Ce spun unghiile despre sănătatea dumneavoastră: citiți semnele

Știați că unghiile pot dezvălui indicii despre starea Dumneavoastră de sănătate? O pată albă aici, o pată maronie dincolo, suprafața ondulată sau umflăturile pot fi semne ale unei boli în organism. Problemele de ficat, plămâni sau ale inimii se pot manifesta pe unghii. Iată semnele câtorva boli pe care le pot dezvălui unghiile.

Unghiile pale

Unghiile foarte palide pot fi uneori un semn al bolilor grave, cum ar fi:

-Anemie

-Insuficiență cardiacă congestivă

-Boală de ficat

-Subnutriție

Unghiile albe

Dacă unghiile sunt în mare parte albe, cu jante mai închise, acest lucru poate indica probleme hepatice, cum ar fi hepatita.

Unghii galbene

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unghiilor galbene este o infecție fungică. Pe măsură ce infecția se înrăutățește, unghia se poate retrage, iar unghiile se pot îngroșa și ar putea cădea. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica o stare mai gravă, cum ar fi boala tiroidiană severă, boala pulmonară, diabetul sau psoriazisul.

Unghii albăstrui

Unghiile cu o nuanță albăstruie pot însemna că organismul nu primește suficient oxigen. Aceasta ar putea indica o problemă pulmonară, cum ar fi emfizemul. Și unele probleme cardiace pot fi asociate cu unghiile albăstrui.

Unghii ondulate

Dacă suprafața unghiilor este ondulată acesta poate fi un semn precoce al psoriazisului sau al artritei inflamatorii. Dacă decolorarea unghiei este frecventă, pielea de sub unghie poate părea brun-roșiatică.

Unghii crăpate sau despicate

Unghiile uscate, fragile, care se desprind sau se despart, au fost legate de boala tiroidiană. Crăpăturile sau despicăturile combinate cu o nuanță gălbui sunt mai probabile datorită unei infecții fungice.

Unghii pliate

Dacă pielea din jurul unghiei apare roșie și pufoasă, aceasta este cunoscută sub numele de inflamația pliului unghiilor. Poate fi rezultatul lupusului sau al unei alte tulburări de țesut conjunctiv. Infecția poate provoca, de asemenea, roșeață și inflamație a pliului unghiilor.

Linii întunecate sub unghie

Liniile întunecate de sub unghie trebuie cercetate cât mai curând posibil. Uneori sunt cauzate de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.

Unghii roase

Roaderea unghiilor poate fi altceva decât un obicei vechi, dar în unele cazuri este un semn de anxietate persistentă care ar putea fi tratată. Aceasta a fost legată și de tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă nu vă puteți opri, merită să discutați cu medicul Dumneavoastră.

Deși modificările unghiilor însoțesc multe afecțiuni, aceste modificări sunt rareori primul semn. Și multe anomalii ale unghiilor sunt inofensive - nu toată lumea cu unghiile albe au hepatită. Dacă vă preocupă aspectul unghiilor, consultați medicul dumneavoastră sau un dermatolog.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
https://www.webmd.com
La Inceput