Ce este o relație toxică, cum să-ți dai seama de ea și cum să-i faci față când nu poți renunța la ea

„Relația este o luptă și o muncă grea” – expresia utilizată frecvent, care deși în unele cazuri este adevărată, uneori ne poate împiedica să observăm că relația în care ne aflăm a devenit una toxică sau a fost astfel dintotdeauna. Află în continuare cum poți depista o relație toxică și care ar fi semnele care îți demonstrează că este cazul să o abandonezi imediat.

Ce este o relație toxică?

Relația toxică este cea în care te simți neacceptat, neînțeles, degradat sau atacat. De fapt, orice relație care te face să te simți mai prost decât până la ea, poate deveni toxică în timp.

O relație toxică nu are loc neapărat într-un cuplu, ci se poate întâmpla în orice context, atât între părinți și copii, cât și între alți membri ai familiei.

Persoanele care suferă de boli mentale, precum tulburarea bipolară, depresia majoră sau tendința de a fi depresivi se confruntă mai frecvent cu relațiile toxice, deoarece sunt deja sensibili la emoțiile negative. De exemplu, o persoană care suferă de tulburarea bipolară și se află într-un episod depresiv, ar putea fi o țintă mai ușoară pentru persoanele toxice, deoarece are o stabilitate emoțională deficitară. Cu toate acestea, oricine poate deveni ținta persoanelor toxice.

Care sunt semnele unei relații toxice?

Doar tu poți zice dacă într-o relație lucrurile rele sunt mai frecvente decât cele bune. În cazul în care o persoană îți critică dur acțiunile, cuvintele sau inacțiunile, cel mai probabil ești într-o relație toxică.

De fapt, orice relație care implică un abuz fizic sau verbal este clasificată drept toxică. Cu toate acestea, nu în toate cazurile lucrurile sunt atât de evidente, iar semnele acesteia pot fi mult mai subtile:

  • Oferi mai mult decât primești, ceea ce te face să te simți devalorizat și pustiat;
  • Te simți în mod constant nerespectat, iar necesitățile tale nu sunt satisfăcute;
  • Simți cum auto-respectul tău scade în timp;
  • Te simți neacceptat, neînțeles, degradat sau atacat;
  • Te simți deprimat, supărat sau obosit după ce ai vorbit sau ai petrecut timpul cu persoana în cauză;
  • Când sunteți împreună, observați cele mai rele trăsături unul la celălalt;
  • Când ești cu acea persoană, la iveală apar cele mai negative sau mediocre trăsături ale tale, pe care nu le observi în mod normal;
  • Simți că trebuie să ai un comportament foarte atent, atunci când ești cu această persoană, pentru a nu deveni ținta „veninului” ei;
  • Petreci mult timp și cheltui forțe emoționale încercând să o înveselești;
  • Tu ești vinovatul. Orice ai face și ai zice, mereu vei fi învinuit de greșelile pe care le faci sau nu le faci.

Relație sănătoasă versus relație toxică

Stabilind dacă o relație este toxică sau nu, ar fi bine să privești la comportamentul pe care îl aveți ambii – dacă sunteți în mod constant egoiști, negativiști și lipsiți de respect, aceasta ar putea crea toxicitate în relație. Însă, în cazul în care te strădui să încurajezi, ești plin de compasiune și respect, ar putea fi vorba doar de anumite probleme care creează toxicitate și trebuie abordate.

În acest caz, este important să depistezi dacă simptomele de toxicitate sunt generate de tine sau de cealaltă persoană. Iată câteva semne ale comportamentului sănătos versus cel toxic:

Comportament toxic

Comportament sănătos

Nesigur

Sigur

Gelos

Iubitor

Negativist

Pozitivist

Egoist

Darnic

Centrat pe sine

Altruist

Critică

Încurajează

Înjosește

Înalță

Nu are încredere

Are încredere

Abuziv

Milos

Lipsit de respect

Respectuos

Tipuri de relații toxice

Este important să reții că relația toxică nu este doar cea de cuplu. Ea există în familie, între prieteni, la locul de muncă. Totodată, aceasta poate fi extrem de stresantă, în special atunci când relația nu este coordonată eficient.

Nu toate relațiile toxice sunt generate de ambele persoane. Există unele care sunt toxice după felul lor de a fi, împroșcând în mediul ambiant plângeri, critici, cuvinte dure sau explicații de ce ei sunt mai buni și se pricep mai bine. Totodată, aceștia îi pot ignora pe ceilalți, deoarece nu cunosc care este impactul propriului comportament asupra altora. În alte cazuri aceștia cunosc și comportamente sănătoase, dar nu își doresc să le abordeze.

În situațiile în care persoanele toxice te atacă direct, ar fi bine să reevaluezi relația cu ele, deoarece ea îți poate afecta stima de sine și sănătatea mintală. De fapt, un studiu realizat în 2016 la Michigan, în SUA, a constatat că stresul și relațiile toxice afectează direct sistemul cardiovascular. În termen lung acestea pot genera un consum abuziv de alcool sau mâncatul emoțional.

Cum să înțelegi că faci abuz de alcool și să te oprești la timp. 

#1. Narcisiștii și sociopații

Această categorie de persoane toxice tind să se hrănească din atenția și admirația celor din jur, determinându-i pe ceilalți să se simtă inferiori. Pentru aceasta, ei îți vor arunca insulte subtile sau directe la o relizare cu care vă mândriți, vor ține suspans dacă vor fi sau nu drăguți cu tine de la o zi la alta sau vor încinge în mod constant atmosfera.

Narcisiștii nu consideră niciodată că fac greșeli, doar că sunt cel puțin perfecți, fiind lipsiți de auto-critică.

Dacă ai de afacere cu narcisiștii, s-ar putea să nu înțelegi din start, deoarece unii dintre ei sunt conștienți de aceasta și nu se dau de gol. În cazul în care această persoană te face să te simți prost, ar fi bine să te distanțezi de ea sau să fii foarte atent la comportamentul ei, dacă ești nevoit să o accepți în viața ta.

Iată ce poți face:

  • Reține că nu o poți schimba. Doar acceptă și nu intra în dispute, deoarece confruntarea va aduce doar emoții negative, fără a rezolva ceva;
  • Setează o distanță clară între tine și ea;
  • Acceptă că trebuie să te aperi, dacă această persoană este în viața ta.

#2 „Colegii”

Dacă te afli lângă un coleg care generează probleme din cauză că vă aflați prea aproape, o soluție bună ar fi să îți muți biroul: „Sunt lângă aparatul de aer condiționat care mă deranjează/Aș putea munci mai mult, dacă aș sta lângă imprimantă” ș.a.

În cazul în care colegul toxic te face să îți ieși din sărite, ai putea să te adresezi la un supraveghetor, iar apoi să te întorci calm la muncă. Ar putea fi posibil să repeți acțiunea de câteva ori până vei obține schimbările dorite.

#3 Familia sau prietenii

Cu un membru al familiei sau cu prietenii ar putea să îți fie mai dificil, deoarece modalitatea de a rezolva situația și a-l elimina din viață ar putea fi imposibilă. Dacă ai un prieten toxic, începe prin reducerea treptată a timpului petrecut cu el, de exemplu, de la o luni.

În cazul în care este vorba de un membru al familiei sau un prieten foarte apropiat care are un comportament toxic, ar fi bine să îl îndemni să meargă la un psiholog pentru a-și rezolva problemele interne care au provocat toxicitatea.

Cum să faci față unei relații toxice

În timp ce nu toate relațiile toxice pot fi evitate, în special în rândul colegilor sau a membrilor de familie, le poți dirija prin auto-respect, grija de sine și atenție față de cei din jur.

Atunci când ești într-o relație în care ambii generați doar lucruri rele (sau nu generați ceea ce este mai bun), ar fi bine să schimbi dinamica acesteia, în special dacă există și alte beneficii ale ei.

Comunicarea asertivă și stabilirea unor hotare sănătoase sunt cheițele care te vor ajuta să schimbi relația toxică pe una sănătoasă, în special dacă ambii vă doriți schimbarea.

Iată câțiva pași pe care îi poți face pentru a depăși relația toxică:

  • Discută cu cealaltă persoană ceea ce simți. Fii asertiv cu aceasta și asumă-ți o parte din vină pentru situația creată;
  • Discutați ce probleme vedeți în relația voastră și decideți dacă vreți să schimbați dinamica pentru a vă asigura că ambii vă satisfaceți nevoile;
  • Adresază-ți întrebarea: această persoană dăunează stimei mele și îmi afectează sănătatea mintală?
  • Limitează interacțiunea cu persoanele toxice, chiar dacă este vorba despre un coleg sau membru al familiei;
  • Vorbind despre preocupările tale, utilizează cuvântul „simt” în discuția cu persoana toxică;
  • E bine să înțelegi că majoritatea persoanelor toxice nu își doresc să se schimbe, deoarece le lipsește conștiința de sine sau abilitățile sociale;
  • Încearcă să fii câștigător fără confruntare, deoarece situația de multe ori nu o merită.

În cazul în care te afli într-o relație toxică, este bine să te centrezi pe bunăstarea și sănătatea ta psiho-emoțională. Atunci când te confrunți cu cineva care te lipsește de energie și de fericire, elimină-l din viața ta sau limitează interacțiunea cu el.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
weddingbee.com
Sursa: 

verywellmind.com

La Inceput