Sunt curați bureții tăi pentru machiaj? Bacterii periculoase se pot afla pe suprafața lor

Dacă din motive de economie nu arunci produsele cosmetice expirate, iar din insuficiență de timp nu cureți periodic uneltele pentru machiaj, cum ar fi bureții sau pensulele, află că îți pui sănătatea în pericol. Un studiu recent a demonstrat că acestea pot conține pe suprafață bacterii periculoase, cum ar fi Staphylococcus aureus și Escherichia coli.

Fie că e utilizată drept o necesitate, pentru a ascunde unele neajunsuri sau drept o modalitate de autoexprimare, cosmetica se află practic în arsenalul fiecărei femei.

În Moldova, potrivit unui studiu efectuat de Magenta Consulting pe un eșantion de 708 de respondenți, în 25 de localități urbane, zilnic se machiază aproape fiecare a 2-a femeie, iar 16%  utilizează produsele cosmetice de câteva ori pe săptămână. Doar 2% dintre femei folosesc cosmetica o dată pe săptămână, iar 17% - doar cu o ocazie specială. Ponderea femeilor care nu utilizează cosmetică  o constituie 18%.

Aplicând machiajul în baie, toalete publice, în automobil sau în transportul public, riscul de a recepționa o infecție de piele crește considerabil. Totodată, e bine să nu uităm și că orice produs cosmetic își are termenul său de valabilitate, pe parcursul căruia utilizarea lor este inofensivă.

Un risc dublu pentru cosmetice este utilizarea lor incorectă – de exemplu, fardurile pentru ochi, aplicate cu ajutorul degetelor murdare.  

În Republica Moldova, potrivit Regulilor și Normativelor sanitaro-epidemiologice privin etichetarea produselor cosmetice nr. 66 din 22.12.2004, pe ambalajele produselor cosmetice trebuie notat clar termenul de valabilitate, prin utilizarea îmbinației „până la”, urmată de data expirării, exprimată prin lună și an.

 Totuși, în cazul produselor cosmetice cu o valabilitate mai mare de 30 de luni, indicarea termenului minim de valabilitate nu este obligatorie.

Bacteriile sunt prezente în 70%-90% dintre produse

Un studiu recent, efectuat în cadrul Școlii de Științe ale Vieții și Sănătății de la Universitatea Aston din Birmingham, Regatul Unit, a confirmat că produsele cosmetice și consumabilele pentru machiaj conțin bacterii periculoase.

În cercetarea publicată recent în Revista Microbiologiei Aplicate au fost studiate 467 de produse de frumusețe donate de utilizatoarele engleze. Aceste produse au inclus 96 de rujuri de buze, 92 de creioane pentru ochi, 93 de rimeluri, 107 luciuri pentru buze și 79 de unelte de frumusețe (bureții de machiaj pentru aplicarea fondului de ten).

Testele cercetătorilor au descoperit că aproape 70-90% dintre toate aceste produse erau contaminate cu bacterii, iar bureții de machiaj în cea mai mare proporție.

Preponderent, cercetătorii au găsit în interior și pe suprafață Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Citrobacter freundii – bacterii care sunt asociate cu infecții ale pielii, intoxicații alimentare și infecțiile tractului urinar.

De asemenea, în produsele și uneltele cosmetice au fost descoperite bacteriile Enterobacteriaceeae și anumite tipuri de fungi, lideri în acest caz fiind, de asemenea, bureții de machiaj.

Cercetătorii asociază aceste rezultate cu faptul că acești bureți trebuie umeziți în prealabil pentru a fi utilizați, iar suprafețele umede creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea fungilor.

Potrivit informațiilor donate de proprietarii cosmeticelor și a bureților, doar 6,4% dintre acestea au fost curățate vreodată. Totodată, pensulele pentru aplicarea rimelului sau a luciului de buze nu au fost spălate niciodată de niciun utilizator.

Totodată, utilizatorii au adăugat că aplică 27,3% dintre cosmetice, dar în special rimelul, în baie. Aceasta este un factor de risc pentru contaminarea cosmeticelor cu particule fecale. În plus, 28,7% de produse au fost scăpate jos, ceea ce a dus la o contaminare adițională. În cazul bureților, peste 35% din aceștia au fost păstrați în baie, iar 64,4% - au fost scăpați pe podea.

Cercetătorii speră la o conștientizare mai mare a riscurilor de către populație în urma rezultatelor studiului: „Igiena precară a populației în privința aplicării machiajului, în special cu utilizarea bureților, este destul de îngrijorătoare. În special, îngrijorează E.coli, bacteria asociată cu contaminarea fecală , pe bureții și mostrele produselor pe care le-am testat”, a menționat Amreen Bashir, unul dintre cercetătoi.

„Mai sunt multe de făcut pentru a educa consumatorii și producătorii de cosmetice privind importanța spălării regulate a bureților de machiaj și a uscării lor corespunătoare, dar și despre riscul utilizării produselor cosmetice după data indicată pe ambalaj”, a conchis Bashir.

Sursa foto: 
transformese.com.br
La Inceput