Pudra de talc - riscuri de cancer. Trebuie sau nu folosită pe pielea copiilor

Pudra de talc este o formă rafinată de pulbere a celui mai moale mineral de pe pământ: talcul. Talcul este un ingredient „inert”, adică nu generează o reacție chimică atunci când este ingerat sau utilizat pe piele. Încă din vremurile străvechi oamenii au profitat de proprietățile sale naturale.

De unde vine talcul?

Talcul provine din depozitele de rocă găsite pe toată planeta și este considerat unul dintre mineralele valoroase folosite pe scară largă. Puțini știu, însă că doar o mică parte a talcului din lume este utilizată pentru pulberea copiilor. Pudra de talc este folosită cu succes atât în produsele cosmetice și de îngrijire, dar și la producerea unor medicamente și în procesarea unor alimente.

Numeroasele cercetări din ultima perioadă, însă au pus la îndoială eficacitatea și siguranța produselor de talc.

Talcul pe bază de pulbere este folosit de multe femei în igiena lor personală și mulți părinți folosesc aceste produse și pentru copii, pentru a preveni erupțiile cutanate. În ciuda popularității produselor pe bază de talc, acestea prezintă multe pericole pentru femei și copii.

Risc crescut de cancer ovarian

Un studiu recent a constatat că femeile care utilizează în mod regulat pulbere de talc în regiunea genitală cresc riscul de cancer ovarian cu 24%. Aceste date recente sprijină studiile anterioare care sugerează o legătură între talc și cancerul ovarian, inclusiv o analiză efectuată de Societatea Americană pentru Cancer care a găsit o creștere de 30% a riscului ovarian în rândul utilizatorilor de talc.

Riscul de cancer ovarian ar putea fi cauzat de particulele de talc care se deplasează în corpul unei femei și care provoacă inflamații, creând astfel un mediu care permite celulelor canceroase să se dezvolte.

Riscuri pentru bebeluși

În plus, pediatrii sunt împotriva folosirii pulberii pe bază de talc pe copii, deoarece bebelușii pot inhala cu ușurință particulele de talc transportate în aer. Atunci când particulele de talc sunt inhalate, pot usca membranele mucoase, pot împiedica respirația copilului și pot cauza leziuni pulmonare. Studiile au arătat că talcul poate duce la dificultăți de respirație, precum și la obstrucția căilor respiratorii. Unii copii au dezvoltat chiar pneumonie și au decedat ca urmare a insuficienței respiratorii cauzate de inhalarea pulberii pe bază de talc. Nu numai că pudra pe bază de talc este periculoasă pentru copii, dar unii medici recomandă să nu fie folosită nici în cazul copiilor mai mari sau al adulților care au astm bronșic, deoarece particulele de talc pot provoca iritarea căilor respiratorii la inhalare.

Producătorii de produse periculoase pot fi trași la răspundere pentru pagubele provocate de produsele lor și multe femei iau deja măsuri legale împotriva producătorilor de pulberi pe bază de talc. De fapt, în toamna trecută, un juriu federal din Sioux Falls a stabilit că Johnson & Johnson este răspunzător pentru dezvoltarea cancerului ovarian la o femeie care a utilizat timp îndelungat produselor de talc de la această firmă. Trei medici care au depus mărturie în procesul reclamantului au indicat că talcul a fost cauza cancerului reclamantului și unul dintre acești doctori, dr. Daniel Cramer de la Universitatea Harvard, care a studiat legătura dintre talc și cancer timp de 30 de ani, a mărturisit că talcul este probabil unul din factorii declanșatori în aproximativ 10.000 de cazuri de cancer ovarian în fiecare an.

În anul 2016 un juriu din Missouri a acordat o compensație de 72 milioane de dolari familiei lui Jackie Fox, care a murit din cauza cancerului ovarian, după ce ani de zile a folosit o marcă de pulbere bine cunoscută. Alte 1.200 de dosare sunt pe rol în instanțele de judecată.

Dovezile științifice care leagă pulberea de talc de cancerul ovarian nu sunt complete, este nevoie de mai multe probe și cercetări pentru a ne demonstra că produsele de talc sunt periculoase. Într-un memoriu intern al unui consultant medical angajat de Johnson & Johnson, acesta sugerează faptul că cei care refuză să creadă că există o legătură între pulberea de talc și cancerul ovarian sunt percepuți ca și cei care au negat legătura dintre fumat și cancer. Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (parte a OMS) a clasificat talcul aplicat la organele genitale drept „eventual carcinogen”.

Specialiștii susțin că există alternative sigure pentru pulberea de talc și acestea ar fi:

Amidonul de porumb. Acesta ajută la absorbția umezelii la fel de bine ca și pulberea de talc.

Pudra de tapioca, poate fi folosită în siguranță.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit în locul pudrei pentru copii. Unii oameni îl folosesc chiar și ca deodorant, aplicându-l sub axilă în fiecare dimineață.

Făină de ovăz. O puteți încerca dacă căutați o pulbere puțin mai groasă decât cele menționate mai sus.

De asemenea, există produse care combină elementele enumerate mai sus cu uleiurile esențiale, astfel încât pulberea ajunge să miroase destul de bine.

Așadar, talcul este otrăvitor când este inhalat sau înghițit. Poate provoca probleme de respirație, motiv pentru care Academia Americană de Pediatrie îndeamnă la prudență atunci când vine vorba de utilizarea lui la copii.

Sursa foto: 
www.theguardian.com
La Inceput