Pentru ea: cum alegi corect și ai grijă de lenjeria de corp pentru o sănătate vaginală perfectă

Pentru femei, alegerea lenjeriei intime este mereu o bătaie de cap. Mergând la magazin, ea urmează să țină cont de aspectul estetic, atractivitate, culoare, combinații .. mai puțin confort și sănătate.

Cu toate acestea, sănătatea reproductivă este cel mai important aspect pe care ar fi bine să îl urmărească. Iar lenjeria de corp este un factor-cheie către aceasta.

Unele reguli, precum calitatea pânzei, ajustarea mărimii și a modelului  sunt cunoscute de femei. Însă, pe parcursul timpului, odată cu evoluția studiilor medicale, unele au devenit mitologice.

Noi ne-am propus să le listăm pe cele mai populare și să aducem și argumente medicale.

1. Bumbacul rămâne opțiunea perfectă. Deși părerile se împart și multiple surse își exprimă preferința pentru fibrele sintetice datorită rezistenței lor, puține iau în considerație sănătatea vaginală. Totuși, ginecologii sunt de altă părere.

Potrivit acestora, fibrele sintetice au proprietatea de a capta căldura și surplusul de umiditate, consecința fiind dezvoltarea infecțiilor vaginale fungice.

Contrar acestora, bumbacul are o capacitate mare de absorbție și de aerisire. Pentru că este moale, păstrează sănătatea celor mai sensibile zone feminine.

2. În unele cazuri este recomandată renunțarea la lenjeria de corp pe timp de noapte. Este vorba despre femeile ce se confruntă în mod regulat cu infecții vaginale fungice. Lenjeria cauzează o umiditate mai sporită în zona intimă și respectiv, un mediu favorabil pentru creșterea fungilor. Potrivit ginecologilor, lipsa acesteia permite o aerisire mai eficientă și prevenirea infecțiilor.

Dacă purtarea lenjeriei pe timp de noapte e un obicei, e binevenită opțiunea pijamalei largi. Însă, cu o atenție sporită față de schimbarea acesteia la fel de frecvent ca și lenjeria intimă.

3. Modelul lenjeriei nu influențează sănătatea vaginală. Un studiu recent, publicat în revista „Obstetrică și ginecologie” a analizat asocierea dintre chiloții de tip tanga și infecțiile tractului urinar, vaginitele bacteriene și cele fungice. Potrivit acestuia, nu a fost găsită vreo asociere, iar microflora vaginală a femeilor ce purtau tanga a fost asemănătoare cu a celor ce preferau hipster sau cea clasică.

Potrivit acestora, ceea ce contează cu adevărat pentru sănătatea vaginală este igiena intimă și comportamentul sexual.

Reânnoiește lenjeria în funcție de sănătatea vaginală. Ginecologii recomandă femeilor ce suferă de vaginite bacteriene și fungice să își reânnoiască lenjeria intimă o dată în an. Pe lângă aceasta, spălarea lenjeriei urmează a fi făcută la o temperatură de peste 40 grade Celsius, iar uscarea – la soare puternic, pentru un efect bactericid suplimentar.

Mărimea este importantă. O pereche de chiloți prea mică poate cauza inflamații ale pielii în locul de contact, dar și o traumatizare a vulvei – cea mai sensibilă zonă intimă a femeilor. Iar o pereche prea mare este incomodă și poate crea disconfort la nivelul vulvei.

Ținând cont de aceste sfaturi, atunci când vei decide să optezi pentru o lenjerie atractivă, nu uita și de sănătatea vaginală.

Fii atentă la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu

Sursa foto: 
www.unica.md
La Inceput