7 lecții importante pe care le puteți învăța după o despărțire

Despărțirile dor. Orice despărțire vine cu propriile sale provocări. Totuși, de cele mai multe ori, sfârșitul unei relații este despre ce și cum vrem să iubim și să fim iubiți. Am adunat șapte lecții importante învățate și povestite de oameni despre cum i-a marcat, dar și schimbat separarea de oamenii dragi.

Ascultați-vă instinctul

„Aș fi rupt relația mai devreme, dar am continuat să cred că se va îmbunătăți sau că prietenul meu va deveni cel care speram că va fi și, de asemenea, nu am vrut să-l rănesc. Într-o seară, fiind amândoi la barul din apropiere, am prins l-a curaj și i-am spus tot, după asta nu am vrut să-l mai văd. El m-a urmat în apartamentul meu și m-a abuzat verbal. Când în cele din urmă a luat-o razna, l-am scos din lista mea de pe toate rețelele sociale. A fost nevoie de ceva timp pentru a-mi reveni. Comportamentul său a șters toate îndoielile pe care le aveam despre despărțire. Au trecut cinci ani și încerc să mă ascult mai mult pe mine. Dacă aș fi urmat intuiția mea, n-aș fi pierdut atât de mult timp cu el. Acum știu să ascult acea voce mică care spune: „Acest lucru nu este ok”.

Dacă sexul nu este bun, nici relația nu va fi

„Eu și fostul meu iubit eram compatibili în aproape toate modurile: am venit din medii similare, eram la aceeași vârstă și ne plăceau aceleași filme și muzică. Aveam glumele noastre, eram ca și cum făcuți unul pentru celălalt - și familiile și prietenii noștri au simțit în același fel. Problema? Nu era nicio căldură între noi. Am fost mai degrabă ca cei mai buni prieteni și sexul nu a trecut niciodată în categoria „ok”. Am realizat că nu pot să-mi petrec restul vieții așa. Partenerul meu actual și cu mine nu ne potrivim niciodată în ceea ce ne place sau nu ne place, dar avem o chimie incredibilă, iar relația noastră este mai puternică datorită acestui lucru”.

Despărțirea nu este o reflecție a cine ești sau ce meriți

„M-am văzut cu cineva aproape un an. Într-o zi mi-a spus că are o prietenă și nu vom mai putea să ne vedem. Mi-a zis că o va cere în căsătorie până la sfârșitul anului. Aceasta m-a distrus. Care sunt cele două mari lecții pe care le-am învățat din experiență? În primul rând, că nu puteți forța pe cineva să vă fie fidel. N-am avut nici cea mai mică idee că omul acesta se afla într-o relație de lungă durată în timp ce ne vedeam. În al doilea rând, nu poți forța pe cineva să aibă grijă de tine. Această relație m-a făcut să mă uit în oglindă și să spun: „Ești bună și frumoasă. Acea persoană nu te merită”.

Nu uitați cine sunteți și ce nevoi aveți

„M-am mutat cu un bărbat după numai trei luni de relație. Era o nepotrivire totală în toate privințele. Eu sunt socială, ambițioasă și curioasă și cu el nu puteam fi așa. Voiam să mă despart de el de ceva timp, dar nu am mai trăit cu cineva înainte și m-am simțit prinsă. În cele din urmă l-am făcut să se despartă de mine.

Experiența m-a învățat foarte mult despre importanța reciprocității într-o relație. Am nevoie de un partener care să ofere cât mai mult și ar trebui să fie asta reciproc. De asemenea, mi-a arătat cât de important este să-mi păstrez propria identitate și să mă concentrez asupra propriilor nevoi, chiar dacă am grijă și sunt prezent pentru altcineva”.

Nu deveni dependent de un partener

„În anul doi de colegiu aveam deja patru ani de când eram împreună. Chiar dacă am avut probleme, nu eram suficient de puternică pentru a pune capăt lucrurilor. L-am întrebat într-o zi în timp ce studiam împreună în bibliotecă: „Dacă nu vrei să stai cu mine, de ce mai suntem împreună?” Nu a avut nici un răspuns, așa că ne-am despărțit. În acel moment am fost foarte rănită, dar privind înapoi, nu aș fi putut fi mai fericită dacă stăteam. Despărțirea a schimbat modul în care încep o relație, învățându-mă să nu devin dependentă de cineva care mă forțează să schimb cine sunt eu”.

Nu rămâneți împreună doar pentru că sunteți confortabil cu asta

„Am avut o relație timp de doi ani. Chiar înainte să ne mutăm împreună, m-a sunat și mi-a spus că are dubii. Am vorbit mult și am plâns. În cele din urmă, a devenit din ce în ce mai clar că stăteam unul cu celălalt doar pentru că ne-am simțit confortabil. Am realizat că este mai ușor pentru noi să rămânem împreună, în loc să confruntăm realitatea. Când mă uit înapoi, îmi dau seama că ar fi trebuit să risc și să găsesc persoana potrivită pentru mine”.

Căutați pe cineva care vă împărtășească ideile și perspectivele

„Am fost într-o relație cu un tip timp de trei ani. El încă mai locuia pe banii părinților lui. Spunea mereu că încearcă să se schimbe, dar acțiunile lui nu au arătat-o niciodată. Cu cât trecea timpul, deveneam tot mai iritată că eu eram singura persoană motivată, cu inițiativă. Când ne-am despărțit a fost greu, dar în cele din urmă am învățat că mai presus de toate e bine să ai standarde, nu trebuie să stai cu cineva doar pentru că îl iubești, simți atracție și te înțelegi bine. Pentru mine, ca persoană orientată spre atingerea unor obiective, aveam nevoie de cineva care să fie motivat, dar și să mă motiveze pe mine să devin un om mai bun”.

Sursa foto: 
www.psychologies.ro
La Inceput