Pericolele ascunse ale shake-rilor proteice. În loc de mușchi, riscați să dezvoltați boli pentru întreaga viață

Utilizate inițial doar de body-builderi, shake-urile proteice au devenit extrem de populare printre mulți oameni care frecventează sala de sport în mod regulat. Ingredientul principal al acestor shake-uri, dar și a suplimentelor, prafurilor sau „batonașelor nutritive” sunt aminoacizii cu catenă ramificată (Branched Chain Amino Acids sau BCAA). Deși producătorii ne impun ideea că aceștia ne vor crește masa musculară, ultimele studii medicale demonstrează mai multă daună decât folos.

Ce sunt aminoacizii cu catenă ramificată (BCAA)?

În procesul digestiei, proteinele din alimente sunt „împărțite” în structuri mai mici, denumite aminoacizi. Cei din urmă sunt folosiți de corp pentru a forma fiecare celulă, țesut sau organ. Există două categorii de aminoacizi: neesențiali, care pot fi produși de corpul nostru la necesitate și esențiali, care nu pot fi produși de corp și trebuie preluați neapărat din alimentele pe care le consumăm zilnic.

Categoria aminoacizilor esențiali este compusă din nouă aminoacizi: histidina, izoleucina, leucine, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul și valina. Aceștia pot fi găsiți în carnea roșie, lactate, pui, pește și ouă. Pentru vegani, sursele acestora sunt boboasele, nucile și proteinele din soia.

Suplimentele sportive, shake-urile sau batonașele pe bază de BCAA sunt extrem de populare printre sportivi datorită proprietății acestora de a contribui la creșterea masei musculare și de a îmbunătăți performanța.

Cresc BCAA masa musculară?

În cadrul unui studiu, efectuat în anul 2013 de către savanții de la Universitatea Națională din Chonnam, Coreea, bărbaților în vârstă de 26 de ani li s-a administrat aleatoriu un supliment BCAA sau placebo (substanță fără niciun efect asupra organismului). Apoi, grupul de persoane a fost analizat conform criteriilor de performanță sportivă.

Drept rezultat, cercetătorii au demonstrat că BCAA au mărit nivelul de energie al sporivilor și au micșorat pierderea musculară, ceea ce le setează în categoria substanțelor ce măresc performanța sportivă.

Efecte nocive asupra sănătății

Chiar dacă BCAA măresc performanța sportivă, un studiu recent al Universității din Sydney sugerează că excesul de aminoacizi în timpul antrenamentelor sportive poate avea, mai târziu, efecte nocive asupra sănătății.

Consumul excesiv de proteine nu este recomandat, iar abuzul de shake-uri și prafuri ce conțin BCAA poate fi periculos, menționează cercetătorii.

În articolul publicat de revista Nature Metabolism, acești cercetători atenționează că abuzul de shake-uri proteice reduce speranța la viață, mărește pofta de mâncare, contribuie la mărirea masei corporale și are un impact negativ asupra dispoziției.

„Acest studiu a demonstrat că balanța aminoacizilor este foarte importantă – este mai bine de variat sursele de proteine pentru a vă asigura că vă luați cantitatea exact necesară de aminoacizi”, a declarat Samantha Solon-Biet, autorul principal al studiului.

Cauză a sindromului de rezistență la insulină

Sindromul de rezistență la insulină se produce atunci când celulele din mușchi, celulele de grăsime și cele din ficat nu răspund la hormonul insulină și nu pot utiliza glucoza din sânge pentru energie. Pentru a remedia situația, pancreasul începe să producă mai multă insulină. Totodată, și nivelul de zahăr în sânge este mărit.

În timp, dacă situația nu este rezolvată, nivelul mărit al zahărului și al insulinei din sânge cauzează apariția diabutului zaharat de tip II, obezitate și hipertensiune arterială.

Un studiu din 2019, efectuat la Universitatea de Sport din Shanghai, a demonstrat că în urma digestiei aminoacizilor BCAA din shake-urile proteice se formează compuși toxici care pot cauza sindromul de rezistență la insulină în mușchi, celulele de grăsime și ficat.

Acestui fenomen nu sunt expuși sportivii de performanță, datorită intensității mari a exercițiilor, pe care le practică.

În celelalte cazuri, în care nu este implicat sportul de performanță, produsele pe bază de BCAA aduc mai multă daună, decât folos.

Fii atent la alegerea ta!

 

Sursa foto: 
theconversation.com
Sursa: 

news-medical.net, webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov

La Inceput