COVID-19 – de ce copiii lipsesc de pe lista celor afectați. Explicațiile experților

În acest moment, noul coronavirus - COVID-19, a infectat peste 111 mii de persoane, numărul morților fiind de aproape 4000. Din lista celor afectați aproape că lipsesc copiii. Un studiu efectuat în China constată că din data de 8 decembrie până pe 6 februarie curent au fost afectați doar 9 copii. Potrivit statisticilor oficiale, din fericire, aceștia lipsesc din lista celor decedați.

Centrul de combatere și prevenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) din SUA menționează că atât COVID-19, cât și SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), izbucnit în anul 2003 sau MERS (sidromul respirator din Orientul Mijlociu), apărut în 2012, nu au afectat prea mult copiii.

Dintre copiii care au fost infectați, niciunul nu a avut complicații severe și nu a avut nevoie de îngrijiri intensive, astfel încât cercetătorii sugerează că ei ar fi contractat forme mai ușoare, care nu se manifestă neapărat prin anumite simptome. Totuși, se pare că cei mici sunt mai puțin vulnerabili în fața virusului actual.

Din observațiile noastre, dar și din motive neclare pentru noi, virusul afectează în mod primordial adulții”, a declarat Richard Martinello, profesor de boli infecțioase în cadrul Școlii medicale Yale din SUA, pentru Business Insider.

„Presupunerile mele cu privire la absența copiilor din lista celor afectați de coronavirusul nou se rezumă la modul în care a debutat acesta”, a declarat David Weber, profesor de epidemiologie și pediatrie din cadrul Universității Carolinei de Nord pentru Business Insider.

Autoritățile chineze consideră că virusul a migrat la oameni în magazinul produselor de mare din Wuhan, unde erau vândute animale vii. Nu au existat prea mulți copiii care ar fi vizitat magazinul produselor de mare”, a mai adăugat expertul.

Dr. Andrew Pavia, șefa secției de boli infecțioase pentru copii de la Universitatea din Utah, SUA, a declarat pentru Live Science: „Nu înțelegem prea mult acest fenomen, însă el poate fi datorat particularităților răspunsului imun al copiilor la noul virus, comparativ cu cel al adulților. O ipoteză ar fi că imunitatea înnăscută, care este un răspuns timpuriu la un grup stabil de patogeni are tendința să fie mai activă la copii.”

Sistemul imun înnăscut este prima linie de apărare împotriva agenților patogeni. Celulele ce fac parte din acest sistem răspund imediat la invazia microorganismelor. Dacă acest tip de apărare este mai puternic dezvoltat la copiii expuși la COVID-19, aceștia pot lupta mai ușor cu patogenul, în comparație cu adulții, experimentând doar simptome ușoare.

Alte coronavirusuri, inclusiv SARS și MERS, au demonstrat același mecanism, potrivit epidemiologului  Krys Johnson, din cadrul Colegiului de Sănătate Publică din cadrul Universității Temple, SUA.

„Ceea ce observăm în cazul copiilor cu privire la coronavirus este că aceștia nu sunt lipsiți de simptome, dar ele se rezumă la o pneumonie virală. Sistemul lor imun este atât de robust, încât virusul nu îi poate doborî în același mod, precum o face cu adulții”, a adăugat Johnson.

De asemenea, expertul a menționat că adulții sunt de 25 de ori mai vulnerabili în fața decesului de varicelă și de 10 ori – a celui cauzat de gripa sezonieră.

Experții explică și că tractul respirator al copiilor este mai sănătos, pentru că nu a fost expus atât de mult la fumul de țigări sau la aerul poluat, precum cel al adulților. În plus, copiii rar prezintă boli cronice. Acești factori, în comun, îi ajută să se restabilească mai ușor în urma infectării cu noul coronavirus.

Totuși, Centrul de combatere și prevenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), îndeamnă copiii să respecte aceleași măsuri de protecție împotriva COVID-19 ca și adulții – spălarea cât mai frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea dezinfectanților de mâini pe bază de alcool, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
news.sky.com
La Inceput