Rivalitatea între frați: Cum pot părinții să-și ajute copiii să se înțeleagă

Dacă ești părintele și ai mai mulți copii, știi, cu siguranță, cât de dificil este uneori să menții pacea în casă. Într-un minut, copiii se înțeleg între ei, iar în minutul următor se poate declanșa un conflict. Știind când și cum să interveniți, puteți influența asupra relației dintre copii și a atitudinii reciproce dintre aceștia. Iată ce puteți face ca să țineți sub control rivalitatea între frați și surori.

Ce provoacă rivalitatea între copii?

Rivalitatea dintre frați și surori apare și se dezvoltă de cele mai multe ori pe măsură ce copiii se întrec ca să câștige dragostea și atenția părinților. Semnele ce vorbesc despre concurență între aceștia se manifestă prin loviri, jigniri, certuri și comportament copilăresc. Aici însă, e important să facem diferența, așa cum rivalitatea moderată între frați și surori este totuși un semn normal care demonstrează capacitatea copilului de a-și exprima nevoile și dorințele. 

Ce factori influențează buna înțelegere dintre copii?

Deși rivalitatea este un element firesc pentru copiii în creștere, există un șir de factori care determină cât de bine se înțeleg cei mici într-o familie. Printre aceștia se numără vârsta, genul, personalitatea, numărul membrilor familiei și locul ce-i revine fiecărui copil în această familie. Iată câteva exemple:

  • Copiii cu diferențe mici de vârstă ar putea „lupta” între ei mai mult decât cei cu diferență mare de vârstă.
  • Copiii de același gen ar putea în măsură mai mare să împărtășească interese comune, dar în același timp ar putea fi mai predispuși la conflicte între ei.
  • Copilul mijlociu, care s-ar putea să nu primească aceleași privilegii sau aceeași atenție ca și fratele/sora mai mare sau mai mic, ar putea să întreprindă anumite acțiuni ca să se simtă în siguranță.
  • Copiii ai căror părinți sunt divorțați s-ar putea simți determinați să concureze pentru atenția părintelui cu care trăiesc, aceasta mai ales dacă în aceeași casă locuiesc și copii vitregi.

Specialiștii mai menționează că, felul în care interacționează frații și surorile tinde să se modifice pe măsură ce aceștia cresc. Prin urmare, dacă copiii mai mici tind să lupte fizic, cei mai mari încearcă să se afirme cu argumente verbale.

Concurența dintre copiii din aceeași familie atinge cel mai înalt nivel de obicei în jurul vârstei de la 10 până la 15 ani. Cu toate acestea, se întâmplă ca rivalitatea să continue până la maturitate.

Ce pot face părinții ca să îmbunătățească relațiile dintre copii?

Oricare dintre frați/surori vor recurge la un moment dat ca contradicții, se vor tachina sau se vor bate între ei. E important ca părintele să intervină și să ia măsuri. Adulții trebuie să încurajeze relațiile sănătoase între cei mici.

Respectați individualitatea fiecărui copil. Nu întotdeauna e posibil ca copiii să fie tratați egal. În schimb, părinții se pot concentra asupra nevoilor fiecăruia dintre ei și pe satisfacerea acestora. De exemplu, în loc să le cumpărați copiilor aceleași cadouri ca să evitați certurile, ar fi mai binevenit să le luați cadouri ce le-ar reflecta individualitatea și interesele fiecăruia.

În loc să înscrieți toți copiii la aceleași secții de fotbal sau lecții de pian, mai eficient ar fi să le cereți părerea în parte.

Evitați comparațiile. Copiii se pot simți jigniți și își pot pierde din încrederea în sine, atunci  când sunt comparați între ei. Ar fi bine ca în prezența celor mici părinții să evite discuțiile despre diferențele dintre ei. Mai mult, atunci când un copil este lăudat, e bine să fie descrisă fapta sau realizarea acestuia și nu felul în care a făcut-o în comparație cu fratele său.

Stabiliți reguli clare. E important ca părintele să explice de așa o manieră, încât copiii să înțeleagă ce înseamnă un comportament acceptabil și ce este inacceptabil, atunci când vine vorba de interacțiunea dintre cei doi. La fel, adulții trebuie să dea exemple celor mici care ar putea fi consecințele unui comportament nepotrivit. Convingeți copiii să nu se critice și să nu se corecteze reciproc.

Evitați să vă implicați în dispute. Încurajați-vă copiii să-și rezolve singuri contradicțiile. Deși, în cazul copiilor mai mici s-ar putea să fie nevoie să interveniți, totuși puteți să vă abțineți să luați partea unuia dintre ei.

Evitați să vă educați copiii în public. Lecțiile în public, pe lângă toate, îi poate jena pe cei mici. Când încercați să disciplinați copiii, evitați să faceți acest lucru în fața celorlalți - ceea ce poate provoca rușine și jenă. Pe cât este posibil, luați copilul deoparte și abia atunci încercați să discutați cu el despre comportamentul său. 

De asemenea, specialiștii nu recomandă ca părinții să folosească porecle pentru copii lor. Aceasta doar înrăutățește relația dintre frați/surori. La fel, evitați să învinuiți în mod repetat doar unul dintre copii pentru cearta cu fratele său.

Anticipați problemele. Dacă copiii nu pot rezolva singuri o problemă sau se luptă de fiecare dată pentru aceleași lucruri, ajutați-i să găsească o soluție. De exemplu, dacă cei mici nu pot împărți între ei anumite lucruri, încurajați-i să se joace fiecare cu propriile jucării sau planificați activități care nu necesită multă cooperare. De exemplu, copiii pot asculta muzică sau se pot juca de-a v-ați ascunselea.

Dacă un conflict apare din cauza gadgeturilor pe care nu le pot împărți, ajutați-i să-și facă un program săptămânal de utilizare. E important ca părintele să explice consecințele nerespectării programului întocmit.

Ascultați-vă copiii. Să fii frate sau soră nu presupune mereu sentimente plăcute. Lăsați copiii să-și spună sentimente reciproce, chiar dacă acestea sunt negative. Arătați că le înțelegeți sentimentele. Dacă aveți frați sau surori puteți să le povestiți celor mici despre propriile conflicte din copilărie. Aici poate fi binevenit simțul umorului.

Aveți grijă să organizați periodic timp cu toată familia împreună. Așa copiii vor putea să comunice mai mult între ei și să-și soluționeze disputele. Și cina în familie dă posibilitate tuturor membrilor familiei nu doar să comunice, dar și să-i asculte pe cei mici.

Încurajați bunul comportament. Profitați de momentele în care copiii se joacă împreună în pace, când se înțeleg și sunt prietenoși, ca să-i lăudați pentru aceasta. Spuneți-le că fac un lucru bun și că așa e bine să continue comunicarea între ei.

Arătați-le dragostea. Copiii au nevoie de atenția părinților. Acesta este unul dintre motivele rivalității între frați. Prin urmare, părinții ar trebui să-și rezerve și să petreacă timp cu fiecare dintre copiii săi în parte. Și aici e important să se pună accent pe interesele copilului. Prin urmare, alegeți activități pe placul lui. Amintește-i copilului că sunteți alături de el și că vă poate vorbi despre ce vrea el.

Există conflicte mai deosebite între gemeni?

Rivalitatea, de obicei, nu este o problemă pentru gemeni. Chiar dacă ar putea concura întrei ei, gemeni depind, de obicei, unul de celălalt și dezvoltă relații strânse la început. Pe de altă parte, aceștia ar putea întâlni probleme ce țin de afirmarea individualității. Aceasta, pentru că gemenii sunt adesea tratați ca o unitate, decât ca doi copii cu personalități diferite.

Părinții sunt în mare parte tentați să-i îmbrace la fel, să le ia aceleași jucării. Totuși, specialiștii recomandă părinților să acorde atenție fiecărui copil în parte și să-i încurajeze să-și manifeste individualitatea. Mai mult, în familii unde sunt gemeni pot fi și alți copii. Acești frați sau surori pot deveni geloși pe faptul că nu sunt parte din relația strânsă dintre gemeni.

Soluția și în acest caz este ca părinții să acorde timp dedicat fiecărui copil în parte. E important să încurajați gemenii să se joace separat și cu alți copii. Capacitatea să se descurce singur, îi poate prinde bine copilului dintr-o pereche de gemeni pe măsură ce crește.

Concluzie: Se întâmplă cu toți frații și surorile să se certe sau să lupte pentru anumite lucruri. Rivalitatea între frați e normală, însă e important să tratați fiecare dintre copiii ca o pe o personalitate individuală.

Ascultându-i și oferindu-le posibilitatea de a-și rezolva propriile probleme, veți pune bazele unei relații trainice și sănătoase între frați/surori.

Sursa foto: 
www.malldelsur.pe
La Inceput