Chefir versus iaurt. Care dintre ele este mai bun?

Dacă iaurtul este unul din produsele de pe lista voastră de cumpărături săptămânale, trebuie să vă notați un alt produs numit chefir, care se află pe un raft alăturat. Am început să remarc acest produs în magazinul meu cu câteva săptămâni în urmă și am decis să îl analizez mai mult. Chefirul, la fel ca iaurtul, este un produs lactat sănătos. Ambele sunt surse bune de proteine și bogate în calciu, potasiu și vitamina B, fiecare oferind un amestec unic de bacterii intestinale benefice.

Dar este unul mai sănătos sau mai bun decât celălalt? Haideți să le analizăm atent

Principalele diferențe dintre chefir și iaurt sunt tipurile și cantitățile de bacterii găsite în interiorul lor. Chefirul oferă o gamă mult mai diversă de culturi în comparație cu iaurtul și oferă beneficii diferite. În timp ce culturile bacteriene găsite în iaurt sunt relativ mici și „temporare", chefirul poate avea de două până la trei ori cantitatea de culturi, în timp ce chefirul de lapte poate avea până la 20 de tipuri diferite de probiotice. Comparativ, iaurturile oferă cu adevărat o gamă largă de probiotice.

Valorile nutriționale dintre chefir și iaurt:

Nutrienți

 

Chefir

Iaurt

Grăsime totală

 

8%

5%

Colesterol

 

0%

4%

Carbohidrați

 

2%

2%

Proteine

 

11%

7%

Calciu

 

0%

12%

Vitamina A

 

0%

2%

Vitamina C

 

0%

1%

Fier

 

0%

0%

O diferență majoră între iaurt și chefir (care nu are nimic de-a face cu nutriția) este consistența. În timp ce iaurtul este gros și consumat cu o lingură, cel mai mult chefirul este vândut ca „lapte de chefir" și este un lichid curgător. Se poate cumpăra sub formă de brânză sau alte forme mai solide, dar forma cea mai convenabilă și obișnuită este un lichid, care este cel mai bine consumat ca o băutură și poate fi turnat peste cereale sau amestecat cu fructe. Deci, dacă vreți să încercați ceva nou, chefirul de lapte ar putea merita o încercare.

Iaurtul curat are o consistență groasă care variază în funcție de modul în care este făcut. Iaurtul grecesc, de exemplu, este destul de gros, în timp ce iaurtul puțin procesat este mai subțire. Acesta se realizează prin scurgerea proteinei din zer. Cu cât este mai mult zerul drenat, cu atât este mai gros. În cea mai mare parte, aroma iaurtului este destul de consistentă, cu mici variații. De obicei, iaurtul simplu este ușor acru, însă ea poate fi modificată prin adăugarea unor arome naturale cum ar fi: miere, nuci și fructe de pădure.

 

Chefir probiotic

Iaurt

Pur, Natural

Aromă artificială

Ajută la funcționarea întregului organism

Ajută doar pentru tractul digestiv

36 până la 40 de bacterii sănătoase benefice

Numai 3 până la 5 tipuri de bacterii benefice

Oferă energie întregului organism

Nu stimulează energia și rezistența

Ușor de digerat

Mai greu de digerat

Beneficii curative și nutriționale superioare

Fără beneficii curative

Proprietăți anti-bacteriene

Nu are proprietăți bacteriene

Chefirul, în opinia mea, este mai acru decât iaurtul. Ar putea fi dezgustător pentru cei cărora nu le place deloc gustul acidulat. Aș sfătui să nu luați o gură mare de chefir dacă nu ați mai gustat înainte. Aroma poate fi destul de surprinzătoare. Dar, la fel ca iaurtul, puteți îmbunătăți aroma de chefir adăugând unele dintre aceleași elemente pe care le-ați folosi pentru iaurt.

Atât iaurtul, cât și chefirul pot fi foarte sănătoase, dar aceste beneficii pot fi șterse rapid în funcție de tipul pe care îl selectați; Prin urmare, citirea etichetelor nutriționale este de cea mai mare importanță. Zaharurile adăugate pot transforma o hrană sănătoasă în una destul de periculoasă - și chiar să combată beneficiile probiotice ale chefirului și iaurtului. Deoarece iaurtul simplu și chefirul de lapte pot fi mai puțin delicioase în stare pură, producătorii vor adăuga arome precum căpșuni, afine, vanilie și altele pentru a îmbunătăți aroma. Făcând acest lucru, totuși, se adaugă multă zahăr. Zahărurile adăugate, atunci când sunt consumate în doze mari, pot duce la creșterea în greutate, rezistență la insulină, diabet de tip 2, obezitate și o serie de alte probleme de sănătate. În plus, cercetările noi indică faptul că o dietă bogată în zahăr și alimente procesate (ceea ce este iaurtul / chefirul cu zahăr adăugat) poate avea efecte negative asupra bacteriilor intestinale, ceea ce contracarează beneficiile oferite de probiotice.

O ceașcă de chefir de lapte simplu are nouă grame de zahăr - lactoză naturală - care nu este periculoasă și nu va avea aceleași efecte metabolice ca și zahărul adăugat. O ceașcă de lapte chefir cu aromă de căpșuni poate avea 26 de grame de zahăr, ceea ce înseamnă că are 15 grame de zahăr adăugat.

Putem aduc argumente pe parcursul unei zile întregi dacă beneficiile nutriționale depășesc sau nu prejudiciile, atunci când vine vorba de consumul de zaharuri adăugate în chefir și iaurt, dar în opinia mea, ar trebui să le evitați. Dacă vă doriți ceva dulce adăugați arome naturale de unii singuri, astfel încât să nu obțineți zaharuri adăugate, ci să creșteți cantitatea de fibre și să aveți control total asupra a ceea ce mâncați.

Ce sunt probioticele?

În afară de vitaminele cu conținut ridicat de calciu, potasiu și vitamina B, beneficiul major pentru iaurt și chefir este conținutul probiotic. Acesta este motivul pentru care vi se cere să le includeți în dieta dumneavoastră.

Probioticele sunt bacterii bune pentru intestin, care oferă o serie de beneficii, multe dintre acestea fiind încă necunoscute. Impactul unei bacterii intestinale sănătoase și diverse a fost legat de multe lucruri, cum ar fi:

- Nivelul scăzut al colesterolului LDL

- Reducerea tensiunii arteriale

- Îmbunătățirea digestiei

- Îmbunătățirea dispoziției

- Tratarea depresiei

- Reducerea riscului de Alzheimer

- Prevenirea alergiilor și eczemelor

- Ameliorarea balonării și a constipației

- Tratarea intestinului inflamator și a bolii Crohn

- Tratament potențial și măsuri preventive pentru cancerul de colon

O prezență mai diversă de bacterii intestinale poate îmbunătăți în mol real sănătatea dumneavoastră generală. De fapt, numărul de bacterii din corp depășește numărul de celule pe o scară de 10: 1. Numai în intestine există cel puțin 400 de specii de bacterii. Acest număr se modificată în funcție de dieta dumneavoastră și de numărul de administrări de antibiotice, însă consumând iaurt și chefir plin de probiotice puteți repopula și diversifica aceste organisme utile.

Probiotice pentru iaurt

Iaurtul și chefirul sunt două produse valoroase și, așa cum am spus mai devreme, ele sunt complementare. Ambele sunt importante pentru cultivarea bacteriilor și stimularea unui mediu pozitiv pentru bacteriile intestinale.

Probioticele din iaurt sunt în mare măsură tranzitorii, ceea ce înseamnă că ele trec prin intestine, vă ajută să vă păstrați sistemul digestiv curat și să furnizați o sursă de hrană pentru bacteriile care locuiesc în prezent în interiorul vostru. Iaurtul conține diferite culturi probiotice, iar iaurtul dumneavoastră tipic, simplu, bogat, conține Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Deoarece iaurtul grecesc este prelucrat chiar mai departe până la punctul în care practic este eliminat întreg zerul, acesta conține numai Lactobacillus bulgaricus și streptococcus thermophilus.

Profilurile bacteriene sunt măsurate în produsele de iaurt, produsele din chefir și suplimentele probiotice cu cantitatea de organisme probiotice pe porție și diversitatea acestor unități.

Chefirul oferă o valoare mult mai bogată în probiotice decât iaurtul, cu toate acestea iaurtul este important în hrănirea acestor organisme, astfel încât să își poată îndeplini în mod adecvat slujba. Când vine vorba de diversitatea și volumul mare de bacterii, chefirul devine net superior.

Prin ce este unic chefirul

În afară de faptul că este mai bogat în bacterii și drojdii decât iaurtul - o ceașcă de chefir are o cantitate de culturi probiotice de două sau chiar de trei ori mai mari decât iaurtul și de până la 40 de ori de ori mai multe organisme probiotice (marca dependentă) - chefirul acționează diferit asupra organismului.

În cazul în care aproximativ un miliard de organisme probiotice per porție de iaurt lucrează pentru a vă hrăni și curăța bacteriile intestinale și tractul intestinal, până la 40 de miliarde, de fapt, lucrează pentru repopularea și colonizarea populației microbiene. Prin urmare, funcționează mai bine pentru a crește numărul și diversitatea. Datorită acestor două funcții separate, iaurtul și chefirul ar trebui utilizate cel mai bine împreună. Iaurtul poate fi consumat de 1-2 ori pe săptămână, în timp ce chefirul ar trebui băut cel mai bine o dată pe zi - fie dimineața cu prima masă sau înainte de somn.

Sursa foto: 
click.ro
La Inceput