Sânii umflați - între normă și semn de boală

Sânii sunt alcătuiți din patru tipuri principale de țesut: adipos, conjunctiv, glande producătoare de lapte și ductul lactifer. Țesutul adipos se poate modifica sub influența volumul de lichide din organism. Cu alte cuvinte, sânii se pot mări, lucru ce poate fi însoțit de durere sau sensibilitate. De altă parte, există un șir de alte schimbări în țesuturile sânilor care poate determina umflarea lor.

Simptomele sânilor umflați

De multe ori, umflarea sânilor e însoțită de modificări vizibile. De exemplu, pieptul devine mai mare în dimensiuni. Și vasele sangvine de pe sâni pot să devină mai vizibile așa cum se apropie mai mult de suprafața pielii.

Alte simptome ce vorbesc despre faptul că sânii sunt umflați sunt:

 • Senzația de greutate locală, în zona pieptului,
 • Sensibilitate, disconfort și dureri la sâni, uneori până în regiunea axilară,
 • Modificări de consistență a sânilor sau a pielii ce-l acoperă sau înconjoară.

La fel, în unele cazuri sânii se pot încălzi sau se simt fierbinți la atingere. La fel, umflarea glandelor mamare poate fi cauzată de indurații în țesutul sânilor. Deși acesta nu este neapărat un semn de îngrijorare, totuși poate fi un semn al cancerului de sân.

Ce cauzează umflarea sânilor?

Există o mulțime de cauze care pot provoca umflarea sânilor. Unele sunt inofensive, altele grave. Printre cele mai frecvente cauze se numără sindromul premenstrual. Înainte de menstruație în organismul femeii crește secreția de estrogen. De rând cu alte schimbări în organism, în acest moment, oscilațiile hormonale pot cauza dilatarea canalelor mamare și a glandelor lactate. 

Acest lucru determină și rețineri de apă în organism, ceea ce poate duce la umflarea sânilor. Totuși, de obicei, odată cu începutul menstruației aceste simptome dispar treptat.

O altă cauză ce determină mărirea sânilor poate fi cancerul mamar care este de câteva tipuri. Cancerul inflamator poate provoca umflarea sânilor în rezultatul blocării vaselor limfatice. Țesutul mamar își schimbă aspectul devenind asemănător cu coaja de portocală. Tumorile se simt ca noduli duri și dureroși.

Alte cauze posibile ale sânilor umflați:

 • Alimente și băuturi, ca cele cu conținut sporit de cofeină sau sare,
 • Anumite medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive, care conțin estrogen,
 • Modificări în organism cauzate de sarcină,
 • Schimbări în organism postpartum care apar după naștere,
 • Mastita - o infecție a canalelor galactofore (ducturi lactiferi) care poate apărea în alăptare,
 • Boală fibrocistică mamară - o afecțiune benignă caracterizată prin formațiuni multiple în țesutul sânului.

Când trebuie solicitată asistența medicală?

Durerea și umflarea glandelor mamare în timpul sindromului premenstrual se întâmplă des și e normal. Totuși, dacă durerea este excesivă și insuportabilă nu ezitați să cereți ajutorul medicului. 

În cazul în care sindromul. 

La fel, trebuie solicitată consultația medicului dacă pe lângă sânii umflați apare una sau mai multe dintre următoarele simptome: 

 • Crăpături/fisuri ale mamelonului,
 • Schimbări de culoare a pielii de pe piept sau mamelon,
 • Adâncitori/gropițe pe pielea glandei mamare,
 • Umflarea excesivă a sânului care împiedică secreția laptelui matern după naștere,
 • Indurații în țesutul mamar care nu dispar în timpul ciclului menstrual,
 • Rană pe sân care nu se vindecă,
 • Secreții neașteptate din mamelon.

Nu ezitații să vorbiți cu medicul și despre alte simptome care vă neliniștesc sau care nu dispar în timp.

Cum se determină cauza sânilor umflați?

Diagnosticul nu prevede proceduri dureroase, prin urmare nu trebuie să vă fie frică. În timpul consultației medicul va adresa întrebări legate de simptomele existente și de schimbarea lor în timp. La fel, medicul specialist va examina țesutul glandei mamare și va determina prin palpare dacă există sau nu noduli.

Medicii pot recomanda anumite metode de diagnostic imagistic. De exemplu mamografia sau ultrasonografia glandei mamare pentru un tablou mai clar al structurii sânului.

Cum se tratează sânii umflați?

Tratamentul indicat de medic va rezulta din cauza ce provoacă umflarea sânilor. Dacă la mijloc e o infecție, pot fi indicate antibiotice. La fel, medicul va da recomandări despre prevenirea infecțiilor ulterioare.

Dacă cauza ține de modificările hormonale legate de ciclul menstrual, medicul poate prescrie contraceptive orale, care pot ameliora umflarea sânilor și alte simptome ale sindromului premenstrual. Iar dacă deja folosiți contraceptive hormonale, preparatul poate fi înlocuit.

În caz de cancer mamar, tratamentul va depinde de tipul afecțiunii, zona afectată și stadiul bolii. În acest caz se pot aplica tratament e prin chimioterapie, radioterapie, intervenții chirurgicale sau tratament combinat.

Ce poate ameliora disconfortul cauzat de umflarea sânilor?

Există câteva măsuri care întreprinse poate ușura starea de disconfort și durerea când glandele mamare măresc:

 • Purtați un sutien care asigură susținerea pieptului sau asigurați-vă că sutienul este ales corect.
 • Folosiți factorul termic - aplicați comprese calde sau reci pentru 10 minute.
 • În cazuri absolut necesare puteți administra un preparat analgezic așa ca Ibuprofenul.

Screeningul cancerului de sân pentru depistarea precoce

Așa cum uneori sânul umflat poate fi un semn al cancerului, femeilor după 45 de ani li se recomandă să treacă o dată în an mamografia. Procedura nu este dureroasă și presupune vizualizarea amănunţită a țesutului glandelor mamare cu ajutorul unui aparat ce folosește razele X.

La fel, specialiștii spun că toate femeile trebuie să învețe să-și examineze sânii. Medicul este persoana potrivită care poate explica cum se efectuează corect acest lucru.

În plus, și o dietă echilibrat poate reduce din umflarea pieptului. Încercați să mâncați multe fructe și legume și evitați alimentele procesate și cele bogate în grăsimi saturate. Gândiți-vă dacă ați putea reduce din consumul de cofeină, fie că beți ceai sau cafea. La fel, încercați să reduceți din cantitatea de sare consumată.

Menționăm că, anual în R. Moldova peste 1.000 de femei sunt diagnosticate pozitiv cu cancer al glandei mamare. Însă, medicii spun că această boală oncologică ar avea cea mai mare probabilitate de vindecare dacă femeile s-ar adresa cât mai devreme la medic și ar iniția tratamentul la timp.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
www.pinterest.com
La Inceput