Igiena tusei și a strănutului – nu doar în codul bunelor maniere, dar și în lista măsurilor de prevenire a gripei și a răcelilor sezoniere

„Sănătate!” – expresia scurtă, ce succede un strănut. Puțini însă conștientizeză, că în acest caz, sănătatea este mai necesară persoanelor din jur, nu și celui ce a strănutat, în special în lipsa grijei de a-și acoperi căile respiratorii. Potrivit unui studiu recent, publicat de Universitatea din Bristol, în urma unui strănut sau a unui acces de tuse neacoperit, în mediul înconjurător pot fi eliberați aproximativ 100.000 de germeni contagioși, cu o viteză de până la 160 km/h.

Este suficientă pentru a face „înconjorul” încăperii, chiar și a unei foarte largi. În cazul în care camera este aglomerată și neaerisită, potențialul infecțios al acestui strănut/tuse este extrem de mare. Virușii gripali, virusul sincițial respirator, adenovirușii și bacteriile, precum Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae sunt cel mai frecvent întâlniți agenți patogeni în cazul virozelor și a răcelilor sezoniere.

Potrivit cercetărilor, cele mai critice momente de dispersie și „recepționare” a acestor germeni patogeni sunt primele câteva minute după strănut sau accesul de tuse.

Dacă vă aflați într-o mulțime de oameni, în special în cazul unei încăperi închise, iată câteva sfaturi pentru a vă proteja de germenii patogeni:

  • Aveți la îndemână un fular și protejați-vă nasul și gura în cazul în care cineva a strănutat sau tușit în preajmă fără a-și proteja căile respiratorii.
  • În colectivități infectate (în spitale, de exemplu) purtați o mască medicinală.

De asemenea, după părăsirea colectivităților, câteva sfaturi urmează a fi respectate:

  • Spălați-vă regulat pe mâini cu săpun timp de 30 de secunde, în special unghiile și în spațiile dintre degete.
  • Aveți la îndemână un dezinfectant pentru mâini, în cazul în care nu există posibilitatea de a vă spăla mâinile. Dezinfectați mâinile timp de 30 de secunde. Nu uitați că avem tendința să atingem fața, ochii și gura de aproximativ 16 ori pe oră și să ne auto-infectăm în acest mod.
  • Schimbați-vă hainele după ce ajungeți acasă. Unele microorganisme au capacitatea de a supraviețui pe haine un timp îndelungat și vă pot contamina suprafețele din casă.

Dacă ați răcit, strănutați sau aveți accese de tuse, pentru a micșora probabilitatea infectării celor din jur, urmați câțiva pași:

  • Nu strănutați/tușiți în palmă. În acest caz, microorganismele se vor transfera pe toate suprafețele, pe care le veți atinge, vor ajunge la persoanele cu care veți da mâna sau în mâncarea pe care o consumați.
  • Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă să tușiți/strănutați în batiste de unică folosință și să le aruncați cât mai curând în lada de gunoi, fără a le păstra pe birou/în mână/pe brațe.
  • După ce utilizați batista, dezinfectați-vă mâinile pentru a vă asigura că pe suprafața lor nu au rămas microorganisme.
  • Dacă accesul de tuse/strănutul a apărut pe neașteptate, utilizați cotul îndoit pentru aceasta. În acest caz, probabilitatea de a răspândi germenii scade cu mult.
  • Nu tușiți/strănutați în aer, în direcția oamenilor, în palme. Nu atingeți mânerele ușilor după ce ați utilizat mâinile în calitate de barieră.

Aveți grijă nu doar de sănătatea Dvs., dar și a celor din jur. Luați aminte că o răceală simplă pentru Dvs. poate deveni una severă pentru oamenii din jur. Practicați bunele maniere și învățați-i și pe cei mici să le urmeze. Doar cu eforturi comune construim o societate sănătoasă!

Text de Maria-Victoria Racu

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Business Insider
La Inceput