Primul ajutor în caz de înec cu mâncare sau cu un corp străin

La deblocarea căilor respiratorii la nou-născuţi (vârsta sub un an) şi sugari trebuie obligatoriu să se ia în considerare faptul că aceştia sunt foarte fragili. Dacă bebeluşul plânge, atunci căile aeriene sunt doar parțial blocate. Dacă nu există niciun semn al respirației, atunci putem suspecta blocarea totală a căilor respiratorii ale micuțului.

Pentru a reuși să le deblocăm e necesar să aducem capul bebelușului în poziţie neutră.Etapele de eliberare a căilor aeriene la copii sunt identice cu cele parcurse de adulţi, cu diferenţa că în momentul observării corpului străin în cavitatea bucală nu vom folosi degetele pentru extragerea lui, ci o pensă sau orice alt instrument, care nu va împinge mai mult corpul străin spre căile aeriene. Cea mai semnificativă diferenţă constă în faptul că la nou-născuţi nu le vom apăsa burtica. Compresiunile abdominale pot cauza leziuni intra-abdominale, iar acest risc este foarte mare la copii foarte mici şi la nou-născuţi.

Atunci când un corp străin ajunge în căile aeriene, copii încep imediat să tuşească. Tusea poate fi de multe ori mai eficientă decât orice altă manevră. Dacă copilul nu mai tuşeşte, înseamnă că traheea este blocată și aerul nu mai pătrunde în ea. În consecință, copii ajung să se asfixieze foarte repede.

Blocarea căilor aeriene la copii şi nou-născuţi apar, de obicei, în timpul jocului, în timpul mesei, evenimente când copiii nu sunt singuri, pot fi rapid observaţi şi se poate interveni imediat.

În asemenea cazuri, semnele şi simptomele obstrucţiei căilor aeriene apar imediat. Acestea sunt tusea, dificultate în respiraţie, respiraţie şuierătoare. Semne similare apar şi la alte boli cum ar fi laringită, epiglotită, dar dacă aceste semne apar în timpul mesei, jocului cu diferite obiecte şi nu sunt însoţite de alte semne de boli, atunci trebuie să acționăm imediat. Dacă copilul tuşeşte, nu e nevoie de alte intervenţii. Trebuie doar încurajat să tuşească şi să fie monitorizat continuu. Dacă copilul nu tuşeşte eficient sau tusea lui devine ineficientă se determină nivelul de conştienţă şi se acţionează corespunzător.

Cum se efectuează deblocarea căilor aeriene la copii conştienţi

Dacă observați că micuțul are căile aeriene blocate, este încă conştient, dar nu mai tuşeşte sau tusea nu mai este eficientă vom aplica cinci lovituri interscapulare, pe spate între omoplați. După fiecare lovitură trebuie să observaţi dacă a fost sau nu eliminat corpul străin.

Dacă după cinci încercări nu aţi reuşit eliberarea căilor aeriene apare diferenţa de acţiune pentru copii şi nou-născuţi. La copii se vor efectua compresiuni abdominale. Aşezaţi o mână la mijlocul distanţei dintre ombilic şi apendicele xifoid, cu cealaltă mâna prindeţi mâna încleştată şi faceţi mişcări bruşte înăuntru şi în sus, efectuând deci compresii abdominale orientate spre diafragm.

La nou-născuţi vor fi efectuate compresiuni toracice. Aceste manevre vor determina o presiune pozitivă crescută în căile aeriene, presiune care să împingă corpul străin spre exterior.

Efectuarea loviturilor interscapulare la sugari (mai mici de un an) şi nou-născuţi

Luaţi nou-născutul pe una din antebraţele dumneavoastră. Cu ajutorul celuilalt antebraţ aşezaţi nou-născutul cu faţa în jos, cu capul mai jos decât restul trunchiului. Degetele arătător şi mijlociu vor sprijini pomeţii obrajilor, cu capul mai jos decât restul trunchiului, pentru a favoriza gravitaţia şi a uşura eliberarea corpului străin. Cu podul palmei libere aplicaţi cinci lovituri între omoplaţi (interscapulare). După fiecare lovitură observaţi dacă a fost sau nu eliminat corpul străin.

Sursa foto: 
markojovasevic.rs
La Inceput