#StămAcasă și suntem eroi: cum să transformi autoizolarea într-o misiune importantă pentru copilul tău

Îndemnul autorităților #staiacasă a devenit pe cât de logic, pe atât de dificil pentru majoritatea persoanelor. Dacă acceptarea acestei măsuri a fost mai ușoară pentru adulți, copiii trec prin vremuri grele, luându-i pe cei din casă cu asalt prin întrebări și solicitarea explicațiilor. Află de la psihoterapeutul pentru copii și familie, fondatorul asociației Parents Plus charity și profesor în cadrul școlii de psihologie UCD, John Sharry cum să vorbești despre coronavirus și necesitatea izolării la domiciliu cu copilul tău.

Criza coronavirusului a intrat în drepturi destul de rapid, inducând școli, grădinițe și familii întregi în autoizolare la domiciliu. Viața noastră s-a schimbat semnificativ, iar confuzia și nesiguranța copiilor este logică și previzibilă.

Ia-ți copilul la bord

Unul dintre aspectele pozitive în criza coronavirusului este modul în care societatea și-a unit eforturile pentru a învinge virusul. Odată ce oamenii înțeleg cât de importantă este distanța socială pentru a opri răspândirea virusului și a-i proteja pe cei vulnerabili, toți sunt de acord cu măsurile restrictive serioase cu prețul propriei libertăți.

Din acest punct de vedere, copiii nu sunt diferiți de cei adulți. Odată ce aceștia înțeleg importanța unui lucru și aspectele pozitive de a-i ajuta pe cei din jur, vei rămâne mirat cât de motivați pot deveni.

În discuția cu copilul tău este important să îți rezervezi suficient timp pentru a-i explica mesajul utilizând un limbaj specific vârstei acestuia, pe care el îl va putea înțelege.

De exemplu, pentru a-i explica copilului de 4 ani de ce el nu își poate vizita bunica, poți utiliza următorul mesaj: „Există un virus, denumit Covid19, care îi face pe oamenii în vârstă foarte bolnavi. Copiii pot avea acest virus, dar fără să știe despre el. Așadar, nu putem să o vizităm pe bunica pentru a nu-i transmite și ei acest virus. Dar noutatea bună este că putem vorbi cu ea și o putem vedea la telefon. Ei îi este dor de tine și îi place foarte mult când îi arăți desenele tale sau când citiți împreună cărți la telefon.

Elementul-cheie este să îi demonstrăm copiilor cum ei îi ajută pe cei din jur prin acțiunile lor. Îi poți arăta astfel copilului tău că el o protejează pe bunica, dar în același timp să îl îndemni să rămână conectat cu ea.

De asemenea, îi poți explica copilului prin intermediul desenelor răspândirea virusului și importanța distanței sociale și a igienei personale. Poți găsi o mulțime de cărți pentru copii, care explică istoria virusului și situația existentă, în mediul online. Pe unele dintre acestea le puteți citi împreună.

Utilizează o tonalitate pozitivă a vocii

Adesea părinții își fac griji că faptele dificile îi pot speria pe cei mici. În realitate totul depinde de modalitatea de explicare, nu de gravitatea situației. Gândește-te la diferite mesaje și puncte de vedere despre coronavirus, pe care le-ai recepționat, și cum te-au influențat acestea.

Revenim la ideea anterioară – copiii nu sunt diferiți de cei adulți. Răspunsuri neclare, inconsistente, confuze și nervoase din partea adulților vor provoca anxietate la copii. Atunci când vorbești cu copilul tău, gândește-te bine la mesajul pe care vrei să îl transmiți și la tonalitatea vocii tale. Mesajul trebuie să fie clar, iar tonalitatea vocii – calmă.

Conversațiile nu trebuie să fie neapărat serioase, iar un pic de umor și distracție vor fi doar de ajutor. Vă puteți distra organizând o competiție de spălat pe mâini sau desenând un tablou și alcătuind o poveste despre campania eroică de învingere a răului cu numele de Covid19.

Focusează-te pe alternative

Din momentul în care există o mulțime de restricții și reguli noi în viața copilului, este loc de oportunități și alternative noi. Cum a fost menționat anterior, poți utiliza apelurile și chat-urile video pentru a-l ajuta pe copil să își păstreze legătura cu bunica. De asemenea, îți poți învăța copilul să joace fotbal cu respectarea distanței sociale în curte sau în parc. Oricare părinte poate fi creativ printr-o mulțime de jocuri care i-ar arăta copilului cât de important este să păstreze distanța de 2 metri de la cei din jur.

Acum este momentul să îți petreci cât mai mult timp cu copilul tău, să îl înveți lucruri noi, pe care încă nu ați reușit să le descoperiți, să gătiți sau să experimentați cu alte activități, la care v-ați gândit, dar nu ați reușit să le realizați.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
unicef.org
Sursa: 

irishtimes.com

La Inceput