10 semne și simptome ale deficitului de iod

Iodul este un mineral esențial întâlnit în fructele de mare. Glanda tiroidă îl folosește pentru producerea hormonilor tiroidieni, care ajută la controlul creșterii, la repararea celulelor deteriorate și la susținerea unui metabolism sănătos. Din păcate, până la o treime din persoanele din întreaga lume sunt expuse riscului de deficiență de iod.

Cei care prezintă cel mai mare risc sunt:

-Femeile însărcinate.

-Persoanele care locuiesc în țări în care în sol există foarte puțin iod. Acestea includ Asia de Sud, Asia de Sud-Est, Noua Zeelandă și țările europene.

-Oamenii care nu folosesc sare iodată.

-Oamenii care urmează o dietă vegetariană sau vegană.

Un deficit de iod poate determina apariția mai multor simptome, cum ar fi: formarea gușei, probleme legate de sarcină, creștere în greutate și dificultăți de învățare.

Simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale hipotiroidismului sau hormonilor tiroidieni scăzuți.

Iată 10 semne și simptome de deficit de iod:

1. Umflarea gâtului

Umflarea în partea din față a gâtului este cel mai frecvent simptom al unui deficit de iod. Aceasta se numește gușă și apare atunci când glanda tiroidă crește prea mare.

Glanda tiroidă este o glandă mică, în formă de fluture în partea din față a gâtului. Produce hormoni tiroidieni după primirea unui semnal de la hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Atunci când nivelurile sanguine de TSH cresc, glanda tiroidă utilizează iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, atunci când corpul are un conținut scăzut de iod, aceasta nu le produce în cantitatea necesară.

Pentru a compensa, glanda tiroidă lucrează mai mult. Acest lucru face ca celulele să crească și să se înmulțească, ducând în cele din urmă la apariția gușei. Din fericire, majoritatea cazurilor pot fi tratate prin creșterea aportului de iod.

2. Creșterea neașteptată în greutate

Creșterea în greutate este un alt semn al unei deficiențe de iod. Asta se poate întâmpla dacă organismul nu are suficient iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Acest lucru se datorează faptului că hormonii tiroidieni vă ajută să controlați viteza metabolismului, proces prin care corpul dumneavoastră transformă alimentele în energie și căldură. Când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, corpul dumneavoastră arde mai puține calorii în repaus. Din păcate, aceasta înseamnă că mai multe calorii din alimentele pe care le consumați sunt depozitate ca grăsimi.

Adăugarea iodului în dieta dumneavoastră poate ajuta la inversarea efectelor unui metabolism lent, deoarece vă poate ajuta corpul să facă mai mulți hormoni tiroidieni.

3. Oboseală și slăbiciune

Oboseala și slăbiciunea sunt, de asemenea, simptome comune ale deficienței de iod. De fapt, unele studii au descoperit că aproape 80% dintre persoanele cu nivel scăzut de hormoni tiroidieni, care apar în cazurile de deficit de iod se simt obosiți, leneși și slabi. Aceste simptome apar, deoarece hormonii tiroidieni ajută organismul să facă energie. Atunci când nivelurile sunt scăzute, organismul nu poate să facă cât mai multă energie ca de obicei. Acest lucru poate determina scăderea nivelului de energie și vă va face să vă simțiți slabi.

4. Căderea părului

Hormonii tiroidieni ajută la controlul creșterii foliculilor de păr. Atunci când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, foliculii de păr pot opri regenerarea. În timp, acest lucru poate duce la pierderea părului.  Un studiu efectuat la 700 de persoane a constatat că 30% dintre cei cu nivel scăzut de hormoni tiroidieni s-au confruntat cu pierderea părului.

Cu toate acestea, alte studii au descoperit că nivelul scăzut al hormonului tiroidian pare să provoace pierderea părului la cei cu antecedente familiale de cădere a părului.

5. Piele uscată și neuniformă

Pielea uscată poate afecta multe persoane cu deficit de iod. De fapt, unele studii au descoperit că până la 77% dintre persoanele cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni pot prezenta piele uscată și inflamată.

Hormonii tiroidieni, care conțin iod, vă ajută să regenerați celulele pielii. Când nivelurile hormonului tiroidian sunt scăzute, această regenerare nu apare atât de des, putând duce la piele uscată și inflamată.

În plus, hormonii tiroidieni ajută organismul să regleze transpirația. Persoanele cu niveluri mai scăzute de hormoni tiroidieni, cum ar fi cei cu deficit de iod, tind să transpire mai puțin decât persoanele cu niveluri normale de hormon tiroidian. Având în vedere că transpirația ajută la menținerea pielii umede și hidratate, lipsa transpirației poate fi un alt motiv pentru care pielea uscată și fragilă este un simptom comun al deficienței de iod.

6. Senzație de frig

Unele studii au descoperit că peste 80% dintre persoanele cu nivel scăzut de hormoni tiroidieni se pot simți mai sensibili la temperaturi scăzute decât de obicei.

Având în vedere că hormonii tiroidieni ajută la controlul vitezei metabolismului, nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni pot determina încetinirea acestuia. Un metabolism mai lent generează mai puțină căldură, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai friguros decât de obicei.

De asemenea, hormonii tiroidieni contribuie la creșterea activității de grăsime brună, un tip de grăsime care este specializată în generarea de căldură. Acest lucru înseamnă că nivelurile scăzute ale hormonului tiroidian, care pot fi cauzate de o deficiență de iod, ar putea împiedica grăsimea brună să-și facă treaba.

7. Modificări ale ritmului cardiac

Ritmul cardiac este o măsură prin care noi știm de câte ori inima bate pe minut.

Ritmul cardiac poate fi afectat de nivelele de iod. Prea puțin din acest mineral ar putea determina inima să bată mai lent decât de obicei, în timp ce prea mult ar putea provoca inima să bată mai repede decât de obicei.

O deficiență severă de iod poate determina o rată anormală a ritmului cardiac. Acest lucru vă poate face să vă simțiți slăbiți și obosiți.

8. Probleme de învățare și de memorie

Un deficit de iod poate afecta capacitatea dumneavoastră de a învăța și de a memora. Un studiu care a inclus peste 1.000 de adulți a constatat că cei cu niveluri mai mari de hormoni tiroidieni au avut rezultate mai bune la testele de învățare și de memorie, comparativ cu cei cu niveluri mai scăzute ale hormonilor tiroidieni.

Hormonii tiroidieni ajută creierul să crească și să se dezvolte. De aceea, un deficit de iod, care este necesar pentru a produce hormoni tiroidieni, poate reduce dezvoltarea creierului.

De fapt, studiile au descoperit că hipocampul, partea creierului care controlează memoria pe termen lung, pare să fie mai mică la persoanele cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni.

9. Probleme în timpul sarcinii

Femeile gravide prezintă un risc ridicat de deficiență de iod. Se întâmplă, deoarece ele trebuie să consume suficient iod pentru a-și satisface propriile nevoi zilnice, precum și nevoile copilului în creștere. Creșterea cererii de iod continuă în timpul lactației, deoarece bebelușii primesc iod prin laptele matern. Consumul insuficient de iod în timpul sarcinii și alăptării poate provoca reacții adverse atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Mamele pot prezenta simptome de tiroidă subactivă, astfel apar stările de slăbiciune, oboseală și senzație de frig. Între timp, o deficiență de iod la sugari poate împiedica creșterea fizică și dezvoltarea creierului. În plus, o deficiență severă de iod poate crește riscul de a naște un copil mort.

10. Menstruații neregulate

Se pot produce sângerări menstruale severe și neregulate ca rezultat al deficienței de iod. Într-un studiu, 68% dintre femeile cu nivel scăzut de hormoni tiroidieni au prezentat cicluri menstruale neregulate, comparativ cu doar 12% dintre femeile sănătoase. Cercetările arată, de asemenea, că femeile cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni au cicluri menstruale mai frecvente cu sângerări severe. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nivelurile scăzute ale hormonului tiroidian perturbă semnalele hormonilor implicați în ciclul menstrual.

Surse de iod

Există foarte puține surse bune de iod în dietă. Acesta este motivul pentru care deficiența de iod este comună la nivel mondial.

Doza zilnică recomandată este de 150 micrograme pe zi. Această cantitate ar trebui să răspundă nevoilor a 97-98% dintre toți adulții sănătoși. Cu toate acestea, femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de mai mult. Femeile gravide au nevoie de 220 micrograme zilnic, în timp ce femeile care alăptează au nevoie de 290 zilnic.

Algele marine, sarea iodată, creveții, ouăle, tonul, prunele uscate sunt surse excelente de iod.

Algele marine sunt, de obicei, o mare sursă de iod, dar depinde de locul de proveniență. Cea mai bună modalitate de a obține suficient iod este să adăugați sare iodată în mâncare. 3 grame de iod pe parcursul zilei este suficient pentru a evita o deficiență de iod.

Dacă credeți că aveți un deficit de iod, cel mai bine este să consultați medicul. 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.gralmedical.ro
La Inceput