Sarcina și alăptarea – este sigur să îți vopsești părul în timpul lor sau nu

Sarcina este o provocare enormă pentru o femeie, deoarece într-un timp foarte scurt corpul ei se va schimba foarte mult. De la adaosul kilogramelor în plus până la arsurile stomacale și modul în care îți percepi corpul, s-ar putea să pierzi din încrederea în sine. Acestea sunt schimbări pe care nu le poți controla. Însă, culoarea părului poate fi schimbată, aceasta fiind capabilă să-ți îmbunătățească chiar și dispoziția. Află în continuare dacă este sigur să îți vopsești părul în timpul sarcinii, dar și cum să o faci într-un mod inofensiv atât pentru tine, cât și pentru cel mic.

Diferite proceduri pentru păr

Printre procedurile și tipurile de tratament ale părului la care poate apela o femeie însărcinată sau care alăptează sunt:

 • Vopsirea – cu vopsele permanente, semi-permanente sau temporare;
 • Ondularea – dacă este vorba de o procedură permanentă, se aplică două tipuri de soluții pe păr: de ondulare și de fixare a rezultatului;
 • Înălbirea – în cazul ei se aplică peroxidul de hidrogen;
 • Îndreptarea – cunoscută, de asemenea, drept o procedură permanentă în cadrul căreia se pot utiliza soluții precum hidroxidul de sodiu sau potasiul, litiul sau hidroxidul de guanidină.

Sunt inofensive soluțiile pentru păr în timpul sarcinii și a alăptării?

Deși studiile la acest capitol sunt foarte limitate, majoritatea acestora menționează că substanțele chimice din soluțiile permanente și semipermanente nu sunt foarte toxice pentru femeie și copil. Puțină vopsea se va absorbi în piele, lăsând o cantitate minusculă care ar ajunge la făt. Iată de ce această cantitate mică nu este considerată periculoasă pentru făt.

De asemenea, aceeași cantitate minusculă ar putea nimeri în organismul femeii și în timpul alăptării, astfel încât se consideră că nu ar putea să fie toxică pentru copil.

Cu toate acestea, dacă îți este frică și de această cantitate mică de vopsea în sarcină și alăptare, ai putea lua în considerare câteva alternative mai sănătoase, de exemplu aplicarea vopselei pe păr, la o distanță mai mare de la piele, astfel încât vopseaua să nu se poată absorbi în organism, provocând daune.

O altă alternativă ar putea fi aplicarea vopselelor vegetale pe păr, precum henna. Unii medici ar putea să te sfătuie să aștepți până în trimestru doi, trei sau chiar după sarcină înainte să îți vopsești părul.

Ce precauții trebuie să respecți în timp ce îți vopsești părul?

Dacă te aventurezi să îți vopsești părul în timpul sarcinii sau a alăptării, asigură-te că respecți un șir de precauții. Iată ce recomandă Asociația Americană a Sarcinii (American Pregnancy Association):

 • Cel mai bine ar fi să aștepți până la al doilea trimestru înainte să îți vopsești părul;
 • Asigură-te că îți vopsești părul într-o arie bine ventilată;
 • Nu lăsa vopseaua pe păr mai mult decât este indicat de producător pe ambalaj;
 • Spală bine capul după vopsire;
 • Urmează cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj;
 • Fă un test la alergeni înainte să îți vopsești părul cu o anumită vopsea;
 • Nu îți vopsi sau înălbi sprâncenele, aceasta ar putea genera infecții în regiunea ochilor.

Un alt detaliu ar fi că în timpul sarcinii părul ar putea reacționa diferit la vopseaua pentru păr, ceea ce te-ar putea face să amâni procedura până la sfârșitul sarcinii.

Ce poți face dacă lucrezi în salon cu vopsele și alte soluții pentru păr?

Pentru lucrătorii în domeniul frumuseții cel mai mare pericol îl prezintă expunerea îndelungată la substanțele chimice din mediul înconjurător. Un studiu efectuat indică la un risc al avorturilor spontane în cazul femeilor care aplică frecvent vopsele și înălbitori pentru păr și lucrează în asemenea condiții mai mult de 40 ore pe săptămână sau lucrează în saloane de manichiură.

Ce poți face în acest caz:

 • Poartă mănuși de protecție în timpul lucrului;
 • Nu mânca și bea în zona de lucru;
 • Asigură-te că zona de lucru este bine ventilată;
 • Poartă o mască în timp ce aplici soluțiile pe păr sau unghii;
 • Ia o pauză până în cel de al doilea trimestru.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
momjunction.com
Sursa: 

americanpregnancy.org, healthline.com, nhs.uk

La Inceput