Cum să-ți menții igiena perfectă. Sfaturile oamenilor de știință

Dacă este să vorbim despre rutina zilnică a igienei personale s-ar părea că nu mai este nimic de adăugat. Deși majoritatea oamenilor cunosc regulile, savanții consideră că mai sunt niște detalii de care ar trebui să ținem cont.

1. Cât de des trebuie să vă spălați pe cap?

Nimeni nu ar trebui să se spele pe cap în fiecare zi, însă acest lucru depinde și de tipul de piele pe care o are persoana. Pentru o piele normală sau uscată se recomandă ca părul să fie spălat o dată sau de două ori pe săptămână.

2. Cât de des trebuie să ne periem dinții?

Asociația Americană a Stomatologilor recomandă spălatul pe dinți de două ori pe zi, cel puțin 2 minute, însă nu indică când anume trebuie să facem acest lucru. Este bine să periem dinții înainte de culcare, deoarece în timpul somnului salivăm mai puțin, iar pericolul apariției cariilor este mai mare.

3. Când se recomandă aplicarea deodorantului sau antiperspirantului?

Timpul ideal de aplicare este înainte de culcare. Dacă utilizați un antiperspirant, în timpul somnului acesta va avea timp să închidă porii din regiunea subrațului înainte ca aceștia să transpire spre dimineață. Majoritatea produselor asigură o protecție de 24 de ore, astfel nu vă veți face griji că nu rezistă până la sfârșitul zilei de muncă.

4. Cât de des trebuie să facem duș?

Majoritatea dintre noi facem abuz de duș. Dermatologii afirmă că avem nevoie să ne spălăm corpul o dată la două trei zile, în funcție de cât de des facem efort fizic sau sport. Cei care au exces de sebum, se recomandă să facă duș seara.

5. Cât de des trebuie utilizată ața dentară?

Asociația Americană a Stomatologilor recomandă efectuarea procedurii o dată pe zi, însă în raportul organizației din luna august 2016, experții au precizat că efectele utilizării aței dentare în timp nu au fost cercetate suficient. Fără aceste date concrete nu putem să spunem dacă utilizarea aței dentare este sau nu necesară.

6. E bine să utilizăm apă de gură?

Conform Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, utilizarea apei de gură, care conține fluor, ajută la prevenirea căderii dinților. Nu se recomandă însă ca să clătiți gura imediat ce ați periat dinții. Este mai mult opțională și nu e recomandată tuturor.

7. Cât de des trebuie să ne tăiem unghiile?

Depinde de cât de repede acestea cresc, dar cel puțin o dată pe săptămână unghiile trebuie îngrijite. Aveți grijă să nu lăsați margini rugoase, care pot duce la ruperea unghiilor și traumarea pielii din jurul unghiilor.

8. Cât de des trebuie curățați ochelarii?

,,Regulat” este cuvântul potrivit pentru această rutină. Ideal ar fi atunci când ochelarii sunt atât de încețoșați, încât deranjează vederea. Când se întâmplă acest lucru nu se recomandă utilizarea hainei pentru ștergerea ochelarilor. Este suficient să-i clătiți cu puțin gel de spălat vasele și apă călduță, apoi să-i ștergeți cu un disc de bumbac curat.

9. Cît de des trebuie schimbată lama de ras?

Depinde, desigur, de lamă. Dacă s-a tocit și nu mai funcționează ca la începuturi trebuie aruncată. Pentru a păstra lama ascuțită mai mult timp, clătiți-o cu apă caldă după fiecare utlizare și lăsați-o să se usuce bine.

Sursa foto: 
corpul-uman.ro
La Inceput