Vaccinul Sputnik V: ce cunoaștem în acest moment despre reacțiile adverse ale acestuia

Vaccinul Sputnik V, produs de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Rusia, a fost primul vaccin autorizat pentru administrare împotriva infecției COVID-19. Deși savanții ruși au raportat unele reacții adverse ale vaccinului, siguranța lui este, deocamdată, una controversată. Îți explicăm în continuare ce cunoaștem în acest moment despre reacțiile adverse ale vaccinului.

Date generale despre vaccin

Odată cu aprobarea administrării vaccinului, alături de Rusia alte 64 de țări au dat undă verde pentru vaccinarea populației cu acest preparat. Printre acestea se numără Argentina, Iran și India. În acest moment Sputnik V este cercetat de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Mecanismul de acțiune al vaccinului este unul cu vector viral, constituit din două părți de adenovirus, cu o eficiență totală de 91,6%.

Află când apar anticorpii după administrarea diferitor vaccinuri împotriva COVID-19. 

Adenovirusurile reprezintă un tip de virusuri care provoacă răceli sezoniere. În vaccinul anti-COVID-19 acestea servesc în calitate de vectori pentru a livra ADN-ul cu toate instrucțiile necesare pentru a produce proteina „spike” a virusului SARS-CoV-2 în organism. Ulterior, aceasta determină sinteza anticorpilor împotriva sa, pregătind sistemul imun pentru o eventuală infecție.

Fiecare dintre cele două doze utilizează diferite tipuri de adenovirusuri în calitate de vectori. Prima conține tipul 26 (Ad26), iar cea de a doua - tipul 5 (Ad5). Scopul utilizării a două tipuri diferite de adenovirusuri este micșorarea probabilității sintezei anticorpilor împotriva adenovirusurilor după prima doză, ceea ce ar putea face a doua doză ineficientă.

Vaccinul Johnson & Johnson utilizează, de asemenea, adenovirusul Ad26 în calitate de vector pentru singura sa doză de vaccin.

Efectele adverse enunțate

O analiză intermediară a datelor studiilor clinice din faza a 3-a, publicată în The Lancet Trusted Source în februarie 2021, raportează eficacitatea și siguranța vaccinului. Potrivit rezultatelor acesteia, cele mai frecvente reacții adverse sunt:

- Simptome de răceală;

- Dureri de cap;

- Oboseală;

- Reacții în locul injectării.

Potrivit Centrului pentru prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), aceste reacții sunt similare cu cele pentru alte vaccinuri, precum Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson.

Află reacțiile adverse pentru fiecare vaccin împotriva COVID-19 care ajunge în Moldova. 

Autorii studiului enunță că doar 45 dintre cei 16,427 de participanți în studiu, cărora li s-a administrat vaccinul, au raportat reacții adverse severe, inclusiv tromboza venelor adânci, infarctul miocardic și hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, cercetătorii care au publicat lucrarea afirmă că niciunul din acestea nu este raportată la acțiunea nemijlocită a vaccinului.

Află totul despre vaccinul AstraZeneca. 

În pofida acestor afirmații, până astăzi există un șir de controverse legate de vaccin. Experții au întâmpinat datele livrate de savanții ruși cu mult scepticism din cauza strategiei Rusiei de a administra vaccinul în pripă în august 2020, dar și a lipsei datelor despre eficacitatea acestuia sau a protocolului de administrare.

Riscurile replicării virusului și răcelile sezoniere

Cea mai mare parte a adenovirusurilor sunt capabile să se replice în organismul uman și să provoace îmbolnăvirea, asemeni unei răceli sezoniere. Însă, atunci când sunt utilizate pentru crearea vaccinurilor, adenovirusurile sunt modificate pentru a-și pierde capacitatea de a se înmulți. În acest scop, pentru vaccinul Sputnik V, din materialul genetic al virusului a fost înlăturată gena E1.

Cu toate acestea, Brazilia a refuzat recent administrarea vaccinului din cauza îngrijorărilor cu privire la replicarea virusului în organismul uman. Potrivit Anvisa, Agenția braziliană de reglementare a sănătății, documentele de control al calității menționau că loturile de vaccin afișau „mai puțin de 100 de particule competente pentru replicare pentru o singură doză”, sugerând că adenovirusul are șanse mici de replicare.

În curând după această afirmație, Gamaleya a publicat un comunicat de presă în care a negat afirmațiile autorităților braziliene și le-a catalogat drept unele „de natură politică și [neavând] nimic de-a face cu accesul autorității de reglementare la informații sau știință”.

În plus, savanții ruși au subliniat că doar adenovirusurile care nu se pot înmulți sunt încorporate în vaccin și au menționat mai multe aspecte ale controlului strict al calității.

Savanții din alte state au răspuns în mod diferit la aceste afirmații. Unii au criticat lipsa transparenței Rusiei, în timp ce alții au pus la dubii capacitatea Anvisa de a interpreta datele existente. În cazul capacității adenovirusului de a se replica, efectele adverse se vor rezuma la simptomele unei răceli sezoniere ușoare pentru majoritatea oamenilor. În cazul celor cu imunitatea slăbită riscul poate fi unul mai mare.

Riscul de a fi mai vulnerabili la virusul HIV

După ce CanSino a publicat datele studiilor clinice ale fazei 1 privind Convidecia, un alt vaccin COVID-19 care utilizează în calitate de vector viral adenovirusul Ad5, cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele pericole ale încorporării acestui vector în vaccinurile COVID-19.

Potrivit unui studiu din 2008 care a avut drept scop studierea eficacității vaccinului HIV-1, adenovirusul Ad5, care a fost utilizat în calitate de vector viral, a fost asociat cu un risc mai mare de infectare cu virusul HIV.

Deși pentru a confirma această ipoteză sunt necesare mai multe studii, cercetătorii recomandă o precauție sporită pentru utilizarea adenovirusului Ad5 în calitate de vector viral pentru vaccinurile împotriva COVID-19, în special în zonele Globului în care se înregistrează un număr sporit de cazuri de infectare cu virusul HIV.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe 4 mai Centrelor de vaccinare din țară le-au fost distribuite 39 900 de doze de vaccin Sputnik V, iar în acest moment populația este imunizată cu prima doză a acestui preparat.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
cotidianul.md
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput