Mituri: Tunsul la chelie face părul bebelușului mai des

MIT&ADEVĂR

Probabil, nu de puține ori ați auzit acel sfat foarte răspândit, mai ales, printre bunici de a-ți tunde bebelușul la chelie pentru a-i face părul mai des. De obicei, oamenii care au această convingere nu se mulțumesc cu copiii lor, ci îi terorizează și pe părinții altor copii insistând cu perseverență să-i convingă să facă acest lucru.

De unde vine acest mit 

Părinții își tund copiii în acest scop de obicei în jurul vârstei de 1 an - 2 ani, împotriva voinței lor. Apar scene înduioșătoare, cu plânsete și urlete disperate, dar părinții continuă în ciuda acestora, sub deviza „scopul scuză mijloacele” și astfel, bebelușul va avea o adevărată coamă când va fi mai mare. Trauma nu mai contează din păcate.

Ei bine la acea vârstă fragedă are loc procesul natural prin care părul se schimbă oricum. Părul finuț, puful de bebeluș, prinde vlagă pe zi ce trece și se înnoiește cu fire mai puternice și mai dese, transformându-se în perișor de copil. Evident, se întâmplă într-o perioadă mai lungă și într-un ritm mai lent.

În situația în care copilul este ras pe cap, de fapt, se ard câteva etape. Părul copilului crește mai puternic pentru că oricum aceasta era direcția în care se mergea, doar că efectul este observat mai rapid, în comparație cu procesul natural.

Nu trebuie să asociem rasul pe cap cu această fază normală de dezvoltare din viața oricărui copil în care părul se schimbă devenind mai viguros.

Studiile arată că abia începând cu vârsta de 3 ani părul începe să aibă o textură și o culoare de lungă durată. De aceea unii copii se pot naște cu părul ondulat, dar când acesta se schimbă el devine drept sau invers. 

De ce mitul este FALS

Textura, culoarea și desimea părului sunt programate genetic. Factori cum ar fi alimentația, stresul, îngrijirea zilnică pot avea o influență ușoară pe parcursul vieții.

Dacă mitul cheliei care îndesește părul ar fi fost adevărat nu ar mai fi existat chelioși.

În concluzie oricât de des am tunde copilul la chelie nu rezolvăm mare lucru dacă acesta are părul rar, fiindcă totul depinde de factorii genetici. În schimb îi facem rău din alte puncte de vedere.

De ce NU e bine să-ți razi copilul pe cap

În primul rând din respect față de copil. După vârsta de 12 luni copiii au conștiința de sine, se recunosc atunci când se privesc în oglindă și nu le plac schimbările. Poate fi un șoc pentru ei ca într-o zi să se privească și să constate noul aspect.

Chiar daca vârsta este fragedă, copilul poate suferi, poate intra în depresie sau se poate speria efectiv de noul aspect. Procesul în sine provoacă plânsete și supărare. Copilul își poate pierde încrederea în părinți, în forțele proprii, poate avea sentimentul unei agresiuni. Toate acestea lasă urme asupra dezvoltării personalității sale.

Presupunând că mitul ar fi fost adevărat, câți adulți s-ar rade de bunăvoie pe cap pentru a căpăta un păr mai des? Mai ales femei? Atunci de ce am decide să le facem acest lucru copiilor?

Nu este de ignorat nici aspectul medical, mai ales că mulți bunici sau părinți au falsa convingere că numai dacă rad copilul pe cap cu lama va avea efect. Riscul în acest caz de a face o infecție este destul de mare, mai ales la o vârstă atât de fragedă. Se produc microleziuni la nivelul pielii care favorizează pătrunderea microorganismelor.

Dacă totuși copilul a avut norocul să nu pățească nimic, urmează o nouă etapă neplăcută, când firele de păr încep să crească și să producă mâncărimi.

Cel mai bine este să se acorde importanța cuvenită igienei și alimentației, adaptate vârstei copilului și să se tundă copilul la zero numai dacă acesta își dorește și așa se simte mai bine.

 

Sursa foto: 
copilul.ro
La Inceput