Ce alimente ar trebui să eviţi dacă iei medicamente

Fiecare grup de patologii are nevoie pe lângă tratamentul specific şi respectarea unei anumite diete, evitarea deprinderilor nocive şi a factorilor care au determinat apariţia stărilor patologice.

De multe ori doctorii prescriu un anumit medicament, precizând și alimentele care nu ar trebui consumate pe durata administrării acestuia. Din acest motiv, ar fi bine să informaţi medicul despre obiceiurile alimentare pe care le aveţi și produsele pe care le consumaţi cel mai des. Uneori substanţele chimice care se conțin în preparatele farmaceutice pot interacţiona cu mâncarea cauzând reacţii nedorite, ce pot scădea din eficienţa tratamentului sau înrăutăţi starea generală a organismului.

Medicamentele pot interacţiona chiar cu alimentele sănătoase, ceea ce în mod normal nu ar trebui să dăuneze. Iată câteva exemple de preparate pe care nu ar trebui să le „combinați” cu unele alimente.

 Medicamentele destinate reglării tensiunii arteriale nu e bine să interacţioneze cu bananele.

Aceste preparate ar putea creşte nivelul potasiului în sânge. În mod normal, potasiul are efect benefic pentru organism, dar dacă este prezent în exces, acesta poate contribui la apariţia complicaţiilor din partea sistemului cardiovascular, cum ar fi palpitaţii, bătăi de inimă haotice.

Alte alimente bogate în potasiu sunt legumele verzi şi portocalele.

Preparatele destinate scăderii nivelului de colesterol nu interacţionează bine cu grapefrutul şi sucul de grapefrut.

Grapefrutul acționează ca un medicament natural care are acelaşi efect ca preparatele destinate scăderii nivelului de colesterol în sânge. Odacă cu consumul acestuia se poate mări doza medicamentului, iar acest lucru poate duce la creşterea tensiunii arteriale și apariţia durerilor în picioare.

Grapefrutul complică acţiunea şi altor preparate medicamentoase.

Anticoagulantele nu interacţionează cu sucul de merişoare și alimentele bogate în vitamina K.

Sucul de pomuşoare are propritatea de a fluidiza sângele, de altfel ca şi anticoagulantele. Acest lucru poate duce la complicaţii, creşterea tensiunii arteriale.

Spanacul, varza de diferite specii şi alte verdeţuri bogate în vitamina K, de asemenea, nu interacţionează favorabil cu anticoagulantele. Acestea au efect antagonist, contribuind la facilitarea coagulării sângelui.

Antibioticele nu se împacă bine cu lactatele

Conţinutul bogat de calciu din produsele lactate, scade din eficienţa antibioticelor. Pentru o absorbţie mai bună a antibioticelor, acestea se recomandă a fi luate cu o oră înainte de masă sau cu două ore după.

Carnea procesată (salamurile, crenvurştii), afumăturile nu sunt recomandate împreună cu preparatele antibacteriene, la fel ca şi alcoolul sau ciocolata.

Nucile trebuie evitate la luarea medicamentelor pentru glanda tiroidă

Nucile şi alte alimente bogate în fibre naturale, cum sunt soia pot reduce absorbţia adecvată a medicamentelor destinate tratamentului disfuncţiilor glandei tiroide. Această recomandare este valabilă, în special preparatelor care se recomandă a fi luate seara.

În orice caz, consultaţi medicul pentru specificări şi explicaţii adiţionale. Alimentaţi-vă corect şi evitaţi alimentele care vă pot pune în pericol sănătatea.

 

Sursa foto: 
doc.ro
La Inceput