Regimul alimentar al copiilor după vârsta de un an

Mulți părinți greșesc atunci când cred că unui copil de un an îi pot fi introduse în alimentație aceleași produse alimentare consumate de către întreaga familie. 

Stomacul copilului încă nu poate procesa mâncarea pentru „adulți“ alimente precum crenvurștii, mezeluri, produse de patiserie, brânza de vaci, etc.

În plus, la copiii de până la trei ani continuă să se dezvolte activ creierul, organele interne, se formează și se consolidează țesutul osos, de aceea este foarte important să se asigure un regim alimentar echilibrat pentru creșterea bebelușului. Din păcate, alimentația pentru „adulți“ nu poate satisface pe deplin nevoile corpului copilului în ceea ce ține de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale etc.

Asigurați-vă că regimul alimentar al copilului de un an corespunde următoarelor cerințe:

• meniu echilibrat cu toate substanțele nutritive, și, prin urmare, variată la maxim;

• mâncarea trebuie să fie preparată pe aburi sau coaptă;

• produsele trebuie să fie de calitate înaltă

Principalele componente ale alimentației copiilor de un an

Ce produse pot fi introduse în alimentația copilului în cel de-al doilea an de viață?

De la 1-2 ani se extinde gama de produse lactate fermentate. De exemplu, se include iaurt, smântână. Aproximativ în aceeași perioadă, copilul ar trebui să bea lapte integral. Se adaugă oul (gălbenușul și albușul), brânză ușoară (sub formă de felii sau ras), carnea poate fi prezentă nu doar sub formă de piure, dar sub formă de chiftele sau salam (făcute special pentru alimentarea copiilor), tocane și alte opțiuni.

De la 3 ani poate fi deja utilizat bulionul de carne (servit cu supe pe bază de legume). Deja puteți gusta fructe de mare, ciocolata, napolitane, prăjituri, biscuiți, deserturi, brânză într-un număr limitat. Propuneți-le copiilor bucăți mai mari de legume proaspete și fierte, fructe, carne și ouă fierte tari, un terci consistent. Aceste produse pot conține elemente pe care un copil de trei ani poate să învețe să le înțepe cu furculița.

Alimentația cu produse lactate a unui copil de un an

În primul an al copilului se dezvoltă rapid creierului și sistemul nervos. Bebelușul devine mai inteligent și mai independent. Pe micii exploratori nu-i costă nimic să  intre într-o baltă, să guste o jucărie nouă sau nisip.

Prin urmare, este foarte important ca aceste nevoi diferite ale copilului să fie asigurate la această vârstă, pentru a consolida sistemul imunitar și pentru a oferi tot ce este necesar pentru creșterea și dezvoltarea micuțului. Ceea ce copiii mănâncă în primii trei ani de viată, va afecta sănătatea lor viitoare. Lipsa anumitor substanțe în dietă reduce posibilitatea de dezvoltare a creierului copilului și împiedică dezvoltarea intelectuală a acestuia, dezvoltarea vorbirii și alte abilități.

Mâncarea pregătită acasă pentru copiii care au mai mult de un an, de multe ori nu satisface toate nevoile acestuia. Stomacul unui bebeluș de un an are dimensiuni mici și, prin urmare, poate digera doar porții mici de alimente. Prin urmare, dieta copilului ar trebui să fie foarte variată pentru a se potrivi necesităților tuturor vitaminelor și mineralelor, în caz contrar aceasta crește riscul de a dezvolta deficiențe. Cele mai frecvente și răspândite probleme în Rusia, de exemplu, în rândul copiilor mai mari de un an, sunt lipsa de fier, zinc și iod. Cel mai important grup de produse necesare pentru copil în această perioadă de dezvoltare sunt produsele lactate. Copiii până la trei ani ar trebui sa primească 400-500 ml de lapte și de produse lactate pe zi.

Apare întrebarea: ce fel de lapte puteți să-i dați copilului?

Laptele integral de vaca conține o cantitate insuficientă de acizi grași esențiali, fier, iod, zinc, cupru, vitamina A, C, și E. În plus, compoziția laptelui depinde de sezon și de mediu. Inclusă în alimentația copilului, laptele de vacă poate conține proteine și grăsimi în exces, care pot crește presiunea rinichilor. De asemenea, este important să conștientizăm faptul că laptele își pierde valoarea sa nutritivă, atunci când este fiert: substanțe nutritive importante și vitamine ce se conțin în laptele crud se pierd prin tratarea termică. Nutriționiștii recomandă amânarea introducerii laptelui la o vârstă mai târzie, începând cu 3 ani.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă cel puțin până la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare în paralel cu continuarea alăptării!

Cuvinte cheie: 
La Inceput