Sindromul „gura uscată”, ce-l provoacă? Deshidratarea, boli sau efect al medicamentelor

Saliva îndeplinește rolul de umezire a cavității bucale și de digestie a alimentelor. La fel, previne infecțiile, așa cum ține sub control bacteriile și ciupercile din gură. Când este secretată prea puțină salivă, în gură apare senzația de uscăciune și disconfort. Din fericire, există o serie de soluții care rezolvă uscăciunea din cavitatea bucală, numită în termeni științifici- xerostomie.

Ce cauzează „gura uscată”?

Insuficiența salivației poate fi determinată de:

• Efectul secundar al anumitor medicamente. Așa efect pot avea anumite preparate utilizate în tratamentul depresiei, anxietății, durerilor, răcelii hipertensiune, acnee, tulburări psihologice și altele. Gura uscată poate fi, de asemenea, un efect secundar al relaxantelor și sedativelor musculare.

• Simptom al anumitor boli și infecții. Gura uscată poate fi un semn al unor afecțiuni, inclusiv sindromul Sjögren (n.r. o boală autoimună legată de uscăciunea ochilor, gură uscată, piele uscată și dureri musculare), HIV/SIDA, boala Alzheimer, diabet, anemie, fibroză chistică, artrită reumatoidă, hipertensiune arterială, boala Parkinson, accident vascular cerebral și oreion.

• Urmări ale anumitor tratamente medicale. Cantitatea de salivă secretată se poate reduce în urma traumării glandelor salivare. Aceasta poate fi o consecință a anumitor tratamente. De exemplu, daunele ar putea proveni din radiații la nivelul capului și gâtului și din tratamentele de chimioterapie împotriva cancerului.

• Leziuni ale nervilor.  Gura uscată poate fi consecința leziunilor nervilor capului și gâtului în urma unei traume sau a unei intervenții chirurgicale.

• Deshidratare. Există o serie de factori care duc la deshidratarea organismului cum ar fi febra, transpirații excesive, voma, diareea, pierderi de sânge și arsuri. În consecință apare „gura uscată”.  

• Îndepărtarea chirurgicală a glandelor salivare.

• Modul de viață nesănătos. Fumatul poate afecta cantitatea de salivă secretată și poate agrava starea mucoasei cavității bucale. La fel și respirația cu gura deschisă poate genera problema.

Care sunt simptomele gurii uscate?

Cele mai frecvente simptome sunt:

•   Senzația lipicioasă și uscată în gură,

•   Sete frecventă,

•   Răni în gură, răni la colțurile gurii, buzele crăpate,

•   Senzație de uscăciune în gât,

•   Senzație de arsură sau furnicături în gură și mai ales pe limbă,

•   Limbă uscată, roșie,

•   Disconfort de vorbire sau probleme la gustarea, mestecarea și înghițirea alimentelor,

•   Răgușeală, dureri în gât,

•   Respirație urat mirositoare.

De ce gura uscată este o problemă?

Pe lângă multitudinea de simptome enumerate mai sus, care provoacă dureri și disconfort, gura uscată crește și riscul de gingivită, carii dentare și infecții ale gurii, cum ar fi aftele. În plus, mucoasa uscată a cavității bucale pune în dificultate purtarea protezelor dentare.

Ce putem întreprinde acasă pentru înlăturarea problemei?

Recomandările enumerate mai jos nu vindecă definitiv „gura uscată”, totuși ușurează starea.

1. Bea apă. Studiile au demonstrat că deshidratarea poate fi un factor ce determină problema. Prin urmare, consumați suficientă apă așa ca să rămâneți constant hidratat.

2. Evitați sau înlocuiți anumite medicamente. Așa cum am enumerat mai sus, o serie de medicamente au drept efect advers uscarea mucoasei bucale. Dacă credeți că aceasta ar putea fi cauza, discutați cu medicul Dumneavoastră. E important să nu întrerupeți brusc administrarea unui anumit preparat medicamentos înainte de consultația specialistului.

3. Spuneți NU obiceiurilor de deshidratare. La modul exact, încercați să evitați cofeina. Băuturile cofeinizate pot fi deshidratante. La fel, limitați consumul de alcool așa cum deopotrivă are efect deshidratant. Și tutunul are același efect. Reducerea sau renunțarea la obiceiul nociv poate rezolva problema gurii uscate.

Același efect îl are și zahărul. Unele studii care vizează tema xerostomiei recomandă evitarea mai cu seamă a băuturilor ce conțin nivel ridicat de zahăr.

4. Sugeți bomboanele fără zahăr. Suptul unei bomboane care nu conține zahăr poate rezolva pe termen scurt problema gurii uscate așa cum stimulează salivația.

5. Mestecați guma fără zahăr. Guma fără zahăr poate oferi, de asemenea, o ameliorare pe termen scurt a problemei. Mai cu seamă că, unele gume conțin xilitol, care ajută la stimularea producției de salivă.

6. Îmbunătățiți îngrijirea orală. Gura uscată poate fi atât un simptom, cât și o cauză a unei igiene orale deficitare. Îmbunătățirea igienei zilnice a cavității bucale ar putea fi decisivă pentru protejarea sănătății orale. Prin urmare, se recomandă utilizarea frecventă a aței dentare, utilizarea pastei de dinți cu fluor și utilizarea apei de gură fără alcool.

7. Evitați să respirați prin gură. Pe lângă uscarea mucoasei, respirația pe gură poate cauza și alte probleme legate de sănătatea orală. Încercați să respirați pe nas mai des decât pe gura, mai ales atunci când vă confruntați cu orice disconfort bucal legat de uscăciune.

8. Folosiți un umidificator de încăpere. Mai multă umiditate în mediul în care vă aflați poate fi o soluție ce ar ușura problema gurii uscate. Dacă un umidificator de aer funcționează și pe timp de noapte, se reduce nu doar disconfortul din gură, dar se îmbunătățește și somnul.

9. Remedii pe bază de plante. Multe ierburi pot stimula salivarea și ameliorează temporar uscăciunea din gură. Printre acestea se numără Aloe Vera, Ghimbirul, rădăcina de marshmallow, cactusul Nopal, ardeiul dulce.

Când trebuie să ceri ajutor medical?

Starea de uscăciune în gură este rareori o problemă serioasă. Uneori și cel mai des, acesta este un semn de deshidratare.Prin urmare, nevoia de a contacta medicul apare atunci când credeți că medicamentele sunt cauza sau dacă există concomitent și simptome ale altor afecțiuni.

Menționăm că, în prezent sunt studiate noi tratamente promițătoare. Oamenii de știință lucrează la modalități de reconstrucție a glandelor salivare care au fost deteriorate și dezvoltă glande salivare artificiale care ar putea fi implantate în organism.

Sursa foto: 
www. e-don.org
La Inceput