Alimentația zilnică a copilului la vârsta de trei ani

Toate mamele își doresc ca micuții lor să aibă parte de cea mai bună alimentație pe parcursul zilei, însă alegerea produselor poate fi uneori o provocare. Acum că a împlinit deja trei ani, copilul poate cu ușurință să consume majoritatea alimentelor pe care le consumă și adulții. Cel mai important e să fie hrănit în porții mai mici la mese și cu mici gustări pe parcursul zilei pentru a-i oferi energia necesară. Iată câteva sfaturi despre alimentația copilului, dar și un model de plan alimetar care vă va ajuta în alegerea alimentelor și porțiilor. Folosiți regula degetului mare, dar nu uitați că trebuie să vă bazați pe preferințele voastre și poftele copilului.

Ce trebuie să știți despre alimentația copilului la vârsta de 3 ani

  • În comparație cu vârsta fragedă, la 3 ani copiii au stomacul încă mic și au nevoie de mai puțină energie
  • Sunt, de obicei, sătui după ce mănâncă chiar în porții mici, și de aceea, bazați-vă pe indicele sațietății copilului
  • La această vârstă, copiii nu sunt influențați de mărimea porțiilor de alimente sănătoase și se opresc de mâncat când sunt sătui. Însă un studiu recent a arătat că dacă copilul este hrănit cu alimente bogate în zahăr, grăsimi și sare la vârsta de 3 ani, acesta poate mânca în exces, și de aceea, alimentația pe porții este cea mai bună soluție pentru a menține controlul asupra regimului alimentar sănătos al copilului.

Ce alimente trebuie să alegeți

  • După ce copilul împlinește vârsta de 2 ani, e timpul să treceți la lapte degresat sau lapte de 1% grăsime. Grăsimea poate fi găsită și în alte surse, cum ar fi uleiul de măsline, nucile și brânzeturile consumate ocazional.
  • Încercați să includeți în regimul alimentar al copilului cât mai multe cereale integrale. Copii au nevoie de un număr stabil de nutrienți, dar nu e necesar ca fiecare masă să-i conțină zilnic. Bazați-vă pe varietate în alegerea alimentelor și urmați preferințele și poftele copilului.
  • Odată ce stomacul mic nu-i permite copilului să mănânce în porții mari, acesta are nevoie de alimente care să conțină o mulțime de nutrienți, cum ar fi cartofii dulci și nucile, care vor oferi copilului multă energie.

Sfaturi pentru alimentația copilului

  • Includeți în regimul alimentar zilnic o varietate de alimente și permiteți copilului să mănânce cât de mult sau cât de puțin își dorește. Un regim alimentar planificat vă va ajuta să evitați gustările rapide, iar copilul nu va fi atât de pretențios la alimente.
  • Luați masa odată cu copilul și dezvoltați alimentația corectă, începând cu comportamentul la masă și până la savurarea mâncării. Concentrați-vă asupra alimentației întregii familii, și nu asupra la ceea ce copilul mănâncă sau nu mănâncă.
  • Învățați copilul să vă ajute la gătit – amestecând aluatul pentru clătite, numărând legumele dintr-o rețetă sau ștergând masa, acesta dezvoltă anumite abilități utile, dar și un sentiment de împlinire. Mulți copii preșcolari pot deja folosi un cuțit din plastic pentru a ajuta la tăierea pâinii sau a legumelor mai moi, cum ar fi dovleacul.
  • Serviți mesele în boluri și învățați copilul să se descurce singur la masă sau întrebați-l cât de multe alimente dorește în farfurie.

Citiți mai jos regulile generale ce țin de mărimile porțiilor și grupurile de alimente pentru alimentația copilului la trei ani. Totuși, copilul poate mânca mai mult sau mai puțin, în funcție de foame și de activitățile care le are. Deși ar trebui să includeți consumul fructelor și legumelor la fiecare masă, țineți minte că cerealele integrale, proteinele și grăsimile sunt necesare în orice regim alimentar, și în special, acum când copilul e în perioada de dezvoltare. Atrageți atenție la poftele copilului și rețineți că la această vârstă, ei se satură rapid, de aceea nu vă fie frică să le oferiți mese bogate în nutrienți. Nu speriați copilul cu definițiile prea dure a ceea ce e „sănătos”. La această vârstă, copiii nu sunt adulți mici!

Model de plan alimentar

Micul dejun

O felie de pâine din grâu integral cu stafide și scorțișoară unsă cu 1 lingură de unt de arahide + 180 ml lapte degresat

28 g de cereale integrale

28 g carne/fasole/nuci

180 ml produs lactat

Gustare

60 gr coacăză + 120 ml iaurt degresat simplu + 1 lingură de germeni de grâu prăjiți + 1 linguriță de miere

90 g fructe

180 ml produs lactat

Prânz

Un burger din grâu integral cu somon, 1 lingură de maioneză unsă ușor, 2 frunze de salată Romaine, 115 g cartofi fri dulci + 1 portocală mică

56 g carne/fasole

56 g cereale integrale

145 g legume

90 g fructe

Gustare

50 g bastonașe de morcov cu 2 linguri de humus (egal cu 30 g carne/fasole)

50 g legume

28 g carne/fasole

Cină

Paste din grâu integral cu 2 lingurițe de ulei de măsline, 50 g roșii proaspete, busuioc, 30 g cașcaval mozzarella din lapte integral + 95 g fasole verde aburite sau prăjite în ulei de măsline, 90 g căpșuni + 75 g înghețată

28 g cereale integrale

145 g legume

180 ml produs lactat

90 g fructe

Gustare

5 biscuiți granulați, 5 migdale

28 g cereale integrale

                                                                                                                                         

Multe magazine vând cartofi fri dulci pe care îi puteți reîncălzi cu ușurință în cuptor. Verificați lista de ingrediente și evitați cartofii ce conțin adaosuri dăunătoare, sau puteți prepara cartofii de una singură cu această rețetă ușoară.

Conținutul acestui plan alimentar este doar aproximativ, însă când copilul va fi mai înfometat, veți vedea cum cantitatea produselor se va mări!

La această vârstă, un copil activ are nevoie de 1200-1600 de calorii. Acest plan alimentar este bazat pe un grup de alimente de aproximativ 1400 de calorii.

Calorii

1423 kcal

Grăsimi

61 g

Proteine

53 g

Carbohidrați

176 g

Fibre

24 g

 

Sursa foto: 
Kidizi.ro
La Inceput