Soluție naturistă de tratament a complicațiilor provocate de diabet. Proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale

Fiind cunoscute de mii de ani, uleiurile esențiale sunt renumite pentru proprietățile lor terapeutice. Ele calmează fizic și spiritual și pot trata unele maladii. Datorită acestor proprietăți, uleiurile esențiale sunt deseori considerate o alternativă naturală a medicamentelor.

Neuropatia sau distrugerea nervilor din cauza unor alte maladii poate provoca durere și insensibilitate în zonele afectate. Pentru persoanele care suferă de diabet, ea se manifestă, în primul rând, la picioare. Cazurile acute de neuropatie pot provoca probleme digestive și pot afecta ritmul cardiac.

Ce beneficii au uleiurile esențiale

 1. Uleiurile esențiale ajută la calmarea durerii provocată de neuropatie
 2. Unele uleiuri au proprietăți anti-microbiene care tratează infecțiile

Uleiurile esențiale sunt deseori considerate remedii naturale care „tratează tot”. Și într-adevăr, unele dintre ele reușesc nu doar să combată maladiile, dar și să reducă perioada necesară pentru tratament. Ele ajută la:

 • tratarea rănilor, a zgârâieturilor și a infecțiilor
 • purificarea aerului
 • ameliorarea balanței hormonale
 • calmarea stărilor de stres, încordare sau anxietate
 • un somn mai liniștit

Pentru persoanele care suferă de neuropatie, uleiurile esențiale calmează durerea și îmbunătățesc digestia.

Menta

Uleiul esențial de mentă e cunoscut pentru proprietățile sale de relaxare a mușchilor, de calmare a spasmelor musculare și pentru efectul său analgezic. Într-un studiu din 2002, cercetătorii au demonstrat că uleiul esențial de mentă a ajutat o femeie de 76 de ani să se trateze de nevralgie. Ea nu a răspuns la alte terapii standard, dar a observat o calmare a durerii imediat după aplicarea uleiului esențial de mentă. Starea s-a păstrat de la 4 până la 6 ore după aceasta.

De asemenea, unele studii ar menționa că uleiul esențial de mentă ar reuși să reducă sindromul de intestin iritat și indigestia.

Mușețelul nobil

Mușețelul nobil ar putea, la fel, să ajute la calmarea durerii musculare. Conform unui studiu din 2014, mușețelul nobil este benefic pentru tratarea inflamațiilor. De asemenea, el reduce stresul oxidativ.

Levănțica

Levănțica e cunoscută pentru proprietatea sa de a ameliora somnul și de a calma durerile. În 2014, un studiu a descoperit că levănțica are un efect de calmare și de relaxare asupra animalelor de laborator. Savanții au confirmat că esența din lavandă are efect anticonvulsivant și antispasmatic.

Mixtura de uleiuri esențiale

Mixtura de uleiuri esențiale are un efect de calmare mai puternic. Conform unui studiu din 2010, cercetătorii au oferit un ulei cu efect homeopatic la 60 de persoane cu dureri de picioare din cauza neuropatiei periferice. Amestecul conținea ulei de mușcată, levănțică, bergamotă, arbore de ceai și eucalipt. La 56 dintre participanții care au primit acest tratament durerea s-a diminuat timp de 30 de minute.

Utilizarea uleiurilor esențiale în neuropatia diabetică

Uleiurile esențiale pot fi administrate sub diferite forme. Pentru calmarea durerii, poate fi utilizată o aplicare locală. Pentru a preveni iritațiile pielii sau inflamațiile, se recomandă adăugarea a 6 lingurițe de ulei vegetal, cum ar fi cel de măsline sau de cocos la fiecare 12 picături de ulei esențial. Astfel, vor fi prevenite iritațiile pielii și inflamațiile pe care le-ar putea provoca uleiurile esențiale.

Pentru a masa zonele afectate, e recomandată amestecarea oricărui tip de ulei esențial cu ulei de masaj. Acesta din urmă va dilua uleiul esențial, pentru a-l putea aplica pe piele fără efecte secundare. Pentru mai multă eficacitate, acest ulei poate fi adăugat în cadă în timpul băii, asigurând astfel absorbția sa în piele.

Dispersarea uleiurilor esențiale în aer ajută la reducerea unor simptome ale durerii neuropate, cum ar fi insomniile, stresul, sau anxietatea.

Riscuri și avertizări

Pentru a verifica dacă uleiul pe care îl procurăm este pur, se recomandă citirea cu atenție a etichetelor. În cazul în care acesta e amestecat cu alte componente, ar trebui verificate potențialele substanțe alergene.

Înainte de a aplica uleiul pe o suprafață mare de piele, acesta poate fi testat pe o porțiune mai mică. Dacă se observă orice tip de inflamații, iritații sau înroșiri ale pielii, utilizarea uleiului trebuie stopată. Diluarea uleiului înainte de a fi aplicat este obligatorie.

Pentru femeile însărcinate, e recomandată consultarea medicului înainte de a utiliza orice tip de ulei esențial.

Alte tratamente pentru neuropatia diabetică

Nu există un tratament exact pentru neuropatie. El are scopul de a diminua progresul maladiei și de a preveni complicațiile. De obicei, acesta implică o combinație a mai multor terapii tradiționale și complementare, printre care:

 • acupunctura
 • exerciții cu un impact redus
 • terapie fizică
 • masaj terapeutic
 • stimularea nervilor

Medicii ar mai putea recomanda, fără rețetă medicală, pastile sau creme analgezice. Dacă aceste medicamente nu au efect, ei ar mai putea prescrie opioide.

Prin urmare, utilizarea uleiurilor esențiale în neuropatie poate fi o modalitate eficientă și ieftină pentru calmarea durerii. Ele ar putea fi capabile să amelioreze spasmele musculare, să calmeze durerile neuropatice și să îmbunătățească calitatea somnului.

Acestea pot fi procurate online sau din farmacii și trebuie diluate înainte de a fi utilizate.

 

 

 

Sursa foto: 
perfecte.ro
La Inceput