Top 10 semne care arată că copilul tău are nevoie de ochelari

Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu dificultăți la școală, este posibil ca o problemă de vedere nedetectată să fie de vină. Un copil care nu reușește să vadă clar tabla sau care are dificultăți în a se concentra asupra lucrului de la bancă poate deveni frustrat.

Majoritatea școlilor cer elevilor să ia parte la un screening de vedere sub supravegherea unei asistente medicale sau a unui consilier școlar. Aceste examinări ale vederii dezvăluie adesea probleme oculte ale vederii.

Cu toate acestea, multe dintre problemele de vedere ale copiilor nu sunt detectate în timpul screening-urilor vizuale școlare, așa că părinții și profesorii ar trebui să fie atenți la următoarele semne care pot semnala diverse probleme de vedere.

Dacă observați oricare dintre aceste semne de avertizare la copilul dumneavoastră, ar trebui să programați o programare pentru un examen oftalmologic complet. Medicul poate determina dacă copilul dumneavoastră este miop sau hipermetropic - probleme de vedere care sunt ușor de corectat.

1. Strabism (privire incrucișată)

Ați observat vreodată că copilul dumneavoastră își încrețește fața și ochii în sus, chinuindu-se să vadă ceva apropiat sau îndepărtat? Copiii își încrucișează adesea ochii în încercarea de a vedea mai clar sau ca reacție la o lumină puternică și strălucitoare.

Încruntarea momentană a ochilor ajută la îmbunătățirea vederii prin schimbarea ușoară a formei ochiului. Dacă forma ochiului este rotundă, lumina ajunge mai ușor la fovea. Grimarea ajută la îmbunătățirea vederii deoarece lăsarea ochilor este ca și cum ai privi printr-o mică deschidere, cum ar fi o gaură de ac. Tragerea cu ochiul printr-o deschidere mică reduce dimensiunea imaginii neclare de pe partea din spate a retinei. Privirea întredeschisă reduce, de asemenea, cantitatea de lumină care intră în ochi, facilitând focalizarea asupra unui obiect.

Copiii încrucișează ochii pentru că astfel își îmbunătățesc temporar vederea. Dacă vă surprindeți copilul că încrucișează ochii, ar putea fi un semn că acesta compensează vederea slabă și ar trebui investigat.

2. Înclinarea capului

Copilul dumneavoastră își poate înclina capul pentru a compensa alinierea greșită a ochilor. Înclinarea capului poate fi un semn al unui dezechilibru al mușchilor oculari sau al strabismului (ochi leneș). Uneori, copiii își înclină capul pentru că suferă de ptoză, o afecțiune în care pleoapa superioară coboară în linia de vedere.

Înclinarea capului în jos îi permite copilului să vadă dincolo de pleoapa care îi stă în cale. Copilul dumneavoastră își poate înclina capul pentru a face ca un obiect să apară direct în fața lui, ceea ce îi facilitează vederea. În plus, un copil poate avea vedere dublă atunci când privește în jos sau într-o anumită direcție. Înclinarea capului ajută la minimizarea vederii duble la un nivel  mai ușor de gestionat

3. Copilul stă prea aproape de televizor

Îți surprinzi vreodată copilul stând prea aproape de televizor? V-ați surprins vreodată copilul cu tableta sprijinită de nas? Statul foarte aproape de televizor sau coborârea capului în timp ce citește sau se uită la o tabletă sunt adesea semne de miopie.

Copiii miopi au, în general, o vedere clară de aproape și o vedere slabă la distanță. Mutarea ochilor mai aproape de un obiect aduce obiectul în punctul lor de concentrare clară și face ca imaginea să fie mai mare. Dacă observați că copilul dumneavoastră se apropie mai mult de obiecte, se recomandă cu siguranță o examinare oftalmologică, deoarece problemele de vedere prelungite și necorectate se pot agrava în timp.

4. Pierderea locului în timp ce citește

Este o idee foarte bună să îi solicitați copilului dumneavoastră să vă citească periodic cu voce tare. Ascultarea copilului dumneavoastră citind poate dezvălui potențiale probleme de vedere. Copilul dumneavoastră are dificultăți în a-și păstra locul în timp ce citește? Săritul peste rânduri sau pierderea locului în timp ce citește poate fi un semn de astigmatism. Uneori, o problemă a mușchilor oculari, cum ar fi strabismul.

5. Acoperă un ochi atunci când citește sau a privește  televizorul

Un copil care își acoperă un ochi pentru a citi nu face decât să închidă ochiul cu vederea mai slabă, astfel încât acesta să nu interfereze cu vederea sa. O problemă de vedere necorectată la un ochi poate crește riscul unui copil de a dezvolta ambliopie. Acoperirea unui ochi poate fi, de asemenea, un semn de vedere dublă cauzată de strabism sau de o problemă medicală mai gravă, cum ar fi cataracta.

6. Lacrimarea excesivă

Copiii suferă adesea de lagoftalmie, o afecțiune care face ca ochii să se usuce noaptea, deoarece pleoapele nu se închid complet în timpul somnului. Acest lucru poate cauza lăcrimare excesivă în timpul zilei, care afectează vederea.

7. Își freacă des ochii

Mulți copii mici își freacă ochii când se apropie ora de culcare. Alergiile pot determina, de asemenea, ca un copil să se frece frecvent la ochi. Cu toate acestea, frecarea ochilor este, de asemenea, un semn de oboseală oculară și poate fi un semn al tuturor tipurilor de probleme de vedere. Afecțiunile medicale, cum ar fi conjunctivita alergică, pot provoca mâncărimi ale ochilor, dar pot cauza și probleme de vedere

8. Arată cu degetul în timp ce citește

Dacă îl puneți pe copilul dumneavoastră să vă citească cu voce tare, urmăriți dacă își folosește degetul pentru a se menține la locul său. Faptul că arată cu degetul în timp ce citește nu este întotdeauna un semn rău. Acesta este adesea observat la un copil care învață să citească independent. Cu toate acestea, poate fi un semn al unei probleme de vedere necorectate, cum ar fi ambliopia. Ochii ambliopici prezintă un fenomen de "aglomerare". Atunci când literele sau cuvintele apar foarte aproape de alte litere sau cuvinte, acest lucru le face greu de recunoscut.

9. Sensibilitate la lumină

Copiii cu exotropie, un tip de strabism, încrețesc ocazional un ochi atunci când sunt expuși la lumina puternică a soarelui. Acest lucru poate fi interpretat drept sensibilitate la lumină. Sensibilitatea la lumină, sau fotofobia, este pur și simplu o intoleranță la lumină. Multe tipuri diferite de lumină pot provoca disconfort, inclusiv lumina soarelui, lumina fluorescentă și lumina incandescentă. Copilul dumneavoastră sensibil la lumină se poate plânge de dureri de cap frecvente.

10. Dureri frecvente de cap

Copiii care au hipermetropie necorectată au adesea dureri de cap frontale sau dureriîn zona sprâncenelor. Acesta este rezultatul faptului că copilul încearcă să compenseze prin efort suplimentar pentru a-și clarifica vederea încețoșată.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.savvymom.ca
La Inceput