Se știe că alimentaţia corectă şi sănătoasă este indispensabilă pentru o viaţă sănătoasă. Mai multe studii arată că fiecare al treilea copil, încă de la vârsta de trei luni este hrănit şi cu alte produse decât laptele matern sau laptele praf.
Specialiştii atenţionează însă că la această vârstă micuțul încă nu este pregătit pentru alimentaţia complementară. Asta pentru că poate provoca intoleranță alimentară și probleme digestive, explică doctorii.
Prima greşeală – introducerea alimentaţiei mixte la vârstă fragedă
Specialiştii spun că există anumite semne care dau de înţeles că bebelușul este pregătit pentru alimentaţia complementară. De exemplu, a învăţat să stea în picioare cu ajutorul cuiva, întoarce liber capul în ambele părţi, greutatea corporală s-a dublat. De asemenea, faptul că micuţul nu se ţine sătul după ce l-aţi alăptat de maxim zece ori dă de înţeles că e timpul să includeți alimentaţia mixtă. În cazul în care-l hrăniţi cu lapte praf și el nu s-a săturat după ce a mâncat 900 de grame de amestec de lapte praf, atunci ar trebui să încercaţi să-l hrăniţi şi cu alte produse. Amintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea cel puţin până la şase luni. Cu toate acestea, medicii atenţionează că este mai bine să țineți cont de semnele menţionate mai sus, ci nu de vârsta copilului, deoarece fiecare organism este individual şi fiecare copil se dezvoltă diferit. Specialiştii atenţionează că mulţi copii riscă să devină obezi după 12 luni, din cauză că sunt hrăniţi cu alte produse lactate, decât laptele matern. Acestea conţin de trei ori mai multe proteine decât laptele matern, explică medicii.
Greşeala a II-a – hrănirea copilului cu lapte praf, lapte de vacă sau iaurt
Produsele lactate neadaptate, precum laptele de vacă sau chefirul, nu sunt potrivite pentru copiii care încă nu au împlinit vârsta de un an. Specialiştii explică de ce:
- Organismul copilului nu poate digera proteinele din laptele de vacă, ceea ce duce la suprasolicitarea stomacului încă nedezvoltat.
- Laptele de vacă sau alte produse lactate conţin de trei ori mai multe proteine decât necesarul.
Medicii explică că, pe lângă aceasta, laptele de vacă nu conţine cantități suficiente de acizi grași, precum aminoacizi, vitamine şi minerale, ce contribuie la dezvoltarea creierului, a vederii, dar şi a întregului organism. În cazul în care laptele matern sau laptele praf pentru copii este total exclus şi înlocuit cu lapte de vacă sau produse din lapte de vacă, atunci există riscul ca intelectul copilului să fie mai sărac, spun medicii.
Greşeala a III-a – alimentaţia cu produse ce conţin mai multe componente
Potrivit specialiştilor, alimentaţia complementară trebuie începută cu produse ce conţin un singur component. Astfel, veţi înţelege cât de bine copilul asimilează un produs sau altul. În cazul în care veţi alimenta copilul cu produse ce conţin mai multe componente, în cazul unor reacţii adverse, precum alergii, tulburări gastro-intestinale, tulburări ale microflorei intestinale, va fi foarte dificil să aflaţi ce component a generat astfel de reacţii. Medicii spun că cea mai bună opțiune pentru a începe alimentaţia complementară sunt produsele vegetale dintr-un singur fruct sau legumă, precum piureul de mere sau cel de broccoli GERBER. Acestea sunt cele mai recomandate, deoarece nu conțin zahăr, sare şi amidon, de asemenea sucuri dulci de fructe. Alte alimente recomandate copiilor sunt sucurile sau piureurile dintr-un singur fruct sau o legumă şi terci fără lapte şi zahăr.
Greşeala a IV-a – cu cât mai mult, cu atât mai bine
Produsele noi trebuie incluse treptat în alimentaţia copilului, inclusiv cele cu un singur component. Iniţial, este bine să-i dați copilului o lingură sau două din noul produs, inclusiv cele dintr-un singur component. Cantitatea ar trebui mărită treptat timp de 5-7 zile. Medicii atenţionează că în cazul în care nu includeți treptat alimentele copilului, chiar şi cele cu un singur component, îi puteți provoca diaree, flatulență, colici chiar şi alergii.
Greşeala a V-a – alimentarea cu produsele preferate a părinţilor
Preferințele alimentare ale părinţilor nu ar trebui să influenţeze şi alimentaţia copilului. Mai întâi de toate, trebuie să ţineţi minte că bebelușul dumneavoastră trebuie hrănit cu produsele ce-l ajută să se dezvolte: cereale, legume, fructe, carne, pește, etc. Pentru a înțelege ce-i place copilului, este bine să introduceţi în alimentaţia lui 8-10 produse noi.
Greşeala a VI-a – nerăbdarea
Atunci când hrăniţi copilul trebuie să aveţi răbdare. Dacă doriţi să excludeţi sau să introduceţi un produs în alimentaţie, acest lucru trebuie făcut treptat şi cu multă răbdare, ca să observaţi reacţia copilului. Copilul este foarte atent la starea emoţională a mamei, de aceea această trecere trebuie făcută cu mare grijă.
Concluzie – Să fii mamă este o școală grea, dar bună pentru viaţă. Cu cât mai atentă şi receptivă este mama, cu atât mai bun rezultat va avea în viitor, deoarece va fi fericită că micuțul ei este sănătos.