Gripă sau răceală: cum le deosebim

Vă treziți cu strănuturi, tuse, febră, dureri musculare și nu știți dacă aveți simptome de răceală sau gripă? Este foarte important să cunoașteți diferența dintre ele și care sunt simptomele pentru a acționa la timp. Trebuie să știți că:

O răceală este o boală respiratorie mai ușoară decât gripa. În timp ce simptomele la răceală vă pot face să vă simțiți rău pentru câteva zile, simptomele de gripă vă pot face să vă simțiți rău de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Gripa poate provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonia.

Care sunt simptomele răcelii

Simptomele răcelii încep de obicei cu o durere în gât, care dispare după o zi sau două. Respirația devine îngreunată, apare pruritul nazal urmat de tuse în a patra și a cincea zi. Febra este mai puțin frecventă la adulți, dar este posibilă. Copiii riscă mai frecvent să dezvolte febră. În primele zile vă veți confrunta cu secrețiile nazale apoase. Ulterior, acestea devin mai groase și mai întunecate. Mucusul întunecat este natural și nu înseamnă că ați dezvoltat o infecție bacteriană, cum ar fi o infecție a sinusurilor.

Câteva sute de viruși diferiți pot provoca simptomele răcelii

Cât durează simptomele

Simptomele durează, de obicei, aproximativ o săptămână. În primele trei zile în care aveți simptome sunteți contagioși. Aceasta înseamnă că puteți să-i contaminați și pe alții. Ideal ar fi să rămâneți acasă și să vă odihniți.  Dacă simptomele nu par să se îmbunătățească după o săptămână, este posibil să aveți o infecție bacteriană, ceea ce înseamnă că este posibil să aveți nevoie de antibiotice.

Uneori puteți confunda simptomele răcelii cu rinita alergică sau infecția sinusurilor. Dacă simptomele încep rapid și se îmbunătățesc după o săptămână, atunci este de obicei o răceală, nu alergie. Dacă simptomele nu par să se amelioreze după o săptămână, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vedea dacă ați dezvoltat o alergie sau o sinuzită.

Care sunt simptomele comune ale gripei

Simptomele de gripă sunt, de obicei, mai grave decât simptomele răcelii și apar rapid. Ele includ dureri în gât, febră, cefalee, dureri musculare, congestie și tuse. Gripa porcină, în special, este asociată cu vărsături și diaree.

Cele mai multe dintre simptomele gripei se îmbunătățesc treptat de la două până la cinci zile, dar se poate prelungi și o săptămână sau mai mult. O complicație obișnuită a gripei este pneumonia, în special la tineri, vârstnici sau la persoanele cu probleme pulmonare sau cardiace. Dacă observați dificultăți de respirație, informați medicul. Un alt semn comun al pneumoniei este febra care se reîntoarce după ce a trecut o zi sau două. La fel ca virusurile la răceală, virusurile gripei intră în corp prin mucoasele nasului, ochilor sau gurii, de ceea este foarte importantă menținerea mâinilor fără germeni prin spălarea frecventă, pentru a preveni atât simptomele gripei, cât și a răcelii.

Este vorba de simptome de gripă sau de răceală?

De unde știți dacă aveți simptome de gripă sau de răceală? Specialiștii spun să vă măsurați temperatura. Simptomele de gripă adesea simulează simptomele răcelii cu congestie nazală, tuse, dureri și stare de rău. În cazul unei posibile gripe, probabil că veți avea febră inițial și vă veți simți foarte rău. Durerile musculare sunt, de asemenea, mai frecvente în cazul gripei.

Acest tabel vă poate ajuta să determinați dacă aveți simptomele de răceală sau gripă.

Simptome

Răceală

Gripă

Febră

Uneori, de obicei ușoară

De obicei, mai mare, mai ales la copii și durează 3-4 zile

Dureri de cap

Ocazional

Comun

Dureri generale

Ușoare

Ocazional, severe

Oboseală, Slăbiciune

Uneori

De obicei, pot dura 2-3 săptămâni

Epuizare

Niciodată

De obicei, la începutul bolii

Nas înfundat

Comun

Uneori

Strănut

De obicei

Uneori

Dureri de gât

Comun

Uneori

Disconfort, Tuse

Ușoară până la moderată

Comună, poate deveni severă

Complicații

Congestie sinusală, infecția medie a urechii

Sinuzită, bronșită, infecție a urechii, pneumonie

Prevenție

Spălați mâinile de multe ori, evitați contactul cu persoanele răcite

Spălați mâinile de multe ori, evitați contactul cu oricine are simptome de gripă, faceți vaccinul antigripal anual

Tratament

Decongestionante, medicamente pentru reducerea durerii / reducerea febrei

Decongestive, combaterea febrei cu antitermice, medicamentele excesive de tuse și de răceală nu trebuie administrate copiilor mici; medicamentele antivirale de prescripție pentru gripă pot fi administrate în unele cazuri; adresați-vă medicului dumneavoastră pentru mai multe informații despre tratament.

Sezonul de gripă standard începe din toamnă până în primăvara anului viitor.

Când îmi sun medicul? Când am simptome de răceală sau de gripă?

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome severe este important să vă adresați medicului dumneavoastră:

Febră persistentă: O febră care durează mai mult de trei zile poate fi un semn al unei alte infecții bacteriene care ar trebui tratată.

Dureri la înghițire: Deși o durere în gât poate provoca un disconfort ușor, durerea severă ar putea însemna o infecție cu streptococi în gât, care necesită tratament corespunzător.

Tuse persistentă: Când o tuse nu trece după două sau trei săptămâni, ar putea fi vorba de bronșită, iar în acest caz ați putea avea nevoie de antibiotice.

Congestie persistentă și dureri de cap: Când răcelile și alergiile provoacă aglomerări și blocări ale sinusurilor, ele pot duce la o infecție sinusală (sinuzită). Dacă aveți dureri în jurul ochilor și vă confruntați cu o scurgere nazală groasă după o săptămână, este posibil să aveți o infecție bacteriană și, eventual, aveți nevoie de un antibiotic.

În unele cazuri, poate fi necesar să primiți imediat asistență medicală de urgență.

La adulți, semnele unei crize includ:

Durere toracică severă

Dureri de cap severe

Dificultăți de respirație

Ameţeli

Confuzie

Vărsături persistente

La copii:

Dificultate de respirație sau respirație rapidă

Culoarea pielii albastră

Nu consumă suficiente lichide

Iritabilitate

Simptomele care s-au îmbunătățit și apoi s-au înrăutățit brusc

Febră cu erupție cutanată

Pot preveni gripa sau simptomele de răceală?

Cea mai importantă măsură de prevenire a răcelii și a gripei este spălarea frecventă a mâinilor. Spălarea prin frecarea mâinilor cu apă caldă cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde ajută la eliminarea germenilor de pe piele.

În plus față de spălarea mâinilor pentru prevenirea simptomelor de răceală sau gripă, puteți obține un vaccin împotriva gripei pentru prevenirea gripei sezoniere. În termen de două săptămâni de la obținerea unui vaccin împotriva gripei, anticorpii se dezvoltă în organism și asigură protecția necesară. Copiii care primesc vaccinul pentru prima dată au nevoie de două doze livrate la o lună distanță. 

Sursa foto: 
http://obiectivbr.ro
Sursa: 
La Inceput