Bolile respiratorii cronice în timpul pandemiei: recomadări utile pentru pacienți

Bolile respiratorii cronice – astmul bronșic, bronhopneumopatia obstructivă cronică sau bronșita cronică sunt o adevărată provocare pentru pacienții care se confruntă zilnic cu aceste boli. Însă, pe timp de pandemie, atunci când riscul infectării și restricțiile de a merge la spital limitează accesul la serviciile medicale, provocările bolilor cronice devin și mai evidente. Pentru a ajuta pacienții cu boli respiratorii cronice să treacă mai ușor peste această perioadă dificilă și să știe cum să acționeze în anumite circumstanțe, platforma Pacientul 2.0, alături de experții dr. Carmen Bușneag, medic de familie și Radu Gănescu, președintele COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România din România) au venit cu sfaturi utile.

Urmăriți în continuare recomandările și părerile specialiștilor, livrate cu ocazia zilei internaționale a astmului bronșic, celebrată anual în data de 5 mai.

Ghidarea pacienților cu boli respiratorii cronice în pandemia noului coronavirus

Pacienții cu astm bronșic – În primul rând, trebuie să fie aplicat planul de acțiune în astm, pe care fiecare pacient cu această afecțiune cronică trebuie să îl aibă. Planul este structurat asemeni unui semafor – cu verde, galben și roșu, iar pacientul trebuie să știe ce are de făcut în fiecare moment. Este foarte important ca pacientul să nu intre în panică, iar în situațiile de criză să apeleze la medicul de familie.

Culorile semaforului indică:

Verde – pacientul nu are simptome nici diurne, nici nocturne, iar toate activitățile pot fi desfășurate în mod normal. În acest caz se continuă tratamentul de fundal administrat în mod obișnuit.

Galben – simptomele se agravează, acestea încep să își facă apariția atât noaptea, cât și ziua. De asemenea, există un grad de limitare a activității fizice, fiind necesară administrarea medicației de salvare.

Roșu – pacientul se află într-o situație de criză, simptomele sunt constante, atât nocturne, cât și diurne, sub formă de tuse, constricții toracice, dispnee („sete” pronunțată de aer) și nu mai este posibilă nici o activitate fizică. În acest caz se administrează medicația de urgență – salbutamolul, cel puțin două pufuri , după care urmează o pauză de 20 de minute și alte două pufuri administrate. Dacă după această procedură situația nu se ameliorează, este necesar să se apeleze la numărul unic de urgență 112.

În cazul pacienților cu astm bronșic există două linii de tratament – medicația de urgență și cea de fond și nici una dintre acestea nu trebuie întreruptă. De asemenea, odată ce astmul a ajuns la roșu, pacientul fiind într-o stare critică, acesta trebuie neapărat să apeleze la 112, singura soluție fiind să ajungă la spital.

Printre factorii trigger (factori declanșatori ai astmului), ce pot provoca un acces de astm bronșic în această perioadă sunt anxietatea, îngrijorarea și panica. Însă, pacientul trebuie să știe că nu se poate întâmpla nimic rău și trebuie să aibă mereu pregătită medicația, rămânând încrezător și conectat cu medicul de familie.

Sistarea tratamentul în lipsa simptomelor

Fiecare pacient trebuie să știe că tratamentul obișnuit este foarte important pentru o viață normală. Chiar și în lipsa simptomelor și a unei stări aparent normale, tratamentul prescris pentru o perioadă îndelungată de timp (chiar și toată viața) trebuie urmat cu sfințenie. În cazul renunțării la tratament există riscul agravării stării generale, urmată de eforturile disperate ale medicului de a oferi ajutor.

Expunerea pacienților cu boli respiratorii cronice riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus

Potrivit cercetătorilor chinezi, riscul îmbolnăvirii pacienților cu boli respiratorii cronice (astm bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică) cu noul coronavirus nu este mai mare decât pentru alți pacienți. Totuși, dacă pacientul cu astm bronșic în forme moderate și severe s-a infectat cu noul coronavirus, evoluția bolii poate fi însoțită de complicații, în special dacă este asociată cu vârsta de peste 65 de ani, diabetul zaharat, obezitatea, insuficiența renală cronică și hemodializa.

Precauții pentru pacienții cu astm bronșic

Potrivit unor studii, sulfiții – conservanții ce pot fi găsiți în vinuri pot fi un element alergen. Dacă se depistează această legătură, ar fi mai bine să se evite această expunere.

Per general, pacienții ce suferă de această afecțiune cronică trebuie:

  • Să evite în casă draperiile și covoarele groase, lâna, puful din perne;
  • Să utilizeze un aspirator cu filtru hepa, care să scadă cantitatea de alergeni din încăpere;
  • Să folosească aerul condiționat, filtrele fiind curățate în mod regulat pentru a nu transmite mai mulți alergeni;
  • Să evite contactul cu animalele cu blană și păsările în colivie;
  • Să se identifice și să se evite alergenii la care reacționează;
  • Să evite alergenii din mediul profesional, să schimbe locul de muncă, la necesitate;
  • Să renunțe la fumat, atât pentru perioada pandemiei, cât și pentru totdeauna.

Important! În perioada de pandemie, pacienților cu astm bronșic li se recomandă să evite utilizarea nebulizatoarelor (aparate ce emit vapori), pentru a evita transmiterea particulelor virale. Se recomandă înlocuirea acestuia cu un spacer – aparat alungit din plastic ce permite o difuzare mai bună a substanței bronhodilatatoare în organismul pacientului. După utilizare, se recomandă desfacerea și spălarea acestuia cu apă caldă și săpun, apoi usucarea lui pe un prosop. Nici o substanță dezinfectantă adițională nu este recomandată. Acest dispozitiv este strict individual și nu trebuie transmis de la un pacient la altul.

De asemenea, în această perioadă nu se efectuează spirometriile în cabinetul medicului de familie, ci prin intermediul aparatelor mobile, peakflowmetrelor, la domiciliul pacienților.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
news.Ilu.edu
Sursa: 

facebook.com/Pacientul20/

La Inceput