Relațiile toxice au un întotdeauna un impact negativ asupra sănătății emoționale. De aceea, conștientizarea și reflectarea asupra preocupărilor majore într-o relație este esențială. Ambii parteneri au obligația unul față de celălalt să analizeze modul în care aceasta îi afectează și să ia în calcul toate opțiunile posibile, inclusiv despărțirea. Psihologul Jeffrey Bernstein explică pe platforma Psychology today ce înseamnă o relație toxică și ce ar trebui să facem ca să ieșim din ea.
În sfera relațiilor există mult prea mulți oameni răniți. Ne referim la mulțimea de persoane care se simt neîmplinite – sau, mai rău, neglijate sau abuzate în relațiile lor intime.
Se pare că oriunde ne-am întoarce, vedem și auzim despre oameni care sunt nefericiți și care suferă emoțional, adesea grav, în încercarea lor de a se simți iubiți.
„Chiar zilele trecute, la magazinul alimentar, am auzit murmurele înăbușite de sub masca unei femei supărate care se plângea altcuiva de iubitul ei „egoist care mă face să mă simt frustrată. Își schimbă în mod constant comportamentul față de mine: ori mă manipulează, ori își manifestă afecțiunea și dragostea în mod excesiv!”.
Autorul adresează și câteva întrebări importante pentru reflecție
- Relația voastră intimă nu se mai simte ca fiind intimă de ceva vreme?
- Relația nu vă mai pare atât de plăcută, chiar dacă încă vă iubiți partenerul?
- Nu simțiți că sunteți înțeleși pentru ceea ce sunteți și nevoile pe care le aveți?
- Vi se pare că deseori vă enervați unul pe celălalt neintenționat?
- Vi se pare că nu vă puteți opri din a vă certa chiar și din cauza unor probleme minore?
- A început să vă fie teamă de gândul de a vă vedea cu partenerul, în loc să așteptați cu nerăbdare timpul petrecut împreună, așa cum o făceați odinioară?
O descriere mai detaliată a semnelor unei relații toxice
Iată câteva semne, pe care le consideră psihoterapeutul ca fiind prezente în relațiile toxice:
1. Comportamentul pasiv-agresiv. Un exemplu de astfel de comportament este atunci când simți că ceva nu este în regulă, dar atunci când întrebi „Ce se întâmplă?”, partenerul răspunde „Totul e bine” sau „Nimic”, iar apoi te pedepsește, aplicând tratamentul tăcerii. Marea problemă prezentă atunci când ești cu un partener pasiv-agresiv este că conflictele nu pot fi identificate, discutate și rezolvate.
Comportamentul pasiv-agresiv al partenerului este adesea însoțit de manipulare, ceea ce înseamnă că partenerul încearcă să te facă să crezi că îți imaginezi lucruri. Dacă simți frecvent că ceva nu este în regulă, dar atunci când încerci să vorbești cu partenerul tău despre acest lucru, ești refuzat, este posibil să te afli într-o relație toxică.
Să analizăm puțin mai detaliat forma de comportament pasiv-agresiv cunoscută sub numele de tratament tăcut. Partenerul te privează de afecțiune fizică, evită să discute despre acest lucru, dar apoi se plânge că sunteți prea pretențios? Simți că, de fiecare dată când încerci să clarifici situația, el sau ea evită acest lucru? Refuză să meargă la psiholog? Evitarea împreună cu tăcerea este o formă clasică pasiv-agresivă de toxicitate a relației, una care adesea se înrăutățește în mod progresiv în timp.
2. Critica și disprețul. Potrivit lui John Gottman, cercetător în domeniul relațiilor, critica și disprețul sunt deosebit de distructive pentru relațiile amoroase. Semnele de critică și dispreț pot include faptul că partenerul își bate joc de tine într-un mod dezgustător.
„O clientă de-a mea îi spunea soțului ei că este inadecvat din punct de vedere sexual, ca răspuns la faptul că el o critica din cauză că făcea cheltuieli excesive - un lucru toxic, cu siguranță. Disprețul se poate manifesta, de asemenea, prin faptul că un partener îl critică pe celălalt în public. Faptul de a acționa superior celuilalt transmite, de asemenea, un mesaj disprețuitor și toxic. Să trăiești experiența celui pe care îl iubești sau pe care l-ai iubit cândva, căutând mereu greșelile lui, este un lucru extrem de demoralizant și nesănătos din punct de vedere emoțional.
3. Te simți pierdut fără speranță în energie negativă. În relațiile sănătoase, ambii parteneri se simt relaxați și sunt ei înșiși în cea mai mare parte a timpului. În relațiile toxice, „momentele frumoase”, care erau atât de frecvente la început, încep să devină din ce în ce mai rare și rareori durează mai mult. Dacă te simți în mod constant istovit și epuizat într-o relație, ar fi timpul să te gândești la o despărțire. Atunci când te afli într-o relație care îți aduce numai probleme, probabil că te simți epuizat, doborât, epuizat emoțional și indiferent. Chiar mai supărător, momentele în care te implici într-un mod pozitiv sfârșesc prin a fi în zadar, pentru că vibrațiile pozitive sunt înghițite de eventuala energie negativă. Ți se pare, din păcate, că orice schimbare pozitivă, inițial promițătoare, este imposibilă.
Fii sincer cu tine însuți
Dacă relația ta este cu adevărat toxică, iar partenerul tău nu vrea să discute cu tine pentru a face schimbări, atunci ar putea fi momentul să renunți la această relație. Recunoașterea și admiterea în continuare a semnelor persistente ale unei relații toxice îți poate da puterea de a pune punct acestei relații.
„Da, am văzut multe cupluri renunțând la relația lor mult prea devreme. În același timp, prelungirea agoniei unei relații cu adevărat toxice va avea efecte dăunătoare asupra amândurora. Atunci când este posibil, consultați un psiholog calificat în domeniul relațiilor înainte de a lua decizii semnificative în privința relației. Chiar dacă decideți să vă despărțiți, este important să vă învățați lecția în urma unei relații toxice, astfel încât să nu nimeriți într-o situație la fel de distructivă data viitoare”.
Tradus de Dana Ignat, stagiară, studentă USM