Sângerările anale: Cauze, simptome, tratament

Rectul este ultima porțiune a intestinului gros care se termină chiar înaintea anusului. Sângerarea din această zonă poate fi ușoară, gravă sau poate pune viața în pericol. Prezența sângerării rectale trebuie verificată cu atenție, deoarece indică faptul că ceva nu este în regulă în tractul gastro-intestinal.

Cauzele sângerării rectale sunt numeroase și variate:

 • Cauzele anorectale comune sunt hemoroizii și fisurile anale (lacrimi în țesutul rectal),
 • Diverticulă (diverticulită),
 • Infecții (bacterieni și alți agenți patogeni),
 • Afecțiuni intestinale inflamatorii (boala Crohn și colita ulcerativă),
 • Angiodisplasie (vase fragile de sânge),
 • Tumori,
 • Polipi,
 • Traumatisme intestinale,

Cauze mai puțin frecvente, cum ar fi probleme ale tractului gastro-intestinal superior  ulcerul și lacrimile Mallory-Weiss din esofag.

Simptomele și semnele de sângerare rectală sunt adesea observate ca fiind:

 •  Scaune colorate maro,
 •  Sânge roșu aprins pe sau în scaun,
 •  Sângele pe țesutul toaletei.

Alte simptome includ:

 •  dureri abdominale și/sau rectale,
 •  ameţeală,
 •  leșin,
 •  scăderea tensiunii arteriale,
 •  vărsături,
 •  bătăi rapide ale inimii
 •  confuzie.

Sângerarea rectală cu scaune de culoare neagră sau maro, pierderea mare de sânge, traumă rectală, bătăi rapide sau neregulate ale inimii și/sau leșin sau confuzie este o urgență medicală.

Diagnosticul hemoragiei rectale depinde de cauză. Unele cauze sunt diagnosticate de istoricul pacientului și examenul fizic, în timp ce alte cauze necesită teste de sânge, examene de ansamblu ale intestinului și/sau scanări CT, angiografie sau studii de medicină nucleară.

Tratamentul hemoragiei rectale depinde de cauză.

Tratamente simple pot fi făcute acasă, dar alte cauze mai grave (tumori sau ulcere, de exemplu, pot necesita mult mai multe eforturi, cum ar fi intervențiile chirurgicale și alte terapii).

Sângerarea rectală minimă poate fi tratată la domiciliu, dacă se știe că motivul este minor. Dacă însă situația nu se îmbunătățește rapid sau persoana are 40 de ani sau mai mult, cereți îngrijiri medicale.

Monitorizarea este importantă în cazul în care tratamentul nu este eficient sau sângerarea rectală începe din nou. Prognoza hemoragiei rectale depinde de cauza și răspunsul persoanei la tratament.

Ce este sângerarea rectală?

Sângerarea rectală este un simptom al unei probleme în tractul gastro-intestinal. Sângele poate proveni din orice zonă sau structură din tractul gastro-intestinal care permite scurgerea acestuia în lumenul gastro-intestinal (zona în care produsele alimentare și fluidele sunt prelucrate pentru absorbție sau îndepărtare ca deșeu). De exemplu, un ulcer hemoragic din stomac poate avea sângele excretat în materialul fecal al persoanei. Sângerarea rectală poate fi cauzată de probleme legate de rect în sine sau de multe alte probleme care apar în altă parte a tractului gastro-intestinal. Sângerarea perirectă este sângerarea într-o zonă adiacentă rectului și poate fi cauzată de abcese sau fistule.

Sângerarea rectală, tulburări anorectale

Tulburările anorectale sunt cele mai frecvente cauze ale sângerării rectale minore.

Hemoroizii: sunt umflați în vene rectale în zona anală și rectală. Acestea pot determina arsuri, disconfort dureros și sângerări. Hemoroizii externi sunt mici umflături ușor de văzut și destul de dureroase.

Hemoroizii interni și externi sunt, de obicei, nedureroși. O senzație de masă rectală poate fi observată cu mișcările intestinale.

Simptomele de la umflarea (tromboza) hemoroizilor sunt cauzate de scaunele dure. Tratamentul hemoroizilor se concentrează pe ameliorarea acestor simptome prin utilizarea agenților de înmuiere.

În cazul hemoroizilor trombozați, se formează un cheag în interiorul venei umflate. Acest lucru provoacă dureri moderate până la severe și necesită intervenții chirurgicale minore pentru a le elimina.

Fisurile anale: Sunt rupturi în mucoasa rectului cauzată de trecerea scaunelor dure. Nervii și vasele expuse au ca rezultat dureri moderate până la severe. Durerea se înrăutățește cu mișcări ale intestinului, apoi scade între mișcările intestinului.

Atât în cazul hemoroizilor, cât și al fisurilor anale, simptomele sunt, în general, îmbunătățite prin folosirea agenților de înmuiere a scaunelor, creșterea fibrei în dietă, controlul durerii și băi de apă caldă frecvente.

Diverticuloza: Diverticulele sunt niște pliculețe care se proiectează din peretele intestinal. Dezvoltarea lor este cauzată de scăderea fibrei în dietă. Când diverticulul devine inflamat și infectat, aceasta se numește diverticulită. Persoanele cu această afecțiune sunt, de obicei, trecute de 40 de ani și, în general, șansele dezvoltării acesteia cresc odată cu vârsta.

Scaunele sunt roșu închis sau maro. Durerea este de obicei absentă, dar, când este prezentă, apare de obicei în partea stângă inferioară a abdomenului.

Sângerări persistente, febră mare, durere necontrolată sau alte semne de infecție gravă pot însemna spitalizare. Mai puțin de 6% dintre pacienții cu diverticulită au nevoie de intervenție chirurgicală.

Infecțiile: Infecțiile bacteriene sunt, de obicei ,sursa diareii infecțioase, sângeroase.

Organismele responsabile includ Campylobacter jejuni, Salmonella, Shigella, Escherichia coli și Clostridium difficile.

Tulburările fizice includ dureri abdominale, febră și diaree sângeroasă.

Ca tratament pot fi administrate antibioticele.

Boala inflamatorie intestinală (IBD) este o cauză frecventă a sângerării rectale la adulți, de obicei mai tineri de 50 de ani. Două tipuri comune de IBD includ boala Crohn și colita ulcerativă.

Sângerarea are loc în cantități mici până la moderate de sânge roșu aprins în rect, amestecate, de obicei, cu scaun și mucus. Simptomele asociate includ febra și crampe, dureri de stomac.

Internarea în spital nu este necesară. Cu toate acestea, repausul intestinal și terapia cu steroizi sunt indicate pentru tratament.

Angiodisplazie: Aceasta este o problemă vasculară care implică venele și capilarele mărite în peretele colonului drept. Aceste zone devin fragile și pot sângera. Episoadele se găsesc în special la vârstnici. Sângerarea rectală este, de obicei, lentă, cronică și nu este evidentă până când nu apare sângerarea masivă. Oamenii se plâng de slăbiciune, oboseală, dificultăți de respirație și sângerări rectale nedureroase.

Tumori rectale de sângerare, polipi și alte cauze

Polipii: reprezintă umflături în mucoasa colonului. Sângerarea apare atunci când se formează polipi mari, care pot fi ereditari. De obicei inofensive, unele tipuri pot fi precanceroase.

Tumorile: Formele benigne și maligne se găsesc frecvent în colon și rect. Persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani sunt cele mai afectate. Cu toate acestea, tumorile se găsesc și la persoanele mai tinere.

Puțini oameni cu tumori sau polipi vor avea sângerări rectale. Când are loc sângerarea, aceasta este de obicei lentă, cronică și minimă.

Dacă leziunile canceroase sunt avansate, pot apărea simptome suplimentare, cum ar fi scăderea în greutate, o schimbare în calibrul scaunelor, un sentiment de plinătate rectală sau constipație. Diagnosticul are nevoie evaluare cu colonoscopul.

Trauma: Sângerarea rectală are o cauză traumatică și trebuie să te preocupe. Reumatismul rectal provocat de o rană sau de inserția unui corp străin poate duce la o infecție extinsă sau la pierderea rapidă și fatală a sângelui. Este necesară o evaluare rapidă.

Sursa gastrointestinală superioară: O sursă comună de sângerare rectală este sângerarea din intestinul superior, de obicei, stomac sau duoden. Acest lucru poate apărea după ce cineva a înghițit un obiect străin care cauzează vătămări ale căptușelii stomacale, ulcerații gastrice sângerate sau lacrimi Mallory-Weiss. (Lacrimile Mallory-Weiss sunt tăieri sau rupturi ale vaselor în mucoasa esofagului sau stomacului, de obicei, datorită vărsăturilor continue sau forțate.)

Consumul de alcool poate provoca, de asemenea, ulcere și gastrită.

Meckel diverticulum: o afecțiune rară, în care mucoasa gastrică se găsește într-o locație inadecvată a tractului gastro-intestinal. Ca rezultat, acidul gastric secretat din această căptușeală erodează țesutul și în cele din urmă provoacă hemoragie. Sângerarea rectală la un diverticul Meckel este nedureroasă și apare roșu aprins. Internarea în spital este esențială, deoarece chirurgia este adesea un tratament definitiv.

Simptome

 • Dureri rectale
 • Sânge roșu strălucitor prezent în scaun sau pe scaun
 • Schimbarea culorii scaunului la negru, roșu sau maro
 • Confuzie,
 • Amețeli,
 • Leșin, palpitații sau bătăi rapide ale inimii.

Când trebuie să vă adresați medicului?

Când este prezentă sângerarea rectală cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

 • Febră
 • Dureri de stomac sau umflături
 • Greață sau vărsături
 • Sângerarea continuă
 • Pierdere în greutate
 • Tulburări intestinale modificate
 • Diaree severă sau prelungită
 • Scaune de dimensiuni mici

Dacă există vreunul dintre aceste semne și simptome, este necesară o vizită la departamentul de urgență al spitalului:

 • Scaune negre sau maronii
 • Pierderi mari de sânge
 • Dureri rectale sau traume
 • Amețeli, slăbiciuni sau vertij
 • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
 • Respirație dificilă
 • Diagnosticarea sângerării rectale

Examenul fizic va fi efectuat de către medic. Dacă este necesar, pot fi efectuate teste diagnostice.

Examenul fizic: accentul se pune pe găsirea sursei și a gradului de sângerare. Este important să fie stabilit volumul de sânge pierdut pentru a începe un tratament. Medicul se va concentra pe trei aspecte:

Semnele vitale: scăderea tensiunii arteriale și creșterea frecvenței cardiace vor indica o pierdere semnificativă de sânge. Febra va sugera infecția.

Examenul abdominal: Medicul va căuta distensia abdominală(creșterea în volum a abdomenului), disconfort sau sensibilitate care ar putea sugera un eventual ulcer hemoragic.

Examenul anal și digital rectal: Anusul va fi inspectat pentru posibile surse externe de sângerare, cum ar fi traumatism, corp străin sau hemoroizi. Se efectuează o examinare cu degetul pentru a evalua sensibilitatea, caracterul scaunului și prezența masei.

Teste diagnostice: În funcție de tipul și severitatea sângerării, pot fi efectuate teste speciale pentru a ajuta la diagnosticare.

Teste de sânge: Probele de sânge sunt luate pentru a evalua amploarea pierderii de sânge, a capacității de coagulare a sângelui și a unei eventuale infecții.

Tubul nazogastric: un tub flexibil trece prin nas în stomac pentru a verifica prezența sângerării active. Acest lucru poate fi inconfortabil, dar poate fi un test de diagnostic vital.

Examinări de domeniu:

Anoscopia: reprezintă un ansamblu plastic sau metal introdus în anus ce permite examinarea rapidă a bolții rectale.

Sigmoidoscopia flexibilă: reprezintă un tub flexibil înserat în rect, folosit pentru a evalua rectul și capătul inferior al colonului.

Colonoscopia: reprezintă un tub moale echipat cu o lumină și aparatul de fotografiat este introdus în rect și împins în colon. Întregul colon mare este vizualizat. Este folosit pentru a localiza zone de sângerare, mase sau nereguli.

Bariu cu raze X: Acest studiu utilizează bariul lichid introdus în rect. O radiografie este luată pentru a evidenția zonele problematice, cum ar fi tumorile sau diverticulul. Cu toate acestea, locurile de sângerare activă nu pot fi distinse.

Investigațiile cu ajutorul medicinei nucleare: reprezintă o scanare cu raze infraroșu a celulelor sangvine, care poate fi utilizată pentru a identifica zonele de sângerare lentă.

Scanarea CT: Poate fi utilizată pentru a diagnostica diverticulita sau tumori în intestin.

Angiografie: reprezintă o investigație de contrast, care presupune folosirea unui colorant pentru a evalua zonele active de sângerare rapidă.

Tratamentul medical

Tratamentul pentru sângerarea rectală depinde de cauza și sursa sângerării. Indiferent de sursa sângerării, tratamentul pierderii semnificative de sânge va începe prin stabilizarea stării pacientului.

Inițial, pacientului va fi oxigenat, fiindu-i monitorizată inima. Opțiunile de tratament suplimentare vor depinde de sursa suspectată de sângerare. Este probabil ca un specialist cum ar fi un chirurg general sau gastroenterolog să se implice în planul de tratament.

Spitalizarea este necesară atunci când s-a produs o pierdere semnificativă de sânge, dacă sângerarea nu s-a oprit sau dacă semnele vitale nu au devenit normale.

Remedii de îngrijire la domiciliu

Dacă sângerarea rectală minimă este cauzată de hemoroizi sau de fisuri rectale, poate fi încercată terapia la domiciliu. Toate celelalte cauze ale sângerării rectale trebuie evaluate și tratate prompt de către un medic.

Auto-îngrijirea sângerării rectale poate include diferite unguente rectale și supozitoare. Acestea pot fi cumpărate fără prescripție medicală. Dacă simptomele persoanei nu se îmbunătățesc în decurs de o săptămână de tratament sau dacă aceasta are vârsta mai mare de 40 de ani, medicul trebuie să vă consulte suplimentar.

Îngrijirea simplă la domiciliu a hemoragiilor rectale cuprinde:

 •  Consumați 8-10 pahare de apă pe zi
 •  Efectuați zilnic o baie sau duș pentru a curăța pielea din jurul anusului
 •  Reduceți eforturile cu mișcări intestinale
 •  Creșteți fibrele din dietă cu suplimente
 •  Evitați să stați prea mult pe toaletă.
 •  Aplicați pachete de gheață în zona afectată pentru a scădea durerea.

Faceți o baie caldă, care vă poate ajuta să diminuați simptomele de mâncărime, durere și disconfort al hemoroizilor.

Evitați consumul de alcool, deoarece aceasta contribuie la deshidratare, care este o cauză a constipației.

Orice semne de sângerare rectală continuă trebuie urmărită îndeaproape și probabil va necesita o reevaluare.

Prognoze

Majoritatea persoanelor cu sângerare rectală semnificativă sunt în vârstă. În ultimii ani, rata mortalității persoanelor care au suferit sângerări rectale a scăzut semnificativ. Această reducere se datorează departamentelor de urgență mai eficiente, progreselor recente în proceduri și evoluției gestionării chirurgicale.

Majoritatea complicațiilor apar atunci când s-au pierdut cantități mari de sânge.

Zonele care provoacă sângerări rectale acute pot să se răspândească. Acest lucru subliniază nevoia de a face un diagnostic amănunțit și de a descoperi sursa sângerării, astfel încât să se poată efectua tratamentul adecvat.

Sângerarea rectală cu simptome de slăbiciune, amețeli sau leșin este asociată cu cel puțin 1 litru de sânge pierdut și reprezintă o urgență medicală. Căutați imediat îngrijire medicală. Pierderea bruscă a 2 litri sau mai mult de sânge poate fi periculoasă, dacă nu fatală.

Problemele rectale sunt frecvente. Aproape toți oamenii se confruntă la un moment dat cu mâncărimi ale rectului, durere sau sângerare. Aceste probleme sunt adesea minore și pot dispărea de la sine sau cu tratament la domiciliu.

 

 

Sursa foto: 
doc.ro
La Inceput