Tu poți să previi cancerul la sân. Cum efectuezi corect autopalparea

Cum efectuezi corect autopalparea// Momentul potrivit

Astăzi, când tot mai multe femei au probleme cu nodulii la sâni, palparea acestora este una dintre metodele eficiente pentru a depista cancerul în stadiile incipiente. Este importat însă ca femeile să știe cum se face autopalparea corectă, pentru a putea depista eventuale afecțiuni. Autopalparea sânilor ar trebui să devină  pentru femei un exerciţiu practic nelipsit în viața cotidiană.

Palparea trebuie efectuată după câteva reguli, mai exact în ziua a 7-a și a 10-a a ciclului, după duș și eventual în fața oglinzii. Astfel se pot observa schimbările formei mamelonului sau sânului, asimetrii sau modificări tegumentare. Anume în aceste zile sânii au un aspect mai lunecos și astfel pot fi depistați mai uşor nodulii. În restul zilelor, influenţa hormonilor pot provoca anomalii temporare, prin urmare depistarea devine mai complicată.

 Cum efectuezi corect autopalparea// Începeți controlul

Ridicați brațele de-asupra capului și verificați dacă pielea sau mamelonul nu este retractat (contractat), dacă nu s-a format vreo asimetrie sau dacă sânul nu este mai bombat. Faceți aceleași acțiuni în fața oglinzii, dar cu mâinile în șolduri. Încercați să vă examinați sânii din diverse unghiuri de vizualizare.

 Cum efectuezi corect autopalparea// Alegeți cea mai corectă metodă

Pentru a avea o mai mare claritate, trebuie să palpați sânii cu trei degete – arătătorul, cel de mijloc și inelarul. Degetele trebuie să fie împreunate și relaxate. Acest lucru duce automat la o creştere a sensibilității tactile. Sânii se palpează începând de la stern până la marginea laterală a toracelui și apoi, de la limita superioară până la sânul submamar. Aureola mamară se inspectează separat. 

După ce ați terminat autopalparea, încercați să puneți o ușoară presiune cu degetul asupra mamelonului, pentru a observa dacă aveți sau nu secreții mamelonare. Cu excepția perioadei de lactație, aceste secreții sunt fără excepție, semn de natură patologică. Nu încheiați procesul autopalpării fără să atingeți și zona axială, pentru că sânul drenează limfatic la nivel axiar. Axila reprezintă în majoritatea cazurilor o prelungire anatomică a glandei mamare. Dacă observați, în timpul palpării, noduli- indiferent de natura lor (mobili sau ficși, moi sau duri, dureroși sau nedureroși) - prezentați-vă la un medic ginecolog pentru o diagnosticare corectă și pentru un tratament adecvat.

 

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
gineco.co.br
La Inceput