Bufeurile de căldură în menopauză – cum să le recunoști și să scapi de ele

Bufeurile de căldură sunt caracteristice femeilor ce se află în menopauză sau în perimenopauză – faza care precede sfârșitul menstruației. Deși par inofensive inițial, acestea pot crea mari bătăi de cap, dacă nu sunt soluționate eficient. Află cum poți recunoaște aceste bufeuri, fără a le confunda cu alte stări, dar și cum să reduci din ele în mod eficient.

Un studiu efectuat în anul 2015 a depistat că patru din cinci femei experimentează bufeuri de căldură după vârsta de 40 de ani. În medie, simptomele asociate menopauzei durează 7 ani. Totuși, unele femei au raportat că au experimentat bufeuri de căldură pe parcursul a 10 ani și mai mult.

Nici bufeurile de căldură, nici menopauza nu sunt semne ale unei boli și urmează a fi tratate drept un lucru firesc.

Cum e resimțit un bufeu de căldură?

Bufeul de căldură debutează cu o senzație de fierbințeală în partea superioară a corpului – piept, brațe, gât și față. Ulterior, bătăile inimii se intensifică, accentuând astfel și senzațiile de fierbințeală. În majoritatea cazurilor, bufeurile de căldură durează de la 30 de secunde până la 10 minute, însă pot dura și mai mult în unele cazuri.

Frecvența bufeurilor este, de asemenea, variată. Unele femei o raportează de câteva ori pe oră, altele de câteva ori în zi, uneori însă acestea pot apărea o dată pe lună sau în câteva luni.

Pe parcursul bufeului de căldură vasele sanguine în partea superioară a corpului se dilată, mărind circulația sanguină în aceste arii. Drept rezultat, apare roșeața pielii în zonele superioare ale corpului.

După bufeul de căldură, corpul încearcă să se răcească, drept rezultat, apare transpirația și senzația de frig, asociată cu un ușor tremur.

Cum îți dai seama că bufeurile sunt asociate debutului menopauzei?

De obicei, bufeurile caracteristice menopauzei sunt asociate cu alte semne caracteristice acesteia, printre care:

 • Schimbări ale ciclului menstrual. În perimenopauză, care durează, de obicei, 12 luni, ciclurile menstruale devin iregulate și mai „ușurele” ca durată și volum.
 • Schimbări ale masei corporale. În perimenopauză femeile adaugă de obicei în greutate și le este cu mult mai dificil să mențină masa musculară.
 • Probleme urinare. Unele femei suferă în perimenopauză de infecții urinare frecvente sau de incontenență urinară.
 • Schimbări în viața sexuală. În perimenopauză, vaginul este mai puțin lubrifiat, ceea ce creează senzații neplăcute în timpul actului sexual. De asemenea, atitudinea femeii față de sex se poate schimba radical.
 • Dereglări ale somnului . Înainte de a debuta menopauza, multe femei experimentează insomnia, coșmarurile și alte dereglări de somn.

De ce apar bufeurile?

Apariția bufeurilor de căldură în perimenopauză și menopauză este determinată, în cea mai mare parte, de reducerea nivelului hormonilor sexuali (estrogeni) din sângele femeii.

De asemenea, unele studii au demonstrat că și un nivel mărit al adrenalinei (hormonul stresului) în creierul feminin poate cauza aceste bufeuri de căldură. Iată de ce un stres puternic poate cauza apariția timpurie a menopauzei la femei.

Când apare menopauza și simptomele asociate ei?

Tranziția spre menopauză se petrece de obicei între vârsta de 45 și 55 de ani. O femeie trece în perioada de menopauză peste un an în care nu a mai avut cicluri menstruale. Vârsta medie a debutului menopauzei este de 51 de ani.

Totuși, unele femei pot experimenta o menopauză timpurie către vârsta de 30 de ani, altele pot avea ciclul menstrual chiar și la vârsta de 55 sau 60 de ani.

De ce factori depinde apariția menopauzei?

 • Factorul genetic este unul determinant pentru 50% dintre femei. Femeile ale căror mame au intrat timpuriu în menopauză au un risc mai mare pentru o menopauză la fel de timpurie.
 • Fumatul – mai multe studii au demonstrat că femeile care fumează intră mai devreme în menopauză, iar cele care au fumat în medie 14 țigări pe zi, au intrat în menopauză cu 2,8 ani mai devreme.
 • Supraponderabilitatea – femeile supraponderale sau obeze au un risc mai mare să intre mai devreme în menopauză.
 • Vârsta primei menstruații – cu cât mai devreme a fost debutul ei, cu atât mai devreme va apare și menopauza.
 • Vârsta primei sarcini – cu cât mai târzie a fost prima sarcină, cu atât mai târzie va fi și menopauza.
 •  Administrarea contraceptivelor orale – femeile ce le-au administrat au avut un debut mai târziu al menopauzei.

Cum prevenim bufeurile chinuitoare odată cu apariția menopauzei?

Din păcate, nu există vreun tratament-minune, care te-ar izbăvi definitiv de bufeurile de căldură. Totuși, evitarea unor factori te pot ajuta să reduci din frecvența, durata și severitatea acestora.

Iată de ce să te ții mai departe:

- Stres

- Cofeină

- Alcool

- Mâncarea condimentată

- Îmbrăcămintea prea strâmtă

- Căldura exagerată

 - Fumat

Cum să reduci din bufeurile de căldură?

 • Stai la răcoare. Asigură-ți o temperatură răcoroasă în dormitor pe timpul nopții. Utilizează ventilatoare pe parcursul zilei.
 • Optează pentru haine ușoare, potrivite după mărime, fabricate din fibre naturale, asemenea bumbacului.
 • Încearcă respirația profundă, utilizând abdomenul inferior, atât la debutul bufeurilor de căldură, cât și în fiecare dimineață și seară preț de 15 minute.
 • Exersează zilnic. Mersul pe jos, înotul, yoga sau dansurile sunt o opțiune potrivită în această perioadă a vieții.
 • Limitează consumul de alcool, cofeină și alimente condimentate. Renunță la fumat, dacă este cazul.
 • Terapia hormonală de substituție este utilizată pentru a echilibra nivelul de estrogen și progesteron în corpul femeii în timpul menopauzei. Acest tratament poate fi administrat doar la indicația și cu supravegherea medicului specialist.
 • Suplimente alimentare cu ginseng, trifoiul roșu și soia nu și-au demonstrat eficacitatea în utilizare.

În cazul bufeurilor îndelungate și severe, pe care nu le poți ameliora cu schimbări ale stilului de viață, adresează-te după ajutor la medicul specialist.

Fii atentă la sănătatea ta!

Sursa foto: 
wholisticfitliving.com
La Inceput