a găsi diverse modalități de a-i ajuta pe copii să reușească la școală, dar și să se mențină calme.

Pentru început este foarte important să rețineți că creșterea unui copil de către ambii părinți nu garantează succesul acestora, iar faptul că unii copii cresc cu un singur părinte nu sporește șansele de a avea probleme în plus la școală.

O dată cu începerea anului școlar este bine să:

Mergeți cu dreptul pentru un nou început. De fiecare dată când vă înscrieți copiii la o nouă școală, va trebui să fiți gata să pregătiți mai multe acte care pot fi solicitate - copii ale ordinelor judecătorești care specifică custodia, dar și alte acte. Fiți gata să desemnați contacte de urgență în cazul în care la școală este nevoie de dumneavoastră. Dacă este cazul, desemnați celălalt părinte ca contact de urgență.

Dați frâu sentimentelor. Nu uitați că aveți dreptul să vă afișați sentimentele. Statutul de mamă singură schimbă totul. De obicei, la început emoțiile sunt dureroase: furie, tristețe, frustrare, frică, șoc, vină, regrete. Aceste sentimente ar putea fi împărtășite de copii. Pierderea unei persoane dragi trebuie să fie compensată, căci durerea se manifestă la prima etapă. Totul este o provocare. Începeți prin a vă aduce aminte de lucrurile frumoase la care ați visat și încă le puteți realiza.

Organizați-vă. Vede-ți lista cu ceea ce furnizează școala. Dacă nu vă ajung bani, apelați la prieteni sau alte resurse pentru ajutor. Asigurați-vă că copiii dumneavoastră au parte de un mic dejun sănătos, la fel și prânzul. Urmați o rutină obișnuită pentru culcare, astfel încât micuții să poată beneficia de un somn suficient. Copiii obosiți se vor lupta fără succes pentru a învăța la fel ca și colegii lor de clasă. Dezvoltați un program de monitorizare a călătoriilor, a târgurilor de carte și a altor evenimente speciale. Un calendar înregistrat la ușa frigiderului funcționează perfect.

Lăsați copiii să vă cunoască nivelul de educație. Cercetările indică faptul că încurajarea este mult mai importantă pentru reușita unui copil, în cele din urmă, decât venitul familiei sau componența acesteia. Arătați copilului dumneavoastră că studiile sunt importante prin citirea împreună, accesarea informațiilor educaționale online și supravegherea temelor. Profesorii nu pot da întotdeauna fiecărui copil atenția cuvenită. Învățați-i pe copii să aștepte rândul lor. Activitățile acasă care necesită răbdare, cum ar fi, creșterea plantelor sau realizarea unui puzzle multiplu, întăresc aptitudinile sociale importante pentru succesul școlar.

Faceți echipă cu profesorii. Copiii trebuie să știe că dumneavoastră și profesorii lor sunteți o echipă. Profesorii sunt oamenii-cheie ai vieții școlare a copiilor și aproape toți prețuiesc aliații.

Feriți-vă de zvonuri. Experiența unui singur părinte sau a unui grup cu o singură problemă nu au legătură cu prioritățile dumneavoastră. Dacă apare o „problemă mare” cu un impact major, administratorii școlii și organizația formată din părinți și profesori vor găsi soluția. Asigurați-vă că verificați rucsacurile copiilor dumneavoastră în fiecare zi. Vizitați frecvent site-ul web al școlii pentru actualizări de rutină și informații generale.

Găsiți timp pentru a asculta. Copii ne vor spune ce trebuie să știm doar dacă prețuim ceea ce au de spus. Aceasta înseamnă să ascultați cu atenție fără a întrerupe. Încercarea de a efectua mai multe sarcini sau de a vă arunca o privire în telefon sau alte dispozitive semnalează că nu îi acordați atenția cuvenită.

Pe măsură ce copiii descriu cum a fost la școală, dumneavoastră trebuie să vă concentrați asupra dificultăților pe care le-au întâmpinat. Unii copii văd o provocare atunci când trebuie să lucreze în mod independent. Alți copii se pot simți izolați și fără prieteni dacă sunt plasați într-o sală de clasă cu colegii necunoscuți. Este important să vă exprimați empatia și respectul pentru sentimentele copilului. A striga, a chema pe alt nume sau a folosi alte cuvinte deliberat dureroase nu trebuie să fie într-o casă în care respectul reciproc este apreciat. Un astfel de comportament, cu siguranță, nu va fi tolerat nici în clasă.

Faceți-vă timp pentru a înțelege plângerile despre profesor. Problemele copilului dumneavoastră cu profesorul vă pot scoate din sărite. Când copilul vă spune că nu-i place profesorul sau că munca este plictisitoare, e greu să știți cum să reacționați. A vorbi urât despre profesori față de copiii dumneavoastră nu este tocmai o idee bună. Dacă nu sunteți de acord cu un profesor despre o misiune sau despre cum a fost tratată o anumită situație, păstrați această diferență de opinie între adulți. Subminarea credibilității sau a autorității unui profesor este deosebit de dăunătoare copiilor care cresc într-o casă cu un singur părinte. Copiii dumneavoastră se pot confrunta deja cu așteptări și cereri contradictorii ale părinților care trăiesc în gospodării separate.

Obiceiuri de respectat. Anumite obiceiuri ajută copiii să se adapteze și să se simtă în siguranță în perioadele de schimbare. Încercați să identificați aceste obiceiuri care contează cu adevărat pentru ei, cum ar fi, joaca cu un prieten. Trebuie să știți că fiecare familie are propriile ritualuri. Și dumneavoastră ar fi bine să țineți cont de unele. Modul în care treziți copiii dimineața sau ce le spuneți la culcare sunt ritualuri pe care le puteți păstra cu ușurință, și îi vor face pe copiii voștri să se simtă în siguranță, iubiți. E bine să creați și obiceiuri noi.

Cereți și acceptați ajutorul celor din jur. În zilele în care copiii sau dumneavoastră vă îmbolnăviți trebuie să aveți un plan de rezervă. Asta ar presupune să vorbiți cu angajatorul despre eventuale zile libere.

Implicați copiii în procesul de decizii. Întrebați copiii ce părere au despre schimbarea mobilierului, despre procurarea unor lucruri. Consultați-vă în privința timpului pe care vrea să-l petreacă cu tatăl său.

Implicați-vă copiii în treburile casnice. Chiar și copiii mici pot lua pe umerii lor unele sarcini casnice, cum ar fi aranjarea jucăriilor și hainelor. Împărțiți la toți sarcinile egale.

S-ar putea, uneori, să nu puteți schimba modul în care ceilalți vă privesc, dar vă puteți pregăti pentru diverse reacții ca să reușiți să formați un sentiment puternic de mândrie în familia dumneavoastră.

Încercați aceste tipsuri:

• Copiii sunt adesea întrebați unde locuiesc sau despre situația familiară a acestora. Puteți ajuta copiii prin sugerarea unor răspunsuri de rutină,  de exemplu: „Eu trăiesc cu mama mea”, sau „am două case, una cu mama mea și una cu tatăl meu”.

• Petreceți timp cu alte mame singure: este o posibilitate de a-i arăta copilului dumneavoastră că mai există și alte mame la fel ca tine.

• Citiți cărți cu copiii dumneavoastră despre un singur părinte sau copii care locuiesc în două case separate sau vizionați filme cu familii monoparentale.

• Identificați punctele forte ale familiei și discutați cu copiii despre ele. Punctele tari ar putea include: suntem acolo unul pentru celălalt, suntem cetățeni buni (ajutând probabil vecinii) sau luând parte la evenimentele din comunitate.

• Păstrați contactele sociale cât de mult puteți și încurajați-i pe copii să invite prietenii/colegii acasă.

• Vorbiți cu colegii de muncă, angajatorul, profesorii despre schimbarea circumstanțelor. Acest lucru îi va ajuta să vă sprijine pe dumneavoastră și pe copiii dumneavoastră.

Sursa foto: 
www.health.usnews.com
La Inceput