Modificările somnului la copii și bebeluși: cum acționăm

Mulți adulți au ritualuri confortabile pe care le practică înainte de culcare: o anumită poziție a pernei, un anumit fel de aranjare a patului etc. Copii sunt exact la fel. Dacă se obișnuiesc să doarmă fiind ținuți în brațe, acest obicei poate fi singurul care să-i facă să adoarmă. Apoi, când se trezesc în mijlocul nopții, mama și tatăl trebuie să se trezească cu ei. Dacă ei sunt învățați să adoarmă singuri, atunci pot face acest lucru și atunci când se trezesc în mijlocul nopții și astfel părinții vor fi scutiți de multe nopți nedormite.

Așadar, odată ce copilul dumneavoastră are trei-patru luni, încercați să-l puneți în propriul său pat atunci când este treaz și lăsați-l să învețe să adoarmă singur la loc, dacă se trezește în timpul nopții.

Modificările somnului. În jurul vârstei de patru luni majoritatea copiilor dorm de obicei noaptea, trezindu-se poate o dată sau de două ori, de asemenea, ei mai ațipesc de două-trei ori și în timpul zilei. Către sfârșitul primului an de viață majoritatea copiilor ațipesc doar de două ori pe zi.  Cantitatea de somn variază în funcție de copil. Unii copii dorm doar 10 -11 ore în total, alții chiar și 15 sau 16. Durata totală a somnului lor se reduce treptat pe parcursul primului an de viață.

În jurul vârstei de nouă luni mulți copii care până acum au dormit foarte mult încep să se trezească mai devreme și să ceară atenție. Această schimbare se produce cam în același timp când copiii descoperă că o jucărie sau vreun alt obiect care dispare fiind acoperit de ceva încă mai există. Psihologii denumesc această revelație intelectuală „permanența obiectelor”. Din punctul de vedere al copilului acest lucru înseamnă că absența obiectului nu va mai determina uitarea acestuia. Același lucru se poate întâmpla și noaptea, atunci când copilul se trezește și descoperă că este singur, el știe că sunteți în apropiere chiar dacă nu vă poate vedea, astfel încât să înceapă să vă strige. Uneori un simplu „Culcă-te” poate fi suficient pentru a-l liniști, alteori poate fi necesar să-l luați în brațe și să-l asigurați că sunteți cu adevărat acolo. Dacă puneți copilul înapoi în pătuț înainte de a fi cu adevărat adormit, acesta este posibil să se obișnuiască să adoarmă singur.

Dacă un copil devine somnoros imediat înainte de prânz, acesta este un indiciu pentru părinte de a muta masa de prânz la ora 11.30 sau chiar la 11.00 timp de câteva zile. Somnul va veni apoi după prânz, însă pentru o perioadă, când copilul va dormi doar o dată pe zi – fie dimineața, fie după-amiaza – acest lucru îl face să fie foarte obosit înainte de cină.

Unii copii renunță la somnul de dimineață la nouă luni, altora le place și se bucură de el până la doi ani. Adeseori este un stadiu în viața copilului când două reprize de somn în timpul zilei sunt prea mult și una singură nu este suficientă. Îi puteți ajuta pe copii să treacă de această perioadă dându-le să mănânce și culcându-i seara ceva mai devreme decât de obicei, cel puțin pentru un timp.

Probleme de somn. Mulți copii au probleme atunci când trebuie să adoarmă sau să rămână adormiți. Aceste probleme debutează adeseori în timpul unei boli ușoare, cum ar fi răceala sau otita, și pot persista mult timp după ce infecția s-a vindecat. Primul pas este de a restabili obiceiul copilului de a adormi în propriul lui pat, la început cu mama și tatăl lângă el, apoi treptat singur. Un ritual plăcut - o poveste, o rugăciune, un sărut - este deja de mare ajutor. Important este ca aceleași lucruri să se întâmple în fiecare noapte și aproximativ în aceeași ordine. Privitul la televizor și jucatul până târziu tind să-i facă pe copii să fie activi și să nu le fie somn, astfel încât aceste activități ar fi cel mai bine de evitat seara.

Părinților care sunt plecați la slujbă toată ziua le este dificil să îți lase copii să adoarmă seara. De multe ori aud o afirmație de genul „Atunci când eu ajung acasă la ora 19.00 și copilul doarme la ora 20.00, nu petrecem mai deloc timp împreună”. Ceea ce mă uimește este că în aceste situații tulburările de somn ale copiilor nu reprezintă o problemă, ci mai degrabă o soluție, o cale de a petrece mai mult timp cu părinții. Modificări în programul părinților, dacă sunt posibile, pot rezolva problema. 

Sursa foto: 
www.perfecte.ro
Sursa: 

Fragment din carte „Îngrijirea sugarului și al copilului” de Dr. Benjamin Spock

La Inceput