De ce alăptatul este cea mai bună alimentație pentru copilul tău

Laptele matern ajută la protejarea copilului de boli. Studiile arată că alăptarea previne bolile copilăriei, precum infecțiile gastro-intestinale, inflamarea urechii medii și infecțiile respiratorii. De asemenea, substanțele din laptele matern protează micuțul de alergii, printre care dermatita atopică, dar și de astm.

Potrivit specialiștilor, beneficiile alăptării se mențin chiar și după ce bebelușul a fost înțărcat. Se consideră că laptele matern contribuie chiar și la prevenirea bolilor cardiometabolice, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de lipide din sânge și diabetul de tip 2.

Alăptarea contribuie la dezvoltarea intelectuală a copilului

Mai multe studii au demonstrat că alăptarea contribuie, într-o anumită măsură, la dezvoltarea intelectuală a copilului, nu doar în copilărie, dar și la maturitate. Potrivit specialiștilor, acest lucru se întâmplă datorită faptului că laptele matern este bogat în acizi grași polinesaturați, precum acidul docosahexaenoic- principalul component al substanței cenușii din creier și retină.

Totodată, comunicarea dintre mamă și copil crește în timpul alăptării, iar aceasta este o condiție necesară pentru bunăstarea emoțională. La rândul său, bunăstarea emoțională are efecte benefice asupra capacității de învățare.

Alăptarea creează o legătură strânsă între mamă și copil

Alăptarea este cea mai bună metodă de a-ți mângâia copilul, pentru că prin intermediul lor copilul se simte mai aproape de mamă. Pentru a consolida relația dintre mamă și copil și pentru a crea un contact fizic cu copilul, specialiștii recomandă, cel puțin în primele luni de viață, alăptarea lui. Este dovedit faptul că alăptarea mai îndelungată a copilului creează un atașament emoțional între mamă și micuț. Un alt avantaj al alăptării copilului este siguranța pe care o simte mama că face tot ce trebuie ca bebelușul ei să crească sănătos.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuând alăptarea. Nestle susţine această recomandare.

 

 

Sursa foto: 
bambini.guidone.it
La Inceput