Premergătoarele: Ajutor sau piedică pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor

Unii părinți cred că premergătoarele pentru copii sunt folositoare pentru a se distra și a-i ajuta să-i învețe să meargă. Nu este însă adevărat. Premergătorul pentru bebeluși poate fi periculos și-i poate întârzia dezvoltarea.

Cum învață copilul să meargă?

Majoritatea copiilor trec următoarele etape în timp ce învață să meargă:

-rostogolindu-se pe podea

-stând pe fundișor

-târându-se

-trăgând de ei înșiși să stea

-merg în jurul mobilierului sau al altor obiecte staționare

Aceasta înseamnă că bebelușii trebuie să petreacă mult timp pe podea, să învețe și să practice aceste activități.

Premergătorul pentru copii nu ajută

Premergătorul pentru copii nu ajută un copil să-și dezvolte mersul. De fapt, premergătorul poate împiedica sau întârzia ca bebelușul să treacă prin toate acesste etape importante. Cu cât bebelușii petrec mai mult timp într-un premergător pe jos, cu atât mai mult întârzie dezvoltarea locomotorie a acestora.

De ce premergătoarele întârzie dezvoltarea locomotorie?

Premergătoarele prelungesc timpul în care copilul poate apropia picioarele de pardoseală, astfel încât să-l lipsească de la practicarea unor mișcări importante, repetitive necesare pentru a învăța să meargă.

Într-un premergător, bebelușii tind să-și folosească mai mult degetele, care le strânge musculatura piciorului și interferează cu dezvoltarea normală a mersului pe jos. Odată ce au ieșit din premergător, adesea folosesc pentru mers degetele în loc de toată talpa.

Când bebelușii înoată în bazin, învață să se echilibreze. Același lucru nu se întâmplă atunci când copilul este în premergător, întârziind să învețe această abilitate importantă.

Fiind în premergător, asta înseamnă și mai puțin timp în mâini și în genunchi într-o poziție de târâre. Acest lucru este important pentru dezvoltarea și menținerea greutății pelvisului și umerilor.

O varietate de mișcări importante este necesară atunci când bebelușii își dezvoltă abilitățile de mers pe jos. Ei au șanse mai puține să le practice într-un premergător, decât dacă s-ar afla mai mult pe podea.

Pericolele copiilor care merg cu premergătorul

Premergătoarele pentru copii sunt considerate nesigure, deoarece se mișcă foarte repede. Bebelușul este, de asemenea, mai înalt atunci când este în poziție verticală într-un premergător și poate ajunge la lucruri la care, de obicei, nu are acces.

Potențiale pericole:

coborârea pe trepte sau pe scări

prăbușirea în ceva ascuțit sau greu

răsturnarea în timp ce se mișcă

pot avea acces la cabluri electrice sau în dulapurile în care păstrați substanțe periculoase (de exemplu, produse de curățare)

se deplasează rapid în zone periculoase

pot ajunge la vase cu lichide fierbinți sau alte obiecte periculoase

Cum îl puteți ajuta pe copilul Dumneavoastră să se dezvolte?

Lăsați copilul să petreacă mult timp pe podea. Este un spațiu sigur pentru ca bebelușul să învețe să se rotească, să se așeze și să se târască.

Puteți, de asemenea, să lăsa copilul pe un covor moale, aproape de canapea, iar între timp să vă retrageți la bucătărie sau balcon.

De exemplu, în Canada, vânzarea premergătoarelor pentru bebeluși este interzisă. Academia Americană de Pediatrie (AAP) ar dori ca același lucru să se întâmple și în SUA.

De ce? Deoarece premergătoarele sunt periculoase. Potrivit unui studiu realizat în revista Pediatrics, între 1990 și 2014, mai mult de 230.000 de copii cu vârsta sub 15 luni au fost tratați în departamentele americane de urgență pentru leziuni care au legătură cu premergătoarele. Majoritatea copiilor se rănesc atunci când coboară pe scări într-un premergător, de obicei rănindu-și capul sau gâtul, uneori foarte rău.

Dar nu numai scările pot fi o problemă. Copiii din premergător pot să-și prindă degetele, să tragă lucruri peste ei, să ajungă la obiecte periculoase (cum ar fi obiectele ascuțite sau lichide fierbinți). Copiii pot cădea din premergător și se pot fi răni.

Între anii 1990 și 2003, numărul copiilor răniți din cauza premergătoarelor a scăzut cu aproape 85%, deoarece părinții au început să cumpere premergătoare care nu se mișcă. În 2010 au intrat în vigoare standardele federale obligatorii de siguranță. Printre altele, standardele cuprind măsuri care ajută la prevenirea căderii premergătoarelor de pe scări și care asigură că bebelușii din interiorul lor sunt bine susținuți și nu există riscul să se blocheze în interiorul lor. Potrivit regulilor este nevoie ca premergătorul să aibă frână pentru a-i ține echilibrul. Chiar și în 2014, în secțiile de urgență au fost examinați 2.000 de copii mici care au avut de suferit din cauza premergătoarelor.

Deci, de ce ar folosi părinții un premergător?

Unii părinți le cumpără pentru că ei cred că premergătorul ajută copiii să învețe să meargă mai repede. Adevărul însă este altul: folosirea unui premergător poate întârzia mersul independent. Asta pentru că învățarea de a merge nu constă atât de mult în ați folosi picioarele. Este vorba mai mult despre învățarea de a sta în picioare și menținerea echilibrului. Când bebelușii se află în premergător, ei nu învață nimic din toate astea.

Un alt motiv este că bebelușilor le plac premergătoarele și se vor juca fericiți în ele. Se întâmplă în jurul vârstei de 6 luni, când bebelușii încep să descopere poziția verticală, să fie mobili, astfel încât să poată explora tot ce-i înconjoară.

Cu toate acestea, există și alte modalități mai sigure de a avea copii în poziție verticală, cum ar fi în premergătoarele fixe. În ceea ce privește mobilitatea, bebelușii nu doar învață să meargă singuri. Ei au nevoie de supraveghere permanentă.

Sursa foto: 
www.ziare.com
La Inceput