Comunitatea Run Pink Moldova anunță un eveniment caritabil dedicat femeilor diagnosticate cu cancer mamar din Republica Moldova. Cu denumirea „Cursa pentru vindecare” (Race for Cure), evenimentul va avea loc pe data de 25/26/27 septembrie. La acest „Maraton”, petrecut de această dată într-un format digital, fiecare doritor poate alerga o distanță simbolică de 2,5km și 5,0km și susține astfel pacientele cu cancer la sân, poate sărbători supraviețuitoarele/supraviețuitorii și onora pe cei care au fost răpuși de această maladie. Pentru a-ți aduce o doză în plus de motivație ți-am pregătit în continuare zece beneficii argumentate științific ale alergatului.
1. Alergatul adaugă ani la viața ta și viață la anii tăi
Numeroase studii științifice au demonstrat că alergatul poate adăuga ani de viață, iar dacă acesta ar fi o pastilă, ar fi cea mai populară pastilă din lume.
Un studiu de meta-analiză efectuat în 2018 care a cercetat longevitatea a descoperit că persoanele care aleargă au o mortalitate generală cu 25-30% mai mică decât cei care nu aleargă deloc. Iar concluzia a fost: „Chiar și alergatul o dată în săptămână este mai benefic decât lipsa totală a acestuia.”
O altă revistă sportivă a publicat un material în care a fost demonstrat că alergătorii pot câștiga 3 ani de viață în plus. Argumentele acestor descoperiri sunt că aceștia efectuează „fitness cardiovascular”, au o altă compoziție a corpului (mai puține grăsimi), mai puțin colesterol în sânge, un control mai bun al insulinei și a glucozei, oase mai puternice, o mai bună reglare hormonală și o funcție neurologică pozitivă.
Cu toate acestea, sperăm la o viață nu doar mai îndelungată, ci și mai calitativă. Într-un alt studiu, cercetătorii de la Standford au comparat alergătorii cu vârsta de 50+ cu cei non-alergători de aceeași vârstă și aceeași condiție medicală. După 20 de ani de viață, alergătorii au înregistrat o mortalitate cu 50% mai mică comparativ cu non-alergătorii. Plus la toate, aceștia au avut o viață mai calitativă și mai „tânără”.
2. Alergatul te ajută să dormi mai bine
Potrivit experților de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, există evidențe consistente că orice tip de exerciții fizice ne poate ajuta să adormim mai ușor și ne poate îmbunătăți calitatea somnului.
Un alt articol publicat în revista American Journal of Lifestyle Exercise , conexiunea dintre somn și exerciții parcurge ambele căi. Cu cât mai mult exersezi, cu atât mai mult somn de calitate înaltă ai nevoie. Și viceversa – cu cât mai prost dormi, cu atât mai puțin e probabil că vei exersa regulat.
3. Alergatul îți poate îmbunătăți sănătatea genunchilor și a spatelui
Un studiu a comparat 675 de alergători de maraton cu non-alergătorii și a concluzionat: „În lotul nostru de cercetare artrita a fost mai puțin răspândită decât în populația generală a SUA.”
Un alt studiu publicat în anul 2020 a investigat sănătatea vertebrelor, mai exact spațiul dintre discuri în cazul veteranilor alergători comparativ cu non-alergătorii. Concluziile acestora au fost: „Cu cât mai mulți ani participanții aleargă, cu atât mai bine arată spațiile intervertebrale ale acestora, iar modificările de vârstă sunt mai puțin pronunțate.”
4. Alergatul te ajută să scapi de kilogramele în plus și să le menții
Deoarece implică mișcarea întregului corp, alergatul arde mai multe calorii decât celelalte activități. Pentru un rezultat maxim nu e cazul să alegi foarte rapid, este suficient să alergi lent (însă, îți va trebui un timp dublu pentru a obține rezultate).
Un articol editorial în revista British Journal of Sports Medicine a menționat că fără doar și poate alergatul rezultă în pierderea masei corpului – aproximativ 100 de calorii la fiecare 2 kilometri.
Însă, cei care au încercat să slăbească cel puțin o dată în viață cunosc bine că procesul de menținere poate fi chiar mai complicat decât cel de slăbit. Un studiu a demonstrat că doar persoanele care exersează își pot menține greutatea corpului după ce urmează un proces de slăbit.
5. Alergatul întărește imunitatea
Savantul maratonist David Nieman a cercetat legătura dintre sport și imunitate pe parcursul a 40 de ani. Concluzia acestuia se rezumă la faptul că exercițiile de intensitate mică îmbunătățesc imunitatea, în timp ce antrenamentele de forță, de intensitate și durată mare diminuează capacitatea de apărare a corpului. Mecanismele implicate în acest proces, potrivit savantului sunt mărirea capacității de a rezista la infecții, a diminua procesele inflamatorii, a îmbunătăți microbiomul intestinal, a reduce riscul infecțiilor respiratorii și a gripei și a îmbunătăți procesul de formare a anticorpilor.
6. Alergatul îmbunătățește funcțiile cognitive, reduce declinul mintal și boala Alzheimer
Alergatul mărește frecvența contracțiilor cardiace și îmbunătățește circulația sanguină. Astfel, sângele bogat în oxigen este propulsat spre creier. De asemenea, potrivit unei meta-analize, această activitate fizică stimulează secreția unor neuro-transmițători utili pentru creier.
Chiar dacă alergatul a devenit o activitate de rutină la vârsta medie sau mai târziu, aceasta poate ajuta la diminuarea formării plăcilor în creier asemănătoare cu cele ce se formează în boala Alzheimer.
7. Alergatul reduce riscul mai multor tipuri de cancer
Un studiu publicat în 2016 în revista Journal of the American Medical Association a studiat deprinderea de exersare și incidența diferitor tipuri de cancer pe seama a 1,44 milioane de adulți americani și europeni. Autorii au concluzionat că cei care au practicat fitness-ul, asemenea alergătorilor, au un risc mai mic pentru 26 de tipuri de cancer comparativ cu non-alergătorii sau cei care nu practică niciun tip de activitate fizică. La aceste rezultate mai contribuie și lipsa fumatului, dar și controlul masei corpului în cazul acestor persoane – doi factori de risc protectori bine cunoscuți.
8. Alergatul îmbunătățește dispoziția și reduce depresia
Un studiu de meta-analiză din 2016 care a studiat legătura dintre exercițiile fizice și depresie a concluzionat că acestea sunt un tratament eficient pentru depresie, este la fel de eficientă ca și psihoterapia și medicamentele prescrise, dar și că poate fi o alternativă pentru medicamentele costisitoare și greu de găsit.
9. Alergatul îmbunătățește controlul glucozei, micșorând riscul apariției diabetului și a pre-diabetului
Nivelul mărit al glucozei în sânge este un efect advers major al apariției epidemiei de obezitate în țările din Vest.
Potrivit Asociației Americane a Diabetului, exercițiile pot preveni și reduce diabetul zaharat de tip II (cauzat probabil de un stil nesănătos de viață), dar poate avantaja și pe cei care suferă de diabetul de tip I, cauzat de genetică.
La sfârșitul anului 2019 a fost publicat un studiu care a urmărit peste 19 000 de adulți mai mult de 6 ani și a comparat cât de frecvent a apărut diabetul zaharat în grupul alergătorilor comparativ cu non-alergătorii. În rezultat a fost depistat că cei care au alergat au avut un risc cu 72% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet zaharat comparativ cu non-alergătorii.
10. Alergatul scade tensiunea arterială
Un studiu de meta-analiză din 2019 a depistat că exercițiile fizice precum alergatul pot reduce tensiunea arterială sistolică (prima valoare) la fel de bine ca și cele mai utilizate medicamente în acest scop. Un an mai devreme, un articol publicat în revista Journal of American Society of Hypertension a concluzionat că activitățile aerobice pot reduce în mod semnificativ atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică.
Bonus: Alergatul te ajută să îți recapeți sau întărești încrederea în forțele proprii.
Sperăm că te-am convins să te alături maratonului „Cursa pentru vindecare”.O poți face în doi pași simpli:
Te poți alătura echipei Run Pink Moldova aici:
https://www.raceforthecure.eu/en/Participants/Team/Id/928
- Alege ziua în care vei merge sau alerga - 25, 26 sau 27 septembrie
- Cod de înregistrare: 2AAA5745
- Taxa de înregistrare = 5 EUR
Poți susține echipa Run Pink Moldova prin o donație:
- poți alege suma pe care dorești să o donezi
- intră pe pagina echipei și alege opțiunea ”Sponsorizați această echipă”.
Banii colectați vor fi utilizați pentru organizarea taberelor de recuperare pentru femeile care trec prin cancer în Republica Moldova în 2021.
Ne vedem la Maraton!
podiumrunner.com, facebook.com/runpinkmoldova