Pavorul nocturn la copii.Tot ce trebuie să știm

Pavorul nocturn este numit și teroarea nocturnă (eng. night terrors sau sleep terrors) se  referă la trezirea bruscă în timpul nopții, într-o stare de frică intensă și de semi-luciditate. Apare de obicei la copiii mici și pentru părinți poate fi un eveniment foarte înspăimântător, fiind însoțit de țipete sau plâns inconsolabile.

Este miezul nopții și copilul tău țipă de groază. Săriți din pat și alergați spre el. Pare treaz, dar nu se oprește din țipat. Încerci să îi liniștești, dar nu faci decât să înrăutățești situația.

Dacă acest lucru vă sună familiar, este posibil ca bebelușul dumneavoastră să se confrunte cu terori nocturne. Deși mai puțin frecvente la sugari, bebelușii de până la 18 luni le pot experimenta.

Să-l vezi pe micuțul tău cum țipă și se zbate poate fi cel puțin tulburător, dar vestea bună este că terorile nocturne sunt mult mai înfricoșătoare pentru tine decât pentru copilul tău. De fapt, este foarte probabil ca bebelușul tău să nu-și amintească nimic despre ele dimineața.

Bebelușii și copiii trec în cele din urmă de terorile nocturne, dar, până atunci, pot exista lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la reducerea apariției acestor tulburări de somn și pentru a le gestiona dacă (sau când) apar.

Cum să identificați și să preveniți terorile nocturne și ce trebuie să faceți dacă bebelușul dumneavoastră experimentează una?

Ca părinte, știi că expresia "dormi ca un bebeluș" nu descrie de fapt modul în care dorm majoritatea bebelușilor. Între hrănirile nocturne, schimburile de scutece și ciclurile de somn ale bebelușului, probabil că ești deja foarte familiarizat cu trezirile nocturne. Dar, în timpul unei terori nocturne, deși vei fi foarte treaz, bebelușul tău, din punct de vedere tehnic, încă doarme.

Prima dată când bebelușul dumneavoastră are o teroare nocturnă, puteți crede inițial că este bolnav sau că are un coșmar. Dar terorile nocturne și coșmarurile sunt diferite.

Terorile nocturne încep la începutul ciclului de somn nocturn, când bebelușul dumneavoastră trece de la somnul profund la cel ușor. Ele pot dura câteva minute sau până la 45 de minute, iar bebelușul dumneavoastră va rămâne adormit în timpul episodului și după finisarea acestuia.

Următoarele comportamente și simptome pot fi un semn că bebelușul dumneavoastră are o teroare nocturnă:

  • Țipete
  • Transpirație
  • agitație și neliniște
  • ochi deschiși, sticloși
  • bătăi accelerate ale inimii
  • respirație rapidă

De asemenea, este posibil ca bebelușul dumneavoastră să nu răspundă la încercările dumneavoastră de a-l consola sau liniști. Asta pentru că, chiar dacă are ochii deschiși, încă doarme.

După teroarea nocturnă, bebelușul dumneavoastră va cădea din nou într-un somn adânc și va fi incapabil să își amintească episodul dimineața. Acest lucru nu este valabil și cazul coșmarurilor, pe care bebelușul dumneavoastră și le poate aminti la trezire.

Terorile nocturne apar, de obicei, o singură dată pe noapte.

Când încep bebelușii să viseze?

Nou-născuții, sugarii și copiii mici dorm foarte mult. Aceste ore petrecute dormind pot fi pline de vise, deoarece ei au mai mult somn REM ( https://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/somnul-rem-rapid-eye-movement_17131   Aceasta este o etapă a somnului caracterizată prin mișcări oculare rapide sub pleoapele închise. Visele apar doar în această fază. Fiecare persoana are pe parcursul unei nopți în care doarme, între 3-5 perioade de somn REM. Ele apar la intervale de 1-2 ore si variază ca durată. Un episod de somn REM poate dura între 5 minute și o oră. Din durata totală a unui somn, aproximativ 20% reprezintă stadiul REM de somn.) decât adulții.

 

Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu când încep bebelușii să viseze sau ce pot implica aceste vise.

Odată ce copilul dumneavoastră începe să își dezvolte un vocabular, puteți încerca să îl întrebați despre visele lor. S-ar putea să fiți surprins de răspunsurile pe care le veți primi. Și nu uitați, conceptul de vis poate fi greu de înțeles, așa că s-ar putea să fie nevoie să găsiți modalități creative de a-i explica visul copilului dumneavoastră, cum ar fi: "Ai văzut imagini în cap în timp ce dormeai?".

Care sunt cauzele terorii nocturne?

Viața de zi cu zi a unui bebeluș este plină de stimuli. Lucrurile normale din ziua dumneavoastră sunt noi și interesante pentru bebeluș. Și pentru că sistemul nervos central al bebelușului dumneavoastră este încă în curs de dezvoltare, toată această stimulare poate face ca acesta să devină prea stimulat. Această suprastimulare poate contribui la teroarea nocturnă.

De asemenea, bebelușul dvs. poate fi mai susceptibil la terori nocturne dacă aveți un istoric familial de somnambulism.

Alte lucruri care pot crește riscul ca bebelușul tău să aibă o teroare nocturnă includ:

  • stare de rău
  • administrarea anumitor medicamente
  • faptul că este prea oboist
  • stresul
  • un nou mediu de somn
  • calitatea slabă a somnului

La ce vârstă pot începe terorile nocturne?

De fapt, este foarte rar ca sugarii să aibă terori nocturne - cel mai des, plânsul pe care bebelușii îl au noaptea nu are legătură cu terori nocturne. Cu toate acestea, este posibil să începeți să le observați când bebelușul dumneavoastră are în jur de 18 luni.

Terorile nocturne sunt cele mai frecvente la copiii de vârstă preșcolară, în jurul vârstei de 3 - 4 ani. Ele pot apărea la copii până în jurul vârstei de 12 ani și ar trebui să înceteze odată ce copilul dumneavoastră ajunge la vârsta adolescenței, atunci când sistemul nervos este mai bine dezvoltat.

Ce trebuie să faceți dacă suspectați o teroare nocturnă?

Un lucru alarmant în legătură cu terorile nocturne este faptul că nu puteți face prea multe pentru copilul dumneavoastră atunci când acestea apar. Poate fi dificil să îl privești cum experimentează simptomele care însoțesc teroarea nocturnă, dar amintește-ți că nu-și va aminti de ele dimineața.

Nu vă treziți niciodată copilul în timpul unei terori nocturne. Acest lucru îl poate deruta și poate face mult mai dificil să îl faceți să adoarmă din nou.

În schimb, urmăriți-vă copilul în timpul terorii nocturne fără a-l trezi. Acest lucru poate fi greu de făcut, dar este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă ajuta copilul.

De asemenea, este important să vă asigurați că niciun obiect din jur, din pătuțul copilului dumneavoastră nu îi poate face rău. Dacă teroarea nocturnă apare după ce copilul tău mic a făcut tranziția de la pătuț la pat va ttrebui să te asiguri că nu se ridică și se rănește.

Copilul dumneavoastră se va calma după o scurtă perioadă și își va relua ciclul de somn obișnuit.

Dacă bebelușul are un istoric de terori nocturne, asigurați-vă că toate persoanele care se ocupă de îngrijirea copilului dvumneavoastră știu despre terorile nocturne ale copilului. Dați-le instrucțiuni cu privire la ce să facă dacă ve-ți fi plecat noaptea.

Copilul trebuie văzut de un doctor?

Terorile nocturne pot fi înfricoșătoare, dar nu ar trebui să fie un motiv de panică. Este posibil să doriți să vorbiți cu un medic dacă bănuiți că se confruntă cu altceva decât teroarea nocturnă, cum ar fi convulsii, sau dacă bebelușul dumneavoastră pare neliniștit pe parcursul nopții sau chiar în timpul zilei.

De asemenea, este posibil să doriți să contactați medicul dacă bebelușul dumneavoastră are alte obiceiuri de somn problematice sau dacă sforăie în timpul somnului. Acestea pot fi semne ale altor afecțiuni care trebuie evaluate.

Dacă aveți dificultăți în stabilirea unor obiceiuri de somn regulate acasă, poate fi utilă colaborarea cu un consultant în somn. Suprasolicitarea și condițiile de somn precare pot contribui la terorile nocturne, iar găsirea unei persoane care să vă ajute să implementați o schimbare a practicilor de somn acasă poate reduce apariția terorii nocturne.

Dacă vorbiți cu medical pediatru, asigurați-vă că notați simptomele, programele de somn și alte rutine sau comportamente neobișnuite pentru a le împărtăși cu acesta.

Cum poate fi prevenită teroarea nocturnă?

A face ca bebelușul să doarmă toată noaptea este unul dintre marile mistere ale părinților, dar un bebeluș bine odihnit poate fi mai puțin probabil să aibă terori nocturne.

Deși acest lucru poate părea o sarcină imposibilă, există lucruri pe care le puteți face pentru a încuraja bebelușul să doarmă mai mult.

Pentru început, este important să știi de cât de mult somn are nevoie micuțul tău. Academia Americană de Pediatrie sugerează că bebelușii cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 luni au nevoie de 12 până la 16 ore de somn pe zi, incluzând somnul de după prânz, iar cei cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani au nevoie de 11 până la 14 ore de somn pe zi.

Dar cum îți poți face copilul să doarmă atât de mult timp, mai ales dacă trece printr-un salt de dezvoltare, este bolnav sau îi ies dinții?

O modalitate de a vă ajuta copilul să doarmă mai mult este să introduceți o rutină consistentă înainte de culcare. Rutina ar trebui să fie suficient de simplă pentru ca orice îngrijitor să o poată face și ceva care să fie gestionabil pentru tine în fiecare seară.

De exemplu, rutina dumneavoastră ar putea implica spălarea dinților sau a gingiilor bebelușului, citirea unei cărți și apoi băgarea lui în pat la aceeași oră în fiecare seară.

Pentru cele mai bune rezultate, începeți rutina de culcare înainte ca bebelușul să înceapă să se frece la ochi, ceea ce este un semn de oboseală excesivă.

Pot exista și alte modalități de a ajuta un copil să treacă peste terorile nocturne. Într-un articol din 2018 pentru Evolution, Medicine & Public Health, cercetătorii au emis ipoteza că dormitul în comun cu un copil cu vârsta de peste 1 an poate ajuta la reducerea terorii nocturne. Rețineți că articolul nu are dovezi semnificative pentru a susține ipoteza și că Academia Americană de Pediatri (AAP)  recomandă ca bebelușii sub 1 an să doarmă în propriul pat, cum ar fi un pătuț.

Va continua copilul  să aibă terori nocturne?

Este posibil ca bebelușul dumneavoastră să aibă terori nocturne o singură dată, sau acestea pot să reapară pe parcursul  zilelor sau săptămânilor următoare. Încercați să creați un mediu liniștitor înainte și în timpul culcării pentru a ajuta la reducerea riscului

Bine de știut!

Nu poți face prea multe în timpul terorii nocturne a bebelușului tău, în afară de a păstra spațiul de dormit în siguranță. Iar implementarea unor rutine care promovează obiceiuri de somn sănătoase poate ajuta la reducerea șanselor ca bebelușul tău să aibă o teroare nocturnă în viitor.

În timp ce terorile nocturne pot fi stresante și, în unele cazuri, înfricoșătoare pentru părinte, acestea sunt, în general, inofensive pentru copilul dumneavoastră. Dacă credeți că suferința lor nocturnă poate fi cauzată de altceva decât teroarea nocturnă, discutați cu pediatrul copilului dumneavoastră.

Sursa foto: 
www.scarymommy.com
La Inceput