Cel mai frecvent, problema pielii uscate se întâlnește pe parcursul iernii, zonele afectate fiind pielea mâinilor, a brațelor, coatelor sau a feței. Pielea în aceste zone devine uscată, aspră, roșie sau chiar crăpată și poate fi însoțită de mâncărime sau disconfort. Află în continuare care sunt cauzele apariției acestor simptome și cum îți poți ajuta pielea pe parcursul lunilor de iarnă.
Cauzele apariției pielii uscate
- Anotimpul. Pe parcursul iernii pielea devine mai uscată din cauza umidității scăzute atât afară, cât și în interiorul încăperilor. Aceasta se întâmplă pentru că stratul superior al pielii, denumit epiderm, reflectă umiditatea din mediul înconjurător. Sistemele de încălzire – fie centralizate sau autonome, sobele sau șemineele contribuie, de asemenea, la reducerea umidității încăperilor.
- Dușul sau baia fierbinte. Expunerea îndelungată a pielii la apa fierbinte poate duce la eliminarea uleiurilor de la suprafața ei. Aceleași consecințe le are și înotul îndelungat în apa clorinată a bazinelor de apă.
- Săpunurile și detergenții. Majoritatea săpunurilor, detergenților și a șamponurilor populare au drept scop eliminarea grăsimilor de pe suprafețe, astfel încât au același efect și asupra pielii.
- Patologii ale pielii. Persoanele care suferă de psoriazis sau dermatită atopică sunt predispuse mai mult pentru apariția pielii uscate.
Anatomia pielii
Pielea este alcătuită din trei straturi, fiecare având rolul său. Stratul profund, denumit hipoderm, este alcătuit din țesut adipos, care izolează, este o rezervă energetică și asigură amortizarea undelor de șoc.
Următorul strat, mai superficial, dermul, conține vase sangvine, nervi, glande și foliculi de păr.
Stratul superior, sau epidermul, este bariera principală a organismului uman și zona în care se produce uscarea pielii. Acesta este alcătuit din celule, ce se află mereu în tranziție – de la straturile profunde, atunci când sunt tinere, până la cele superficiale, atunci când îmbătrânesc și mor, părăsind organismul. Acest ciclu constant permite reînnoirea pielii o dată pe lună.
Hidratarea pielii și păstrarea umidității în interior este primul pas în combaterea pielii uscate. În acest scop, pot fi utilizate cremele, care conțin umectanți, asemeni ceramidelor, glicerină, sorbitol, acid hialuronic și lecitină.
Un alt set de ingrediente pentru o cremă eficientă poate fi alcătuit din uleiuri minerale, silicon, lanolină și vaselină, care rețin eficient umezeala în interiorul pielii.
Emolienții, precum acizii linoleic, linolenic și lauric umezesc pielea, ocupând locul dintre celulele epidermului.
În general, cu cât mai consistentă și uleioasă este crema, cu atât mai eficient aceasta previne uscarea și deshidratarea pielii.
Atenție! Cremele ce nu conțin apă, ci doar uleiuri sau vaselină trebuie aplicate pe suprafața pielii după baie. Astfel, pielea este hidratată, iar cremele vor ajuta să rețină umiditatea în interior.
Dacă însă cremele conțin apă în lista de ingrediente, ea poate fi aplicată oricând, păstrându-și mereu proprietatea de hidratare.
Pielea uscată și vârsta
Cu vârsta pielea devine mai uscată. Peste 75% dintre persoanele trecute de 64 de ani au pielea uscată. Deseori, acesta este un efect al expunerii în timp la razele solare. Drept rezultat, pielea devine mai uscată și nu poate reține eficient apa în interior.
De asemenea, odată cu menopauza, din cauza scăderii nivelului de estrogeni, glandele pielii secretă mai puțin ulei. Cele mai vulnerabile zone sunt mâinile, brațele, picioarele, partea superioară și medie a spatelui.
Complicațiile pielii uscate
Pielea uscată nu este o patologie severă, dar poate cauza complicații grave, precum:
- Exema cronică (pete roșii pe suprafața pielii);
- Sângerări din fisurile pielii, care devin suficient de adânci pentru a leza capilarele din dermă;
- Infecția bacteriană secundară, care provoacă inflamație, roșeață și apariția puroiului – afecțiune ce poate solicita utilizarea antibioticelor.
Atenție! Consultă imediat medicul, dacă observi unul dintre simptomele sus-menționate sau în cazul în care remediile casnice nu au niciun efect. Pentru o piele foarte uscată, medicul îți poate prescrie creme ce conțin acid lactic, uree sau corticosteroizi.
Ce poți face pentru a preveni și trata
Din fericire, există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a reduce din senzațiile neplăcute, asociate cu pielea uscată. Acestea sunt eficiente dacă sunt practicate în mod constant. Iată ce poți face:
- Utilizează un umidificator de aer pe timp de iarnă. Pentru eficiență în prevenirea uscării pielii, setează-l la 60%.
- Limitează-te la 5-10 minute de baie sau duș. Dacă petreci mai mult decât atât, riști să elimini stratul uleios de pe suprafața pielii și să contribui la uscarea ei.
- Fă baie cu apă călduță, în locul celei fierbinți, care elimină mai rapid uleiurile de pe suprafața pielii.
- Minimizează utilizarea săpunurilor. În locul acestora, utilizează geluri-cremă de duș, ce conțin și uleiuri hrănitoare.
- Nu folosi săpunurile pure, sau cele parfumate, nici produsele pe bază de alcool. Acestea, de asemenea, contribuie la eliminarea uleiurilor din piele și la uscarea ei.
- Pentru a reduce traumatizarea pielii, evită bureții și periile agresive. Asigură-te că folosești un burete moale și un prosop care nu îți roade prea mult pielea, atunci când îl utilizezi după baie.
- Aplică crema de corp imediat după baie și cea de mâini după fiecare spălare. Aceasta te va ajuta să completezi eficient spațiile dintre celule și să conservezi apa în interior, în timp ce pielea este hidratată după baie.
- Nu scărpina pielea. Aplică sistematic cremele pentru a evita senzația de mâncărime sau aplică comprese reci pe suprafețele afectate.
- Utilizează cremele de protecție solară atât vara, cât și iarna pentru a preveni îmbătrânirea pielii.
- Când te bărbierești, utilizează spuma sau gelul pentru bărbierit și lasă-l pentru câteva minute pe piele înainte de a începe procesul propriu-zis.
- Utilizează detergenții fără miros, pentru pielea sensibilă.
- Evită hainele din lână sau alte țesături ce pot trauma pielea.
Ai grijă de pielea ta indiferent de anotimp. Ea este haina, pe care o vei purta toată viața!