E suficient să mâncați mai puțin și să vă mișcați mai mult ca să slăbiți? 5 mituri despre obezitate

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global circa 650 de milioane de persoane suferă de din cauza obezității. Oamenii conștientizează tot mai mult problemele de sănătate cauzate de obezitate. Totuși, în pofida campaniilor de informare din domeniul sănătății publice, unele mituri continuă să vehiculeze. Multe dintre acestea sunt cauze a stigmatizării, ceea ce poate influența sănătatea mentală a persoanelor care suferă de obezitate. Prin urmare, vom aborda și explica cinci mituri legate de această afecțiune.

1. Ca să slăbiți e suficient să mâncați mai puțin și să vă mișcați mai mult

De cele mai multe ori cauza obezității este consumul de calorii în exces, adică mai mult decât are nevoie organismul pentru o anumită perioadă de timp. Și într-adevăr, marea parte a măsurilor întreprinse pentru slăbire sunt îndreptate spre reducerea consumului de calorii și mai mult efort fizic.

Totuși, în pofida faptului că alimentația și activitatea fizică sunt factori importanți, există și alți factori care influențează îngrășarea. Deseori nu sunt luați în calcul factorii ca - somnul insuficient, stresul, bolile cronice, tulburările hormonale și anumite medicamente administrate. În astfel de cazuri, alimentați în exces poate fi mai curând un simptom decât o cauză.

În plus, există riscul unui „cerc închis”. Spre exemplu, stresul crește riscul de îngrășare. Iar din cauza stigmatizării legate de kg în plus, obezitatea cauzează stres. În plus, pe lângă stres poate apărea și insomnia, care este încă un factor pentru obezitate. Și somnul insuficient crește nivelul de stres.

Apneea în timpul somnului, atunci când se oprește respirația pentru o perioadă scurtă de timp, se întâmplă mai frecvent la persoanele supraponderale sau obeze. Și în acest caz poate să se formeze un cerc închis - cu cât persoana se îngrașă, se poate agrava apneea în timpul somnului. Aceasta poate influența calitatea somnului, ceea ce duce la adaus în greutate.

Prin urmare, mai mulți factori în ansamblu pot cauza obezitate. Stresul, somnul și durerea (în caz de boli cronice) sunt un astfel de exemplu. Desigur că, în cazul fiecărei persoane lucrurile sunt individuale. Iar o simplă instrucțiune ca „mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult” poate fi o recomandare neadecvată.

În articol vom continua să vorbim despre importanța alimentație și a efortului fizic, dar trebuie să știm că problema nu ține doar de acești doi factori.

2. Obezitatea duce la diabet

Obezitatea nu cauzează direct și neapărat diabet. Acest factor de risc poate dezvolta diabet de tip 2, dar aceasta nu înseamnă că toți care suferă de obezitatea vor avea și diabet de tip 2. La fel cum nici toți care suferă e acest tip de diabet nu sunt neapărat supraponderali. La fel, obezitatea este un factor de risc pentru diabetul gestațional, care apare în timpul sarcinii, dar nu este un factor de risc pentru diabetul de tip 1.

3. Cei care suferă de obezitate sunt lenoși

E adevărat că modul sedentar de viață este un factor declanșator al îngrășării, iar modul activ de viață poate influența scăderea în greutate. Însă, obezitatea este ceva mai mult decât inactivitate.

Un studiu realizat în 2011 a folosit dispozitive pentru a măsura cât de activi sunt 2.832 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani. Experimentul a durat 4 zile. S-a constatat că numărul de pași era mai mic pe măsură ce greutatea persoanei era mai mare, dar diferențele nu au fost atât de semnificative pe cât se așteptau. Și anume:

  • cei cu o greutate „sănătoasă”: 8.819 pași
  • cei cu supraponderali: 8.506 pași
  • cei cu obezitate: 7.546 de pași

Nu vom constata că efortul fizic nu e important pentru sănătate, ci doar că lucrurile sunt puțin mai complicate. În plus, un lucru ce trebuie luat în calcul este că nu toate persoanele pot să îndeplinească exerciții fizice. De exemplu, din cauza un probleme de sănătate, mișcarea poate fi îngreunată sau imposibilă. Iar în unele cazuri, anumite probleme de sănătate mentală pot influența motivația și se pare că ar exista legături între depresie și obezitate, ceea ce complică și mai mult lucrurile.

4. Dacă rudele suferă de obezitate, riscați același lucru

Legătura dintre obezitate și genetică este una complicată. Cei care au rude ce suferă de obezitate nu neapărat vor trece prin această afecțiune. Și totuși probabilitatea și riscul în cazul lor este mai mare. Oamenii de știință spun că este dificil de înțeles rolul genelor aparte de mediul în care trăiește persoana. Oamenii cu aceleași gene deseori locuiesc împreună și prin urmare poate avea același comportament alimentar și mod de viață.

Totuși o astfel de cercetare a fost inițiată în 1990, rezultatele studiului fiind publicate în The New England Journal of Medicine. Oamenii de știință au studiat gemeni care au fost crescuți separat și i-au comparat cu gemeni care au fost crescuți împreună. În acest fel, s-a încercat separarea factorilor genetici de cei de mediu. Concluzia a fost că genetica influențează considerabil indicele de masă corporală, în timp ce mediul - aproape de loc.

O cercetare similară din 1986 a determinat că în cazul unor copii înfiați, greutatea lor corporală corela cu greutatea părinților biologici și nu cu cea a părinților adoptivi.

De altă parte, în ultimii ani, oamenii de știință au încercat să identifice gene care ar răspunde de obezitate. Din 2006, studiile în domeniu au descoperit peste 50 de gene asociate cu obezitatea, dar care ar avea cu impact nesemnificativ. O genă care este legată de obezitate este o variantă a unei gene numită FTO. Această variantă, conform unui studiu din 2011, ar crește riscul de obezitate cu 20-30%.

Menționăm că deși genetica este importantă, aceasta nu înseamnă că obezitatea este de neevitat pentru cei la care rudele suferă de această afecțiune. Studiul menționat mai sus, care vizează persoane cu varianta genei FTO, a analizat și rolul exercițiilor fizice. „Folosind datele a peste 218.000 persoane s-a descoperit că gena a crescut șansele de obezitate de 1,23 ori. Dar riscul a fost cu 27% mai mic la cei predispuși genetic dar care sunt activi fizic”.

5. Obezitatea nu influențează sănătatea

Acesta este un mit. Obezitatea crește riscul de diabet, de tensiune arterială mărită, crește riscul afecțiunilor cardio-vasculare, a osteoartritei, apnee în timpul somnului și a unor tulburări psihice. Cu toate aceste, chiar și pierdere nesemnificativă din greutate poate îmbunătății starea de sănătate. Oamenii de știință constată că reducerea cu 5-10% a greutății corporale are impact asupra reducerii nivelului de zahăr și colesterol în sânge, dar și a tensiunii arteriale mărite.

Concluzie: Obezitatea este foarte răspândită. În prezent, stigmatizarea pe seama acestei probleme este inutilă, ba chiar poate fi dăunătoare. Prin urmare, convingerile greșite legate această problemă trebuie combătute.

La Inceput