Diareea poate avea multe cauze posibile. De cele mai multe ori apariția diareii se datorează infecțiilor. Aceasta poate apărea ca efect secundar al medicamentelor sau ca simptom al altor afecțiuni, cum ar fi boala celiacă sau boala inflamatorie a intestinului.
Vă prezentăm mai jos șase alimente care provoacă diareea, metodele de tratament și când trebuie să apelați la un specialist.
1. Zahărul și înlocuitori de zahăr
Alimentele cu conținut ridicat de zahăr pot determina apariția diareii. Când oamenii mănâncă alimente care conțin mult zahăr, apa intră în intestin, ceea ce poate duce la scaune foarte dese. Fructoza este o componentă a zahărului de masă și se găsește, de asemenea, natural în fructe. Unele fructe conțin mai multă fructoză decât altele. Câteva exemple de alimente bogate în fructoză includ:
- sucul de mere
- strugurii
- sifonul
Corpul poate digera o anumită cantitate de fructoză. La un moment dat, consumând mai multă fructoză decât organismul poate absorbi, vă puteți confrunta cu apariția diareii.
Dr. Norton Greenberger, gastroenterolog și profesor la Facultatea de Medicină Harvard, spune că 75% dintre cei care consumă mai mult de 40 până la 80 de grame de fructoză pe zi vor avea diaree. O altă sursă estimează că aproximativ 30-40% dintre oameni au probleme cu absorbția unor cantități semnificative de fructoză.
Alcoolii de zahăr, inclusiv sorbitolul, manitolul, xilitolul și eritritolul, sunt utilizați în mod obișnuit pentru a îndulci alimentele etichetate „fără zahăr” sau „fără zahăr adăugat”. Acești alcooli de zahăr nu sunt bine absorbiți de organism și pot provoca diaree la unii oameni, mai ales dacă sunt consumați în cantități mari.
Verificați cu atenție lista ingredientelor cu alimente etichetate „fără zahăr” sau „fără zahăr adăugat”, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele și batoanele de proteine, pentru a vedea dacă acestea conțin alcooli de zahăr.
2. Cofeina
Băuturile și alimentele care conțin cofeină pot provoca diaree la unele persoane. Cofeina este un stimulent și accelerează ritmul de deplasare a alimentelor prin intestin. Sursele de cofeină comună includ:
- ciocolata
- cafeaua
- sifonul
- ceaiul
3. Alimente bogate în grăsimi și condimente
Alimentele prăjite și cele care conțin o cantitate mare de grăsime pot provoca diaree, deoarece acestea sunt asimilate mai greu de organism.
Deși, nu mai este frecvent utilizat de industria alimentară, un substituent de grăsime cunoscut sub numele de Olestra poate provoca diaree. Verificați etichetele produselor fără grăsimi, pentru a vă asigura că acest ingredient lipsește. Mâncărurile picante reprezintă o altă cauză obișnuită a diareii.
4. Lactoza
Persoanele care au intoleranță la lactoză pot prezenta diaree, pe lângă alte simptome, după ce consumă produse lactate. Intoleranța la lactoză este răspândită în rândul afro-americanilor, asiatico-americanilor, americanilor mexicani și americanilor nativi. Unele persoane cu intoleranță la lactoză pot tolera unele produse cu un conținut mai scăzut de lactoză care includ iaurtul, chefirul și brânzeturile tari.
5. FODMAPs
Oligozaharidele fermentabile, dizaharidele, monozaharidele și poliolii sunt o categorie de carbohidrați numită FODMAP. Alimentele bogate în FODMAP sunt dificil de digerat de către unii oameni și pot provoca diaree. Unele categorii deja menționate în acest articol, cum ar fi fructoza, lactoza și alcoolii de zahăr, sunt considerați FODMAPs. Lista de alimente bogate în FODMAP este extinsă, dar câteva exemple includ:
O dietă low-FODMAP poate fi dificil de urmat, din cauza unui număr mare de alimente restricționate.
6. Glutenul
Glutenul este o proteină din grâu, secară și orz și poate provoca diaree la persoanele care au probleme digestive, cum ar fi boala celiacă. Când cineva are boala celiacă, sistemul său imunitar reacționează la gluten și declanșează deteriorarea intestinului subțire. Persoanele care nu au boala celiacă însă suspectează că glutenul declanșează diareea, trebuie neapărat să meargă la medic înainte de a adopta orice dietă fără gluten.
Cum să afli dacă diareea se datorează alimentelor
Declanșarea diareii ar putea fi legată de alimente, dacă persoana a făcut recent modificări în regimul său alimentar sau observă că un anumit produs alimentar sau tip de hrană, cum ar fi produsele lactate, provoacă diaree.
Păstrarea unui jurnal al produselor consumate și al simptomelor poate fi utilă pentru determinarea cauzelor. La fel, este important să se verifice modificările în urma administrării medicamentelor. Diareea este un efect secundar comun al multor medicamente, cum ar fi antibioticele și medicamentele care conțin magneziu.
Diareea este puțin probabil să fie legată de intoleranța alimentară dacă:
- Conține sânge sau puroi
- Este însoțită de febră
- Apare pe o perioadă îndelungată
Acestea sunt semne care pot însemna o condiție mai gravă.
Tratamente și remedii pentru diaree
Ce trebuie să faceți în cazul diareii? Iată câteva răspunsuri.
Hidratarea
Se recomandă hidratarea cu apă și alte lichide în cazul diareii. De asemenea, este recomandat:
- Bulionul
- Ceaiul de mentă
- Sucul diluat
- Ceaiul din ghimbir
Fluidele care au atât zahăr, cât și sare, numite soluții orale de rehidratare (ORS), sunt mai ușor de absorbit pentru organism. Potrivit Academiei Americane de Medici de Familie, oamenii pot face o rehidratare prin adăugarea unei jumătăți de linguriță de sare și 6 lingurițe de zahăr la 1 litru de apă.
Medicamente
Medicamentele fără prescripție medicală sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta la tratarea diareii. Însă, atunci când diareea persistă mai multe zile, ar fi necesar să consultați medicul de familie.
Unele studii au arătat că Imodiumul și Simeticona aduc mai multă ușurare când sunt luate împreună decât în mod individual. Subsalicilatul de bismut este un alt medicament eficient în diaree.
Alături de o hidratare eficientă consumați probiotice și fibre solubile, care duc la ameliorarea simptomelor diareii.
Când să consulți un medic?
Colegiul American de Gastroenterologie recomandă vizitarea unui medic dacă diareea persistă mai mult de 48 de ore. De asemenea, oamenii ar trebui să meargă neapărat la medic dacă diareea conține sânge sau este însoțită de durere severă la nivelul stomacului.
Sugarii și adulții mai în vârstă sunt mai predispuși la deshidratare, ceea ce înseamnă că diareea poate fi deosebit de periculoasă pentru persoanele din aceste grupuri. Este important să căutați semne de deshidratare care sunt:
- Cantitate redusă de urină
- Creșterea frecvenței cardiace
- Amețeli sau confuzii