Ce să mâncăm ca să ne menținem greutatea și să ne păstrăm sănătatea

Între 25 și 55 de ani, în organismul omului au loc schimbări fiziologice importante. De exemplu, crește greutatea, iar masa musculară se reduce, cresc depozitele adipoase.

Sunt cel puțin doi factori  importanți care îngrașă oamenii - aportul energetic exagerat şi exerciţiile fizice insuficiente. Excesul de greutate sporește riscul dezvoltării multor patologii cum ar fi diabetul zaharat, dislipidemia, afecţiunile cardiovasculare, hipertensiunea, colecistopatii, diverse tipuri de cancer.Odată cu înaintarea în vârstă adulții trebuie să-și reevalueze obiceiurile alimentare. E bine ca aceștia să consume mai multe alimente vegetale, cum ar fi  fructele, legumele și cerealele. Pentru echilibru se  recomandă că adulții să limiteze consumul de produse bogate în grăsimi (carne, mezeluri, ouă și lactate), să folosească în cantități reduse sau chiar să excludă carnea roşie (de porc, vită).

Consumul excesiv de produse bogate în grăsimi saturate atrage după sine mai multe riscuri pentru sănătate cum ar fi apariţia cancerului de colon şi rect şi, posibil, de sân, pancreas şi prostată. În schimb adulții pot consuma în cantități moderate peşte, carne de pasăre, vânat, iat toate astea să le combine cu exercițiile fizice care îi vor susține o greutate normală și respectiv vor preveni dezvoltarea cancerului, diabetului zaharat, afecţiunilor cardiovasculare şi altor afecţiuni cronice.

Rolul alimentelor vegetale

Alimentele vegetale sunt importante prin conţinutul de componente nutritive majore (proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale), dar şi prin conţinutul unei cantităţi impunătoare de fitonutrienţi. Folosirea zilnică a fructelor şi legumelor micşorează riscul afecţiunilor canceroase cu 50%.

  • Terpenele sunt un grup larg de fitonutrienţi, care dezvoltă acţiune antioxidantă importantă.
  • Carotenoizii, un subgrup al terpenelor, bine studiat, se conţin în tomate, spanac, grepfruturi, mandarine.
  • Licopene este un carotenoid găsit în tomate, care are o acţiune foarte înaltă de distrugere a radicalilor liberi.
  • Limonoizi sunt încă un subgroup de mono-terpene, ce se conţine în citrice şi au efecte importante de detoxicare a cancerigenelor;
  • Flavonoizi, subgrup al fenolului, au efect antimutagen,anticancerigen şi se conţin în ceapă roşie şi galbenă, conopidă, cereale, mere, grepfruturile roşii. Flavonoizii din vinul roşu şi grepfruturile roşii au efect antioxidant de protecţie a lipidelor de densitate joasă, micşorează agregarea trombocitelor şi riscul afecţiunilor cardiovasculare. Persoanele care folosesc cantităţi mari de flavonoizi din ceai, ceapă, mere au o incidenţă redusă de afecţiuni cardiovasculare;
  • Isoflavonele, ce se conţin în pastaioase, în special în soia, aşa numitele fitoestrogeni, au efect important de prevenţie a afecţiunilor cardiovasculare, efecte antioxidante, anticancerigene, mai ales împotriva tumorilor hormondependente (cancer de sân). Proteina din soia reduce nivelul de colesterol.
  • Tiolul, fitonutrient sulfuric, ce se conţine în diferite tipuri de varză, conopidă, are efect detoxicant şi anticancerigen.
  • Alilsulfidele din usturoi au un efect de prevenire a activaţiei cancerigene.
  • Lignanele, găsite în cereale, au și el proprietăți anti-canceroase.
Sursa foto: 
adevarul.ro
La Inceput