„Ce face copilul? A dormit noaptea?”
Este probabil cel mai discutat subiect pe forumurile de mămici și există o întreagă industrie bazată pe ideea că, cu o pregătire corectă, bebelușii pot și ar trebui să doarmă mai mult. BuzzFeed News a stat de vorbă cu doi experți în psihologia copiilor pentru a afla de ce bebelușii se trezesc noaptea și de ce aceasta ar putea fi un lucru bun.
1. De ce se trezesc copiii? Pentru că sunt predispuși să facă asta
Peter Fleming, specialist în psihologia dezvoltării și medic de copii, profesor la Universitatea din Bristol spune că ideea că bebelușii ar trebui să doarmă noaptea este învechită. Este mai natural pentru ei să se trezească des, inclusiv noaptea.
„Copiii nu sunt concepuți să doarmă pentru perioade lungi de timp. Nu este bine pentru ei și nu există absolut nicio dovadă că există vreun beneficiu pentru copil ca să doarmă mai mult și mai strâns”, afirmă psihologul.
„Nu este ceea ce majoritatea părinților ar dori să audă”.
2. De fapt, nimeni nu doarme întreaga noapte, nici chiar adulții
Darcia Narvaez, profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame spune că una dintre principalele concepții greșite ale părinților este că toată lumea doarme în mod normal opt ore. „Este normal să ai perioade de trezire și de somn scurt. Atât părinții, cât și copiii dorm așa”.
3. Bebelușii care se trezesc foarte des sunt, de fapt, au nivelul de inteligență sporit și o sănătate mintală mai bună
Există, în opinia lui Fleming, o legătură între „nivelurile de dezvoltare mai înaltă și posibilitățile intelectuale ale copiilor, dar ele nu depind de cât doarme micuțul pe parcursul nopții”. Narvaez spune însă că micuții care sunt mai atașați de părinți sunt mai empatici, dacă aceștia au mai puține cerințe față de ei. Un studiu a arătat că acești copii au mai multe abilități cognitive și mai puțin suferă de depresie pe parcursul vieții.
4. Copiii au un ciclu de somn mult mai scurt decât adulții
„Adulții au cicluri de somn de 90 de minute. Când acestea se încheie, adulții ar putea să se trezească sau să adoarmă din nou, trecând la alt ciclu”, spune Fleming.
„Tindem să avem două sau trei astfel de cicluri de somn pe parcursul nopții înainte de a deveni conștienți de faptul că ne-am trezit și ne-am culcat înapoi. Copiii au un ciclu de 60 de minute”. Asta înseamnă că este normal ca bebelușii să se trezească de mai multe ori noaptea.
5. Copiii au nevoie de părinții lor ca să-i liniștească. Dacă sunt lăsați să plângă în continuu, se stresează, chiar dacă sunt considerați copii liniștiți
O altă cercetare realizată în 2011 a constatat că bebelușii învață în cele din urmă să oprească plânsul atunci când sunt lăsați să se liniștească prin „pregătire pentru somn” sau prin „plâns controlat”. Dar, în timp ce acest lucru a redus din stresul părinților, nivelul de stres la copii a crescut.
6. Copiii dorm în timpul zilei și se trezesc noaptea pentru a se asigura că sunteți lângă ei
„De obicei, bebelușilor le place să adoarmă în timpul zilei, iar de la ora 18:00 până la miezul nopții ei se vor trezi cel mai des”, spune Fleming.
„De fapt, din punct de vedere biologic este un mare avantaj, deoarece ei vor avea mai multă atenție de la părinți în acea perioadă a zilei, decât în oricare alta. Din punct de vedere biologic, ceea ce face copilul este absolut normal, dar nu se potrivește cu așteptările noastre din secolul XXI”.
7. Copiii nu trebuie să fie departe de părinții lor
„Dacă ne întoarcem la istoria evoluționistă a oamenilor, bebelușii și-au petrecut tot timpul în contact strâns și continuu cu mama lor, fiind cu ea peste tot. Am lucrat destul de mult în Africa și în alte țări, iar copiii sunt purtați peste tot cu mama lor. Sunt adormiți când au nevoie să doarmă și sunt treziți când trebuie să fie treji, dar sunt în mod constant cu mama lor și asta facilitează alăptarea. Dacă bebelușul este în permanență cu mama, ideea că au nevoie de somn pentru perioade lungi de timp nu este adevărată”, spune Fleming,
Fleming declară că există dovezi care arată un risc mai mare de sindrom brusc de moarte infantilă (cunoscută și sub numele de moartea patului) printre copiii care sunt ținuți în camere separate.
8. Ideal ar fi ca pătuțul lor să fie aproape de al Dumneavoastră
Este o tehnică populară în întreaga lume: bebelușii au nevoie de un contact personal și se pot supăra când nu îl au. Fleming susține că partajarea patului cu cel al bebelușul - este mult mai răspândită în întreaga lume, decât ar putea crede unii oameni.
În ciuda a ceea ce ați auzit și, deși asta v-ar putea încerca răbdarea, este normal ca bebelușii să se trezească noaptea. Ei au nevoie să fie îngrijiți pe parcursul nopții și să li se ofere hrană. Acest lucru îl poate face cel mai bine mama.
„Trebuie să ne amintim că societatea se schimbă mai repede decât biologia. Un model biologic, care a durat jumătate de milion de ani pentru a se dezvolta, nu poate fi brusc ignorat și schimbat, mai ales atunci când nu există niciun avantaj în acest sens”, spune în final Fleming.