RMN-ul sau imagistica prin rezonanță magnetică. Ce reprezintă procedeul?

Denumirea procedurii: 
Este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante și neinvazive, care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice ale corpului și respectiv ale organelor, de multe ori mai eficientă decât tomografia.
Explicația: 

RMN-ul cum poate să pună un diagnostic corect și rapid pe baza căruia medicul alege un tratament adecvat. În multe cazuri, poate să ofere imagini care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizată, radiografie sau ultrasonografie în diagnosticul afecțiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale și ale articulațiilor.

Imagistica prin rezonanța magnetică nu folosește raze X, ci câmpul magnetic care creează imagini de înaltă rezoluție care pot fi foarte utile în stabilirea rapidă a unui diagnostic. O investigație RMN folosește un magnet puternic în conjuncție cu unde de radiofrecvență pentru a genera imagini ale organelor interne și diferite structuri ale corpului.

Cel mai performant aparat de rezonanță magnetică - sistem de 1,5T- explorează foarte multe părți ale corpului, are superioritate asupra tomografiei computerizate și furnizează imagini de o calitate superioară într-un timp mult mai redus în cazul investigațiilor neuro-cerebrale, musculo-scheletale și de vizualizare a vaselor, abdomen, torace, sân sau inimă.
• Cerebral - evaluează în detaliu anatomia Sistemului Nervos Central (SNC) și detectează cele mai mici modificări. Se utilizează pentru evaluarea vaselor sangvine, a parenchimului cerebral, urechii medii și interne, etc.
• Coloana vertebrală - se investighează foarte bine prin IRM, această metodă dând informații foarte precise despre discurile intervertebrale, nervii spinali, integritatea corpurilor vertebrale, a ligamentelor și a meningelor. De asemenea, în cazuri patologice, această metodă caracterizează foarte bine modificările produse și extensia lor, fiind o unealtă foarte utilă pentru neurochirurgi, neurologi și în recuperarea neuromotorie.
• IRM-ul de sân - reprezintă o investigație de mare ajutor în evaluarea și diagnosticul pozitiv al complexei patologii mamare. Pacientele sunt investigate în anumite condiții, în funcție de perioada ciclului menstrual. De asemenea, IRM-ul de sân este o investigație foarte importantă pentru depistarea cancerului de sân la bărbați.
• Gâtul - conține multe elemente viscerale ce pot fi investigate facil prin RMN.
• Cardiac - IRM-ul cardiac evaluează minuțios morfologia și funcționalitatea cordului.
• IRM-ul articular - este foarte util în caracterizarea mijloacelor de unire, cartilaje de acoperire, meniscuri, ligamente, tendoane și a segmentelor osoase care se participă la alcătuirea articulației și detectează modificări cum ar fi: rupturi de tendoane, ligamente, menisc, întinderi ligamentare, acumulare fluidă, edem, bursite, etc.
• Abdomen - tehnica de imagistică prin Rezonanță Magnetică Nucleară oferă informații valoroase despre organele abdominale, în special cele parenchimatoase, glande, vase sangvine, ganglioni limfatici abdominali. Este o metodă de caracterizare superioară a structurii organelor, față de Tomografia Computerizata (CT) sau Ecografie, dar trebuie menționat că aceste metode sunt până la urmă complementare și fiecare metodă oferă informații precise, dar specifice.

Principalele beneficii ale RMN-ului sunt:

• evaluează atât structura, cât și funcțiile organelor interne;
• imaginile țesuturilor moi identifică și caracterizează anomalii și leziuni focale mai eficient decât alte metode imagistice;
• excelent în diagosticarea cancerului, bolilor cardiovasculare, musculare și anomalii osoase;
• e posibilă identificarea anomaliilor care sunt obturate de oase sau formațiuni tumorale;
• permite evaluarea neinvazivă a sistemului biliar și fără a injecta substanța de contrast;
• substanțele de contrast utilizate pot să producă rareori reacții alergice comparativ cu cele utilizate pentru examenele radiologice clasice sau tomografie computerizată;
• se poate pune un diagnostic de Alzhemier prin difuzie;
• poate să facă o tractografie care permite neurochirurgului să-și planifice operația în așa fel încât să îndepărteze cât mai puțin din țesutul sănătos;
• la nivelul măduvei spinale poate să facă lucruri care scapă multor altor aparate;
• se pot detecta formațiuni tumorale la nivelul tractului digestiv, lucru care nu se poate face cu celelalte aparate;

• se pot descoperi formațiuni tumorale restante și se poate stabili gradul lor de evoluție oncologică;
• evaluări ale țesutului în pericol de a face un infarct.

Pentru claritatea imaginilor este important ca în timpul examinării să rămâi nemișcat. Medicul te va anunța prin intermediul interfonului când te poți mișca între scanări. În timpul examinării, magnetul produce un zgomot intens, care poate fi diminuat semnificativ prin purtarea unor căști de protecție la urechi, iar între scanări, echipamentul nu produce zgomot.

În funcție de zona analizată, investigația poate să dureze între 15 și 25 de minute.

În unele cazuri este necesară administrarea unei substanțe de contrast care mărește contrastul natural al organelor interne și al vaselor sanguine permițând o vizualizare mai exactă. Substanța de contrast de la investigația prin rezonanță magnetică (RMN) nu este alergică spre deosebire de cea folosită pentru computerul tomograf. Cele mai multe reacții alergice sunt date de substanța de contrast pe bază de iod.

 

Sursa: reperemedicale.ro

La Inceput